Снимка: © Булевард България

Първите ваксини срещу Covid-19, разработени от Pfizer и BioNTech, ще пристигнат в България първо в София и Бургас. Първата поръчка, която ще е за 125 000 дози, ще дойде у нас до края на годината или в началото на 2021 г., обяви здравният министър Костадин Ангелов.

След като тези дози са в България, те ще се съхраняват на общо три места – в „Булбио“ в София и в столичната РЗИ, както и в РЗИ-Бургас. Постепенно всички здравни инспекции в страната ще обособят хладилници за съхранение на ваксините срещу коронавирус – това ще стане при следващите поръчки.

България прие Национален план за готовност при пандемия

До четвъртък Министерството на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. "Той ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване. А днес определихме председател на координационния съвет за националния план за ваксините. Човекът, който предложихме, е професор д-р Красимир Гигов – генерален директор на Българския червен кръст и главен координатор срещу бедствените ситуации“, обяви Ангелов.

Великобритания първа одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

До края на седмицата ще има четири хладилника за съхранение на ваксината на Pfizer/BioNTech, която е с 95-процентова ефикасност. Те ще бъдат „абсолютно достатъчни“ за успешната логистика на първата доставка, каза здравният министър.

„Държа да подчертая – всеки български гражданин ще има достъп до ваксини - такъв, какъвто имат всички европейски граждани в Германия, Испания, Италия, Франция. Достъпът ще бъде осигурен на всички. Ваксинирането ще е доброволно и безплатно“, каза Ангелов.

Микробиолог от БАН: Масовата ваксинация ще доведе до "стаден имунитет", а не преболедуването

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев сподели, че се надява имунизациите да започнат до края на годината или в началото на 2021 г.

„Представете си, че ще има хора, които ще кажат: „Не вярваме на тези ваксини“. Тогава какъв ефект да търсим? Има ясни правила, че ако не имунизираш 60-70% от хората, не опазваш общественото здраве, а отделните индивидуалности, които са се ваксинирали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2