Сутрешни новини: Великобритания излезе от локдаун, но затяга мерките до Коледа; Нови разкрития за инцидента в Трир Снимка: © Getty Images

Новите случаи на Covid-19 в България са 3475, а направените PCR тестове – 9056. Тези данни показват, че над 38% от взетите проби през изминалото денонощие са били положителни.

Починалите с доказан коронавирус са 153 и така жертвите у нас, свързани с пандемията, стигнаха до 4188. През изминалите 24 часа са се излекували 2435 души, а броят на оздравелите вече е точно 53 хиляди.

Активни носители на вируса са 91 587 души, а в болници се лекуват 6635 от тях. По-притеснителното е, че броят на пациентите в интензивни отделения нараства значително трети пореден ден – от 430 преди две денонощия до 493 днес.


Броят на жертвите след врязването на автомобил в тълпа на пешеходна зона в германския град Трир се увеличава. Според местната полиция – загиналите са петима, а 51-годишният германски шофьор е бил под влиянието на алкохол.

5 жертви в германски град, след като автомобил се вряза в пешеходци

Сред жертвите е бебе на 9 седмици, чиято майка е в болница след наранявания при инцидента. Полицията съобщи пред агенция DPA, че 45-годишен мъж, убит в същия инцидент, е бащата на детето. А 18-месечния син на семейството също е в болница с наранявания. Сред останалите жертви са жени на 73, 25 и 52 години. Всички са били жители на Трир.

Шофьорът също е от района Райнланд-Пфалц. Той е карал Land Rover, който не е бил негов, а е бил взет под наем.Мъжът нямал адрес и полицията предполага, че е живял в колата няколко дни преди атаката. Все още не е ясно какви са били мотивите му. Разследващите обаче казват, че той е целял да причини вреди, тъй като е преминал на „зиг-заг“ през пешеходната зона в града.

Властите съобщиха, че мъжът може да страда от психично заболяване и по-късно ще премине психиатрично наблюдение.


Днес международните превозвачи излизат на протест на българо-турската граница. Причината - забавената обработка на камиони и товари на граничния пункт между двете страни.

Съюзът на международните превозвачи в България и Асоциацията на превозвачите на Република Турция казват, че шофьорите продължават да чакат повече от 2-3 дни. Организациите настояват за спешни мерки, които да ускорят обработката, за да могат да се спазват сроковете за логистика на товарите.


Вторият национален локдаун във Великобритания приключи на 2 декември, но мерките ще бъдат също така затегнати до Коледа. В сила влиза по-строга тристепенна система за опасност срещу Covid-19 в сравнение с тази, която действаше преди затварянето.

На какво ни учи локдаунът в Англия: Инфекциите се увеличават в началото, но после могат да намалеят 3 пъти

Тя бе одобрена от британския парламент във вторник и целта ѝ е да „запази постиженията, направени през последния месец“ в битката с вируса. 55 представители на торите обаче се обявиха срещу плана на премиера Борис Джонсън, което според The Guardian е най-големият бунт на консерваторите срещу него.

Повече от 55 милиона души в страната попадат в двете фази с най-строги мерки. Те не могат да се срещат с хора от други домакинства на закрито. За първи път от месец насам врати могат да отворят магазините, които не продават стоки от първа необходимост, както и фризьорски и козметични салони.

Ресторантите и баровете също могат да работят в отделни области, където важат първите две фази на предупреждение. Във фаза 2 обаче има известни ограничения – алкохол ще се предлага само при закупено основно ястие.

Наръчник за измамници: Човекът, който превръща бара си в църква, за да работи по време на локдаун

Правителството обяви, че хората, които живеят в домове за възрастни в Англия, ще могат да бъдат посещавани от семействата и приятелите си до Коледа само ако посетителите покажат отрицателен тест за коронавирус, пише BBC.

Освен всичко това – на футболните мачове отново ще може да има публика. Това ще става постепенно, като в сряда ще бъдат допуснати около 10 хиляди фенове в шест двубоя от Английската футболна лига. Това се случва за първи път от март насам.


В Австрия от 6 декември започва поетапно облекчаване на мерките срещу коронавируса. Ще отворят врати училищата и университетите, както и магазините. Хората обаче ще трябва да носят маски на всички обществени места. Австрия наложи локдауна на 14 ноември.

"Не повтаряйте грешката Ишгл": Ще останат ли ски пистите затворени до края на 2020?

Въпреки призивите на германския канцлер Ангела Меркел за затваряне на зимните курорти, това няма да се случи в Австрия. Страната е въвела строг режим на достъп за чужденци, което на практика означава, че курортите ще работят, но предимно за местните граждани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024