Снимка: © Getty Images

Ако в началото на Covid-кризата Италия беше най-тежко засегнатата държава заради претоварването на здравните системи в северните й провинции, то равносметката за смъртните случаи досега показва реалната промяна. 

Най-много пациенти с коронавирусна инфекция са починали във Великобритания (41684 души от началото на 2020 до 17 септември). Най-сериозен удар в сравнителен план обаче е претърпяла Белгия. Страната с 11,4 милиона души население е отчела 86,7 смъртни случая на всеки 100 000 от жителите си, като води значително пред Испания (64,4). 

Сравнението на данните разкрива значителните проблеми на по-малките балкански държави да се справят с най-лошите последици от епидемията - Македония, Косово и Босна са дали повече жертви на глава от населението отколкото Русия и Беларус (според официалните им статистически данни). 

 

За сметка на това, Словакия е преминала през първата фаза на епидемията с най-нисък относителен брой на починалите - под 1 смъртен случай на 100 000 души население. Съседна Чехия (с два пъти по-голямо население от Словакия) има шест пъти по-голяма смъртност от Covid. 

Таблицата показва траекторията на смъртните случаи (в абсолютни стойности), като всяка точка представлява сумата от отчетените починали пациенти с Covid-19 на всеки 2 седмици от началото на 2020 г. до 17 септември. 

Това, което прави впечатление от графиката, е видимото разделение на държавите в Европа според способността им да потиснат смъртността от Covid (две възможни обяснения можете да прочетете тук)

Първоначалните проблеми с овладяването на кризата бяха свързани отчасти с допускането на вътрешноболнични инфекции и зараза в домовете за възрастни хора, он и отчасти заради различния начин на живот - навици на общуване между хората, съвместното съжителство на няколко поколения в един дом, гъстотата на населението в градските центрове и др. 

Великобритания, Германия, Испания, Франция, Италия, Швейцария, Австрия и скандинавските страни имат сходни пикове на броя на починалите пациенти с коронавирусна инфекция в първите няколко седмици на епидемията, последвани от много бързо снижаване надолу. Особеният случай - Швеция - следва сходна крива, но спадът й е много по-бавен и полегат в сравнение с останалите страни от групата. По този начин страната се оказва на 5-то място в цяла Европа по относителен брой на починали пациенти с Covid спрямо общото население, като задминава Франция по този показател. 

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

За разлика от тях - България, Румъния, Сърбия и Македония минаха през първоначалната фаза на кризата с относително по-малък брой жертви. Но от момента на разхлабването на извънредното положение и либерализирането на мерките започва и значителното увеличение на смъртните случаи в съседните страни. 

Ако разпространението на болестта на Балканите беше високо през летните месеци, сега държавите в Западна и Централна Европа едва сега започват процеса на повторно рязко повишение на положителните проби. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни