Снимка: © Getty Images

Занижени цифри, цензура, липса на организация, допуснати грешки и необичайна епидемия от грип „инфлуенца“ са оказали влияние върху разпространението на коронавируса в епицентъра на пандемията – китайския град Ухан, а оттам и по целия свят. Това е заключението от мащабно проучване на CNN, наречено „Файловете от Ухан“.

Те са били предоставени на американската медия от източници, които пожелали анонимност. Ясно е само, че са работели в китайската здравна система и са поискали да бъде разкрита „цялата истина“, която е поставена под цензура. Поверителните медицински документи показват първата реакция срещу коронавируса на местните здравни власти в провинция Хубей. Не е ясно как те са попаднали в ръцете на източниците на CNN, но са били проверени от шестима независими експерти и са определени като достоверни.

Документите от Ухан разглеждат основно данните от два отделни дни. Първият от тях е 10 февруари. На този ден здравните власти в Китай съобщават за 2478 случая на Covid-19. Тогава общият брой заразени в света е около 40 хиляди души, като само 400 от тях са извън територията на азиатската страна. От файловете обаче става ясно, че са регистрирани 5918 нови случая на 10 февруари – повече от половината на тези, които са обявени. Заключението на CNN е, че в Китай са скрили „голямата картина“ и са омаловажили настъпването на епидемията.

117-те страници документи от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Китай са най-голямото изтичане на информация за коронавируса от азиатската страна. Те дават пълна картина на това какво и кога са знаели местните власти за заболяването. Пекин отрича всички обвинения на САЩ и други западни страни, че е укривал информация в началото на пандемията, но правителството на страната не е изразило официална позиция след публикуването на файловете.

Документите, които покриват части от периода октомври 2019 и април 2020, разкриват колко бавно са били диагностицирани пациентите с Covid-19. Властите в Хубей представяха своята реакция срещу коронавируса като „ефикасна и прозрачна“, но във файловете се вижда, че тестването не е било прекалено ефективно. Един от докладите сочи, че средният интервал от проявата на първите симптоми до установяването на точна диагноза е било 23,3 дни. Експертите, проверили файловете за CNN, казват, че това е прекалено дълъг период и е една от основните причини за провала в борбата срещу вируса.

Що се отнася до тестването на пациентите, първоначално са били използвани тестове за SARS – вирусът, който се разпространи в Китай преди няколко години. Те обаче често давали фалшиво негативен резултат. В началото на февруари само между 30 и 50 на сто от тях показали реален положителен резултат и властите започнали да тестват всеки болен по няколко пъти.

Китай до момента твърдо защитава начина, по който страната се е изправила срещу надигащата се първа вълна от Covid-19. През юни правителството съобщи, че публикува информация за епидемията навреме и дава абсолютно всички данни. 

„Ясно е, че са допуснали грешки. И то не само неточности, които се случват при изправянето срещу нов вирус, а бюрократични и политически мотивирани грешки“, казва Янджонг Хуанг – здравен експерт от неправителствената организация Council on Foreign Relations. „Това е довело до глобални последици“.

На 1 декември се отбелязва точно една година, откакто първият установен пациент с Covid-19 е показал симптоми на заболяването. Той е от Ухан, както посочва списание „Lancet“. Но точно по това време в провинция Хубей се е разпространил необичаен грип тип „инфлуенца“, от който са се разболели 20 пъти повече хора в сравнение със същия период на 2019 г. Това е поставило здравната система под още по-голямо предизвикателство, което е забавило допълнително реакцията срещу новия вирус.

Все още не е ясно каква е връзката между увеличаването на броя хора, болни от грип, и началото на Covid-19. Проблемът обаче, който от CNN посочват, е, че здравните власти в Китай дори до днес не са публикували никакви данни за „инфлуенцата“. Друга пречка пред властите е бил фактът, че са тествали болни, които всъщност са били заразени с коронавирус, но той не им е бил познат.

Светът е получил по-оптимистични данни, отколкото са били в реалността, заключават експертите, прегледали докладите. Според тях – причината е липсата на функционална система и „инстинкт“ да се прикрият лошите новини.

Проблемът е, че в началото са били откривани хиляди случаи на Covid, които обаче не били вкарвани в официалната статистика, а вместо това били определяни като „подозрителни“. „Трябвало е да ги включат към броя на положителните проби“, смятат здравните експерти. „Това показва колко е била сложна и хаотична ситуацията“.

Друго сериозно разминаване в числата се вижда на 7 март 2020 г. Тогава пред света са съобщени 2986 нови случая на коронавирус, но според файловете са били 3456. Разминаване има и при регистриране на смъртните случаи – 83 са съобщени, а в поверителните доклади са 115. На този ден властите съобщават за 2986 починали от Covid от началото на епидемията, но файловете сочат, че цифрата е по-висока – 3456 души.

Според експертите на CNN – всички тези данни сочат, че Китайската комунистическа партия е избирала какво да съобщава пред света и какво да скрие.

След епидемията от SARS китайските власти са създали централизирана система за следене на различните заболявания, но тя е пропуснала появата на Covid-19, сочат файловете.

Всички тези данни поставят отново под въпрос първоизточника на новия коронавирус. Според китайските власти това е пазар за морски дарове в Ухан, където епидемията се е зародила през декември 2019. Според проучване на списание „Lancet“ обаче – една трета от всички 41 инфектирани този месец не са имали контакт с пазара.

Едно от основните заключения на експертите на CNN e, че здравните власти в Китай не са имали никаква представа, че новият вирус може да се превърне в пандемия. Към днешна дата с Covid-19 са се заразили над 63 милиона души, а вирусът е отнел живота на повече от 1,4 млн.


Прочетете още:

Първи обнадеждаващи сигнали за лекарство срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2