Снимка: © Getty Images

Ако в началото на Covid-кризата Италия беше най-тежко засегнатата държава заради претоварването на здравните системи в северните й провинции, то равносметката за смъртните случаи досега показва реалната промяна.

Най-много пациенти с коронавирусна инфекция са починали във Великобритания (41684 души от началото на 2020 до 17 септември). Най-сериозен удар в сравнителен план обаче е претърпяла Белгия. Страната с 11,4 милиона души население е отчела 86,7 смъртни случая на всеки 100 000 от жителите си, като води значително пред Испания (64,4).

Сравнението на данните разкрива значителните проблеми на по-малките балкански държави да се справят с най-лошите последици от епидемията - Македония, Косово и Босна са дали повече жертви на глава от населението отколкото Русия и Беларус (според официалните им статистически данни).

За сметка на това, Словакия е преминала през първата фаза на епидемията с най-нисък относителен брой на починалите - под 1 смъртен случай на 100 000 души население. Съседна Чехия (с два пъти по-голямо население от Словакия) има шест пъти по-голяма смъртност от Covid.

Таблицата показва траекторията на смъртните случаи (в абсолютни стойности), като всяка точка представлява сумата от отчетените починали пациенти с Covid-19 на всеки 2 седмици от началото на 2020 г. до 17 септември.

Това, което прави впечатление от графиката, е видимото разделение на държавите в Европа според способността им да потиснат смъртността от Covid (две възможни обяснения можете да прочетете тук)

Първоначалните проблеми с овладяването на кризата бяха свързани отчасти с допускането на вътрешноболнични инфекции и зараза в домовете за възрастни хора, он и отчасти заради различния начин на живот - навици на общуване между хората, съвместното съжителство на няколко поколения в един дом, гъстотата на населението в градските центрове и др.

Великобритания, Германия, Испания, Франция, Италия, Швейцария, Австрия и скандинавските страни имат сходни пикове на броя на починалите пациенти с коронавирусна инфекция в първите няколко седмици на епидемията, последвани от много бързо снижаване надолу. Особеният случай - Швеция - следва сходна крива, но спадът й е много по-бавен и полегат в сравнение с останалите страни от групата. По този начин страната се оказва на 5-то място в цяла Европа по относителен брой на починали пациенти с Covid спрямо общото население, като задминава Франция по този показател.

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

За разлика от тях - България, Румъния, Сърбия и Македония минаха през първоначалната фаза на кризата с относително по-малък брой жертви. Но от момента на разхлабването на извънредното положение и либерализирането на мерките започва и значителното увеличение на смъртните случаи в съседните страни.

Ако разпространението на болестта на Балканите беше високо през летните месеци, сега държавите в Западна и Централна Европа едва сега започват процеса на повторно рязко повишение на положителните проби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена