Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика) Снимка: © Getty Images

Ако в началото на Covid-кризата Италия беше най-тежко засегнатата държава заради претоварването на здравните системи в северните й провинции, то равносметката за смъртните случаи досега показва реалната промяна.

Най-много пациенти с коронавирусна инфекция са починали във Великобритания (41684 души от началото на 2020 до 17 септември). Най-сериозен удар в сравнителен план обаче е претърпяла Белгия. Страната с 11,4 милиона души население е отчела 86,7 смъртни случая на всеки 100 000 от жителите си, като води значително пред Испания (64,4).

Сравнението на данните разкрива значителните проблеми на по-малките балкански държави да се справят с най-лошите последици от епидемията - Македония, Косово и Босна са дали повече жертви на глава от населението отколкото Русия и Беларус (според официалните им статистически данни).

За сметка на това, Словакия е преминала през първата фаза на епидемията с най-нисък относителен брой на починалите - под 1 смъртен случай на 100 000 души население. Съседна Чехия (с два пъти по-голямо население от Словакия) има шест пъти по-голяма смъртност от Covid.

Таблицата показва траекторията на смъртните случаи (в абсолютни стойности), като всяка точка представлява сумата от отчетените починали пациенти с Covid-19 на всеки 2 седмици от началото на 2020 г. до 17 септември.

Това, което прави впечатление от графиката, е видимото разделение на държавите в Европа според способността им да потиснат смъртността от Covid (две възможни обяснения можете да прочетете тук)

Първоначалните проблеми с овладяването на кризата бяха свързани отчасти с допускането на вътрешноболнични инфекции и зараза в домовете за възрастни хора, он и отчасти заради различния начин на живот - навици на общуване между хората, съвместното съжителство на няколко поколения в един дом, гъстотата на населението в градските центрове и др.

Великобритания, Германия, Испания, Франция, Италия, Швейцария, Австрия и скандинавските страни имат сходни пикове на броя на починалите пациенти с коронавирусна инфекция в първите няколко седмици на епидемията, последвани от много бързо снижаване надолу. Особеният случай - Швеция - следва сходна крива, но спадът й е много по-бавен и полегат в сравнение с останалите страни от групата. По този начин страната се оказва на 5-то място в цяла Европа по относителен брой на починали пациенти с Covid спрямо общото население, като задминава Франция по този показател.

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика) Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

За разлика от тях - България, Румъния, Сърбия и Македония минаха през първоначалната фаза на кризата с относително по-малък брой жертви. Но от момента на разхлабването на извънредното положение и либерализирането на мерките започва и значителното увеличение на смъртните случаи в съседните страни.

Ако разпространението на болестта на Балканите беше високо през летните месеци, сега държавите в Западна и Централна Европа едва сега започват процеса на повторно рязко повишение на положителните проби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023