Микробиолог от БАН: Масовата ваксинация ще доведе до "стаден имунитет", а не преболедуването Снимка: © Unsplash

Масовата ваксинация на населението, а не преболедуването на Covid-19, ще доведе до „стаден имунитет“. Това смята директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова, която даде интервю за „Тази сутрин“ по bTV.

По думите ѝ – боледуването крие много неизвестни и никога не е ясно как ще се развие заболяването от коронавирус. Понякога може да се случи така, че дори имунният отговор да е прекалено силен и да доведе до „по-големи последици“, сподели тя, говорейки за т.нар. „цитокинова буря“.

„Можем да противодействаме на вируса с ваксините. Виждате, отпадат едно по едно лекарствата срещу болестта. Човечеството трябва да се ваксинира. За мен е учудващо това отношение на хората, че не желаят да го сторят, защото ваксините се прилагат масово от 70-80 години. Изкоренили са заболявания като едрата шарка, морбили, полиомиелит – смъртоносни болести. Имаме голям опит в разработването на ваксини, не знам защо населението е скептично настроено“, сподели тя.

По думите ѝ - коронавирусът мутира точно шест пъти по-малко от грипния вирус, затова ваксината срещу Covid, на която и компания да е тя, ще бъде с дълготраен ефект. „Тези компании са правили ваксини и срещу други коронавируси и вече имат голям опит. Вероятно след втората ваксинация ще има дълъг период на имунна защита при хората. Той може да е и за цял живот“.

„Вероятно всички ще могат да се ваксинират. Не мисля, че ще има групи, които да бъдат поставени пред риск. Няма да има нужда обаче всички да се ваксинират – например малките деца изкарват вируса без симптоми и при тях няма да е нужно“, каза проф. Петрова.

Според нея - първите трябва да са лекарите, учителите и хората от рисковите групи с хронични заболявания.

Първите 125 000 дози от ваксината на Pfizer и BioNTech срещу коронавирусна инфекция ще бъдат достъпни в България до края на декември 2020 или началото на 2021 г., както съобщи преди дни здравният министър Костадин Ангелов. Ваксината, която по последни данни е с 95-процентова ефикасност, ще бъде безплатна за българските граждани и ще се поставя доброволно. Разработва се и национален ваксинационен план. Европейската комисия има сключен договор и с Moderna, чиято ваксина също е с висока ефективност.

Ваксината на Pfizer идва в България до месец

„Даде се голям тласък на научните групи, за да действат по-бързо, но тези ваксини ще минат на всички етапи по узаконяване. Компаниите са подали документи към европейските регулатори и ще се прегледат абсолютно всички документи за безопасност“, каза проф. Петрова.

„Засега се смята, че ваксината изцяло ще защитава от заразяване. Защото принципът на действие е организмът да се срещне с вирусните антигени, да се научи имунната система да ги разпознава веднага и да ги унищожава. Страничните ефекти са температура в първия ден след поставяне на ваксината, леко главоболие, болки на мястото на поставяне. Няма описани тежки странични ефекти. Повечето случаи, в които се наблюдават такива, те не са свързани пряко с ваксината“, каза тя.

„Повечето ваксини, които се разработват, са на база на РНК. Това е информационна РНК на вируса, която, навлизайки в клетките на човека, ги кара да образуват вирусни белтъци. Тогава имунната система разпознава тях като чужди и създава антитела. При ново заразяване, вирусът се прихваща веднага, разпознава се от имунната система и тя го изчиства“, обясни проф. Петрова.

Според нея – след две седмици ще има успокояване на здравната система заради наложения локдаун, макар сега да определя ситуацията с епидемията като „необезпокоителна“.

„Смятам, че населението вече се обучи как да се предпазва. Моят съвет към хората е, когато почувстват неразположение, да се самоизолират. Много дълго време се обсъждаха симптомите. Някои от тях са грипоподобни, докато други са класически за коронавируса – кашлица, загуба на обоняние. Важно е да се каже, че държавата трябваше да поеме по-рано тестването. Отдавна трябваше личните лекари да могат да дават безплатните направления за PCR. Забавихме се с тестването. Изпускаме ранната диагностика“, каза тя.

Системата за е-направления вече е в ход, но със съмнения дали ще "заработи" напълно

„Предполагам, че има вече закупена техника за съхранение и пренос на ваксините. Най-вероятно хората ще могат да бъдат ваксинирани в началото само на 1-2 места в София, а после и на други места в страната“, каза проф. Петрова.

Тя сподели, че българската ваксина срещу вируса, която се разработва в БАН, е „коктейл от антигени“ и е на протеинова основа. „Прототипът ще бъде готов до Нова година, а после започваме опити върху животни и хора“.


Прочетете още:

Първи обнадеждаващи сигнали за лекарство срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024