Правителството на Чехия разреши отпускането на противоепидемичните мерки срещу Covid, считано от четвъртък (3 декември). Втората вълна на епидемията отслабва и именно затова гражданите ще могат да бъдат по-свободни в навечерието на коледните празници, обяви здравният министър Ян Блатни, цитиран от expats.cz и Reuters.

Доскоро Чехия беше в челото на страните в Европа с най-много смъртни случаи на 100 хиляди души от населението на 14-дневна база – точно след България. В резултат на наложените от правителството мерки обаче, броят на новите случаи спадна под 5000 в шест от последните седем дни.

В Европа планират отварянето, а тук пишем планове за затварянето - след като затворихме

Заразените с коронавируса в Чехия от началото н пандемията са над 518 хиляди, а смъртните случаи – повече от 8000. Страната обаче отбелязва прогрес в борбата срещу Covid и от четвъртък преминава от фаза 4 към по-долната фаза 3 на противоепидемични мерки. А България наложи частичен локдаун на 27 ноември, който ще важи до 21 декември.

Вечерният час ще бъде отменен, но заведенията трябва да затварят до 22 ч. Позволява се да работят с половината от капацитета си, а на една маса може да има максимум 4 души. Магазините отново ще отворят, но ще приемат само един човек на 15 кв. м., както и при спазване на дистанция от 2 м между отделните клиенти. Магазините в моловете ще работят на същия принцип.

Фризьорските и козметичните салони отново отварят врати при определени изисквания за хигиена и разстояние. Музеите и галериите ще работят с капацитет от 25%, но кината и театрите остават затворени. В България работят само театрите – при 30% от капацитета.

Covid-19 в България: Защо цифрите не са това, което бяха

В Чехия отварят врати и фитнесите, като различните курсове в тях могат да се провеждат с максимум 10 души, а всички хора да бъдат с маски.

Отварят още библиотеки и църкви, а на обществени места ще може да се консумира и алкохол. Масовите събития ще се провеждат с лимит до 50 души на едно място, ако са на открито, и 10 души – на закрито. Сватби и погребения ще се провеждат с максимум 30 души присъствие.

Гражданите на страната ще могат да практикуват спорт на открито, както и на закрито (но при максимум 10 души на едно място). Басейните също ще работят, а казината ще отварят от 6 до 22 ч. при 50% капацитет.

Правителството възнамерява да започне масово антигенно тестване, за да следи развитието на епидемиологичната обстановка в предколедните дни, когато се очаква наплив в търговските обекти.

Не се очаква сериозен ръст на безработицата, но помощите за бизнеса може да се забавят


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024