Разпространението на Covid-19 в Англия е намаляло около три пъти по време на локдауна, наложен на 5 ноември, а репродуктивното число на заразата вече е под 1. Това показаха данните от проучването React-1, извършено от Imperial College в партньорство с Ipsos и цитирано от BBC.

Резултатите идват от изследване сред повече от 100 хиляди души от цялата страна, направено между 13 и 24 ноември. Заключението от обобщения доклад е, че страната е постигнала „големи подобрения“. Въпреки това обаче броят на новите случаи остава висок в някои райони на Англия. Здравният министър Мат Ханкок заяви, че „кракът все още не трябва да слиза от педала“, с което призова мерките да продължат.

Проучването показва, че репродуктивното число е спаднало до 0,88. От септември насам то не е било под 1. Тази цифра показва колко души заразява един носител на вируса – ако е под единица, то епидемията е под контрол. От Imperial College и Ipsos са тествали хора на случаен принцип и са проучили дали имат симптоми на коронавируса. Накрая са установили, че резултатите от тези тестове показват 30% спад в броя на инфекциите в периода 13-24 ноември.

Докато България се затваря, Чехия отпуска мерките срещу Covid на 3 декември

Преди това броят на случаите на Covid-19 се е увеличавал постоянно. На всеки девет дни той е нараствал двойно, считано до края на октомври. Сега данните сочат, че заболеваемостта намалява, но с по-бавни темпове – броят на положителните проби би спадал наполовина на всеки 37 дни.

Страната наложи строги ограничения с цел да спре разпространението на коронавируса още в началото на ноември, а премиерът Борис Джонсън е доволен от постигнатия ефект и вече обяви, че мерките ще бъдат отпуснати на 2 декември. Все още не работят магазините, които не продават стоки от първа необходимост, спортните центрове, заведенията и залите за развлечения, но това ще се промени следващата сряда, когато гражданите вече няма да пращат sms на властите, за да посочат причина, поради която излизат навън.

Според данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, обновени на 29 ноември – през последните 14 дни в Обединеното кралство има 391,3 инфектирани с Covid на 100 хиляди от населението. Смъртността е 9,4 на 100 хиляди. За справка - България, която влезе в частичен локдаун до 21 декември, е отчела 633 заразени на 100 хиляди от населението и 23,7 смъртни случая на 100 хиляди души. 

Общо броят на инфектираните във Великобритания от началото на пандемията е 1,62 млн. души, а смъртните случаи са над 58 хиляди.

Covid-19 в България: Защо цифрите не са това, което бяха

Макар изследването да е направено само в Англия, заключението е, че то дава най-актуалната противоепидемична картина в цялата страна. В северозападната и североизточната част на Англия – регионите с най-много случаи на коронавирус – разпространението на заразата е спаднало наполовина. Сега най-висок е броят на случаите в Източен и Западен Мидландс.

Локдаунът влезе в сила на 5 ноември, а според данните на здравните власти – в седмицата след това е имало повишение на инфекциите. Причината е свързана с по-голямата социализация на гражданите точно преди влизането в сила на ограничителните мерки.

Изследването показва още, че в съответния период е имало три групи, които са с най-голям шанс да се заразят – хората от азиатски произход; тези, които живеят в най-бедните квартали; хората в домакинствата с много членове.

Около 96 на всеки 10 хиляди души е с коронавирус, което е значително понижение спрямо резултатите точно преди локдауна – 132 на 10 хиляди. На ден в периода на изследването е имало около 72 хиляди нови случая в сравнение със 100 хиляди в края на октомври.

Професор Пол Елиът, който ръководи изследването, смята, че всички тези данни са „окуражаващи знаци“ за Англия. „Тези тенденции сочат, че локалният подход плюс локдаунът са помогнали за намаляването на разпространението на заразата. Но наближаваме време от годината, което носи големи предизвикателства“.

„Нещата са започнали да се движат в правилната посока, но не сме в позицията, в която бяхме в края на лятото. Не можем просто да спрем да спазваме мерките“, предупреждава проф. Кевин МакКонуей от Open University.

Новият план на британското правителство е да задържи нисък броя на инфектираните с тристепенна система, която сигнализира за риска от заразяване. Преди локдауна такава нямаше. Степените на предупреждение ще са средна, висока и много висока – всеки регион ще попада в различна графа според епидемичната обстановка.

Фаза 1 е най-ниската и ще се налагат мерки като работа от вкъщи, ако това е възможно. Фаза 2 ще значи, че заведенията, предлагащи храни, могат да отворят, а Фаза 3 е последната – при нея магазините, които не продават стоки от първа необходимост ще затворят врати и ще се работи само с доставки по домовете.

В Европа планират отварянето, а тук пишем планове за затварянето - след като затворихме

България наложи частично затваряне от 27 октомври, което ще продължи точно допреди коледните празници. Повечето експерти в страната – сред които главният здравен инспектор Ангел Кунчев и председателят на НОЩ Венцислав Мутафчийски – казват, че ефектите ще се усетят в края на локдауна.

Това каза и директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев в интервю за „Тази сутрин“ по bTV на 30 ноември. „Ако гледаме математическите модели, накрая на третата седмица трябва да има резултат от мерките“, сподели той.

У нас активни носители на вируса са 90 078 души, като 6869 от тях са хоспитализирани в болници. Пациентите в интензивни отделения са 430. Смъртните случаи са общо 3814, а през последните две седмици България е на второ място по смъртност сред държавите в Европа, що се отнася до случаи на 100 хиляди души от населението. Пред нас е само Лихтенщайн - с 28,7.


"Не повтаряйте грешката Ишгл": Ще останат ли ски пистите затворени до края на 2020?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2