Снимка: © Булевард България

Първите ваксини срещу Covid-19, разработени от Pfizer и BioNTech, ще пристигнат в България първо в София и Бургас. Първата поръчка, която ще е за 125 000 дози, ще дойде у нас до края на годината или в началото на 2021 г., обяви здравният министър Костадин Ангелов.

След като тези дози са в България, те ще се съхраняват на общо три места – в „Булбио“ в София и в столичната РЗИ, както и в РЗИ-Бургас. Постепенно всички здравни инспекции в страната ще обособят хладилници за съхранение на ваксините срещу коронавирус – това ще стане при следващите поръчки.

България прие Национален план за готовност при пандемия

До четвъртък Министерството на здравеопазването ще разработи Национален план за ваксиниране срещу Covid-19. "Той ще бъде представен на следващото заседание на Министерски съвет за утвърждаване. А днес определихме председател на координационния съвет за националния план за ваксините. Човекът, който предложихме, е професор д-р Красимир Гигов – генерален директор на Българския червен кръст и главен координатор срещу бедствените ситуации“, обяви Ангелов.

Великобритания първа одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

До края на седмицата ще има четири хладилника за съхранение на ваксината на Pfizer/BioNTech, която е с 95-процентова ефикасност. Те ще бъдат „абсолютно достатъчни“ за успешната логистика на първата доставка, каза здравният министър.

„Държа да подчертая – всеки български гражданин ще има достъп до ваксини - такъв, какъвто имат всички европейски граждани в Германия, Испания, Италия, Франция. Достъпът ще бъде осигурен на всички. Ваксинирането ще е доброволно и безплатно“, каза Ангелов.

Микробиолог от БАН: Масовата ваксинация ще доведе до "стаден имунитет", а не преболедуването

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев сподели, че се надява имунизациите да започнат до края на годината или в началото на 2021 г.

„Представете си, че ще има хора, които ще кажат: „Не вярваме на тези ваксини“. Тогава какъв ефект да търсим? Има ясни правила, че ако не имунизираш 60-70% от хората, не опазваш общественото здраве, а отделните индивидуалности, които са се ваксинирали.

Прочети