Снимка: © Getty Images

Кандидатът за ваксина срещу Covid-19 на AstraZeneca и учените от Оксфордския университет показва 70-процентова ефикасност. Това обявиха от шведско-британската фармацевтична компания, цитирани от BBC.

Ваксината е с по-ниска ефективност от тези на Pfizer/BioNTech и Moderna, които обявиха, че препаратите им предпазват 95% от имунизираните. Въпреки това, кандидатът на Оксфорд и AstraZeneca е по-евтин, съхранява се по-лесно (между 2 и 8 градуса по Целзий) и дистрибуцията му ще е по-бърза в сравнение с тази на другите компании.

Интересното в обявените резултати от фаза 3 на клиничните изпитания е, че ако първо пациентите бъдат ваксинирани с половин доза, а месец по-късно - с цяла, ефикасността може да нарасне до 90%. Причините за това остават неясни. Комбинацията от двата режима на дозиране е довела до ефикасност от 70,4%.

В тестовете са участвали повече от 20 хиляди доброволци – половината от тях във Великобритания, а останалата част в Бразилия. Появили са се 131 случая на Covid-19 след имунизирането. 30 човека, които са получили две дози от ваксината, са се заразили с коронавируса, докато останалите случаи са на хора, получили плацебо.

„Много сме доволни от тези резултати“, каза проф. Андрю Полард, който е водещият учен в изпитанията. Той намекна, че има шанс препаратът да достигне до 90-процентова ефикасност, ако дозите бъдат прецизирани. Това, по думите му, е „интригуващо“.

Не се съобщава за наличие на странични ефекти и за техния характер.

„Днешното изявление ни води стъпка по-близо до момента, в който ще можем да използваме ваксини, за да сложим край на опустошението, предизвикано от вируса“, каза „архитектът“ на препарата проф. Сара Гилбърт.

Във Великобритания има 4 милиона готови дози, очакват се още 96 млн. Първо обаче ваксината трябва да получи одобрение от регулаторите. Създателите се надяват това да се случи през следващите седмици. AstraZeneca се подготвя да произведе три милиарда дози в бъдеще.


Прочетете още:

От подкаста на Бил Гейтс: Ще оставим Covid-19 зад нас, но не и срещите в Zoom

Moderna обяви цената на Covid-ваксината, ЕК иска да я купи за по-малко

Нубар Афеян - съоснователят на Moderna, който пее "Хубава си, моя горо" и съхранява връзката си с България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена