Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика) Снимка: © Getty Images

Ако в началото на Covid-кризата Италия беше най-тежко засегнатата държава заради претоварването на здравните системи в северните й провинции, то равносметката за смъртните случаи досега показва реалната промяна.

Най-много пациенти с коронавирусна инфекция са починали във Великобритания (41684 души от началото на 2020 до 17 септември). Най-сериозен удар в сравнителен план обаче е претърпяла Белгия. Страната с 11,4 милиона души население е отчела 86,7 смъртни случая на всеки 100 000 от жителите си, като води значително пред Испания (64,4).

Сравнението на данните разкрива значителните проблеми на по-малките балкански държави да се справят с най-лошите последици от епидемията - Македония, Косово и Босна са дали повече жертви на глава от населението отколкото Русия и Беларус (според официалните им статистически данни).

За сметка на това, Словакия е преминала през първата фаза на епидемията с най-нисък относителен брой на починалите - под 1 смъртен случай на 100 000 души население. Съседна Чехия (с два пъти по-голямо население от Словакия) има шест пъти по-голяма смъртност от Covid.

Таблицата показва траекторията на смъртните случаи (в абсолютни стойности), като всяка точка представлява сумата от отчетените починали пациенти с Covid-19 на всеки 2 седмици от началото на 2020 г. до 17 септември.

Това, което прави впечатление от графиката, е видимото разделение на държавите в Европа според способността им да потиснат смъртността от Covid (две възможни обяснения можете да прочетете тук)

Първоначалните проблеми с овладяването на кризата бяха свързани отчасти с допускането на вътрешноболнични инфекции и зараза в домовете за възрастни хора, он и отчасти заради различния начин на живот - навици на общуване между хората, съвместното съжителство на няколко поколения в един дом, гъстотата на населението в градските центрове и др.

Великобритания, Германия, Испания, Франция, Италия, Швейцария, Австрия и скандинавските страни имат сходни пикове на броя на починалите пациенти с коронавирусна инфекция в първите няколко седмици на епидемията, последвани от много бързо снижаване надолу. Особеният случай - Швеция - следва сходна крива, но спадът й е много по-бавен и полегат в сравнение с останалите страни от групата. По този начин страната се оказва на 5-то място в цяла Европа по относителен брой на починали пациенти с Covid спрямо общото население, като задминава Франция по този показател.

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика) Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

За разлика от тях - България, Румъния, Сърбия и Македония минаха през първоначалната фаза на кризата с относително по-малък брой жертви. Но от момента на разхлабването на извънредното положение и либерализирането на мерките започва и значителното увеличение на смъртните случаи в съседните страни.

Ако разпространението на болестта на Балканите беше високо през летните месеци, сега държавите в Западна и Централна Европа едва сега започват процеса на повторно рязко повишение на положителните проби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024