Снимка: © Булевард България

България прие Национален план за готовност при пандемия около 8-9 месеца след началото на разпространението на Covid-19. Той обаче не важи само за епидемията от коронавирус, а за всяка друга пандемия, срещу която може да се изправи страната в бъдеще.

На извънредния брифинг, на който обяви новината, здравният министър Костадин Ангелов не даде конкретни детайли относно плана, нито обяви нови мерки и подходи срещу Covid-19. Основните цели на новоприетата програма са ограничаване на заболеваемостта и смъртността, поддържане на функционирането на важните сектори като здравеопазване, предоставяне на актуална информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

„На редовно заседание на МС приехме Националния план на България за готовност при пандемия. При изготвянето на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и предходния опит на страната с пандемии“, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Първите Covid-ваксини у нас ще се съхраняват в София и Бургас, директорът на БЧК ще отговаря за имунизирането

„Държа да подчертая, че планът има общ характер. Това е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата с определена пандемия“.

„Този план е основата, на която се изготвят конкретни пандемични планове за конкретно заболяване. Имаме такъв национален план за грипа. В НС представих плана на държавата за Covid-пандемията. Такива планове ще бъдат разработени, ако нашето общество се изправи пред друга пандемия. Този план е програмният документ, върху който ние ще стъпим“, обяви Ангелов.

В момента България е първа в Европа по смъртност от Covid-19 на 100 хиляди души в последните две седмици. Данните на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC), последно обновени на 1 декември, сочат, че през предходните 14 дни у нас с коронавирус са починали 25 души на 100 хиляди от населението. След нас са Лихтенщайн с 20,8 и Словения с 20.

Епидемичната картина в България не изглежда добра - над 91 хиляди души са активни носители на вируса, а за два дни броят на пациентите в интензивни отделения се е увеличил от 430 до 493. В болници се лекуват 6635 пациенти с коронавирус, а жертвите от началото на пандемията са 4188.

Страната ни е в частичен локдаун от 27 ноември до 21 декември. „В момента наблюдаваме лека тенденция за ефект от мерките“, каза здравният министър. Според него обаче трябва да мине още поне седмица, за да се видят истинските резултати. Той добави, че ако има ефект от затварянето, първо ще се отворят детските градини и яслите.

Повече подробности за новия план за готовност даде държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. "Това не е план за някаква болест, а за пандемия, която може да бъде предизвикана от дадена болест".

По думите му – това е генеричен план, касаещ всички възможни пандемии. Ако се появи конкретен агент – бактерия, вирус – вече ще се предприемат конкретни мерки.

Защо е полезен планът? „Защото той дава основните насоки, основните точки. Като се започне с най-важното – как да прекъснем епидемичния процес, да осигурим нормалното функциониране на държавата и на ключовата инфраструктура, функционирането на държавните органи. И да стигнем до чисто комуникационната стратегия, защото се оказва, че ключово значение имат посланията към хората, правдивата информация, това на какъв език я казваме", каза здравният инспектор.

"В последните години обществото се сблъска със зика, с ебола. Няма гаранция с какво ще се сблъскаме отново. Така че политиката на една страна е да създава такава генерична готовност, за да може да реагира при всяка пандемия", обяви Кунчев.


Прочетете още:

Микробиолог от БАН: Масовата ваксинация ще доведе до "стаден имунитет", а не преболедуването

Великобритания първа одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

"Файловете от Ухан": Мащабно изтичане на документи показва грешките на Китай в началото на пандемията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас