"Файловете от Ухан": Мащабно изтичане на документи показва грешките на Китай в началото на пандемията Снимка: © Getty Images

Занижени цифри, цензура, липса на организация, допуснати грешки и необичайна епидемия от грип „инфлуенца“ са оказали влияние върху разпространението на коронавируса в епицентъра на пандемията – китайския град Ухан, а оттам и по целия свят. Това е заключението от мащабно проучване на CNN, наречено „Файловете от Ухан“.

Те са били предоставени на американската медия от източници, които пожелали анонимност. Ясно е само, че са работели в китайската здравна система и са поискали да бъде разкрита „цялата истина“, която е поставена под цензура. Поверителните медицински документи показват първата реакция срещу коронавируса на местните здравни власти в провинция Хубей. Не е ясно как те са попаднали в ръцете на източниците на CNN, но са били проверени от шестима независими експерти и са определени като достоверни.

Документите от Ухан разглеждат основно данните от два отделни дни. Първият от тях е 10 февруари. На този ден здравните власти в Китай съобщават за 2478 случая на Covid-19. Тогава общият брой заразени в света е около 40 хиляди души, като само 400 от тях са извън територията на азиатската страна. От файловете обаче става ясно, че са регистрирани 5918 нови случая на 10 февруари – повече от половината на тези, които са обявени. Заключението на CNN е, че в Китай са скрили „голямата картина“ и са омаловажили настъпването на епидемията.

117-те страници документи от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Китай са най-голямото изтичане на информация за коронавируса от азиатската страна. Те дават пълна картина на това какво и кога са знаели местните власти за заболяването. Пекин отрича всички обвинения на САЩ и други западни страни, че е укривал информация в началото на пандемията, но правителството на страната не е изразило официална позиция след публикуването на файловете.

Документите, които покриват части от периода октомври 2019 и април 2020, разкриват колко бавно са били диагностицирани пациентите с Covid-19. Властите в Хубей представяха своята реакция срещу коронавируса като „ефикасна и прозрачна“, но във файловете се вижда, че тестването не е било прекалено ефективно. Един от докладите сочи, че средният интервал от проявата на първите симптоми до установяването на точна диагноза е било 23,3 дни. Експертите, проверили файловете за CNN, казват, че това е прекалено дълъг период и е една от основните причини за провала в борбата срещу вируса.

Що се отнася до тестването на пациентите, първоначално са били използвани тестове за SARS – вирусът, който се разпространи в Китай преди няколко години. Те обаче често давали фалшиво негативен резултат. В началото на февруари само между 30 и 50 на сто от тях показали реален положителен резултат и властите започнали да тестват всеки болен по няколко пъти.

Китай до момента твърдо защитава начина, по който страната се е изправила срещу надигащата се първа вълна от Covid-19. През юни правителството съобщи, че публикува информация за епидемията навреме и дава абсолютно всички данни.

„Ясно е, че са допуснали грешки. И то не само неточности, които се случват при изправянето срещу нов вирус, а бюрократични и политически мотивирани грешки“, казва Янджонг Хуанг – здравен експерт от неправителствената организация Council on Foreign Relations. „Това е довело до глобални последици“.

На 1 декември се отбелязва точно една година, откакто първият установен пациент с Covid-19 е показал симптоми на заболяването. Той е от Ухан, както посочва списание „Lancet“. Но точно по това време в провинция Хубей се е разпространил необичаен грип тип „инфлуенца“, от който са се разболели 20 пъти повече хора в сравнение със същия период на 2019 г. Това е поставило здравната система под още по-голямо предизвикателство, което е забавило допълнително реакцията срещу новия вирус.

Все още не е ясно каква е връзката между увеличаването на броя хора, болни от грип, и началото на Covid-19. Проблемът обаче, който от CNN посочват, е, че здравните власти в Китай дори до днес не са публикували никакви данни за „инфлуенцата“. Друга пречка пред властите е бил фактът, че са тествали болни, които всъщност са били заразени с коронавирус, но той не им е бил познат.

Светът е получил по-оптимистични данни, отколкото са били в реалността, заключават експертите, прегледали докладите. Според тях – причината е липсата на функционална система и „инстинкт“ да се прикрият лошите новини.

Проблемът е, че в началото са били откривани хиляди случаи на Covid, които обаче не били вкарвани в официалната статистика, а вместо това били определяни като „подозрителни“. „Трябвало е да ги включат към броя на положителните проби“, смятат здравните експерти. „Това показва колко е била сложна и хаотична ситуацията“.

Друго сериозно разминаване в числата се вижда на 7 март 2020 г. Тогава пред света са съобщени 2986 нови случая на коронавирус, но според файловете са били 3456. Разминаване има и при регистриране на смъртните случаи – 83 са съобщени, а в поверителните доклади са 115. На този ден властите съобщават за 2986 починали от Covid от началото на епидемията, но файловете сочат, че цифрата е по-висока – 3456 души.

Според експертите на CNN – всички тези данни сочат, че Китайската комунистическа партия е избирала какво да съобщава пред света и какво да скрие.

След епидемията от SARS китайските власти са създали централизирана система за следене на различните заболявания, но тя е пропуснала появата на Covid-19, сочат файловете.

Всички тези данни поставят отново под въпрос първоизточника на новия коронавирус. Според китайските власти това е пазар за морски дарове в Ухан, където епидемията се е зародила през декември 2019. Според проучване на списание „Lancet“ обаче – една трета от всички 41 инфектирани този месец не са имали контакт с пазара.

Едно от основните заключения на експертите на CNN e, че здравните власти в Китай не са имали никаква представа, че новият вирус може да се превърне в пандемия. Към днешна дата с Covid-19 са се заразили над 63 милиона души, а вирусът е отнел живота на повече от 1,4 млн.


Прочетете още:

Първи обнадеждаващи сигнали за лекарство срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024