Правителството на Чехия разреши отпускането на противоепидемичните мерки срещу Covid, считано от четвъртък (3 декември). Втората вълна на епидемията отслабва и именно затова гражданите ще могат да бъдат по-свободни в навечерието на коледните празници, обяви здравният министър Ян Блатни, цитиран от expats.cz и Reuters.

Доскоро Чехия беше в челото на страните в Европа с най-много смъртни случаи на 100 хиляди души от населението на 14-дневна база – точно след България. В резултат на наложените от правителството мерки обаче, броят на новите случаи спадна под 5000 в шест от последните седем дни.

В Европа планират отварянето, а тук пишем планове за затварянето - след като затворихме

Заразените с коронавируса в Чехия от началото н пандемията са над 518 хиляди, а смъртните случаи – повече от 8000. Страната обаче отбелязва прогрес в борбата срещу Covid и от четвъртък преминава от фаза 4 към по-долната фаза 3 на противоепидемични мерки. А България наложи частичен локдаун на 27 ноември, който ще важи до 21 декември.

Вечерният час ще бъде отменен, но заведенията трябва да затварят до 22 ч. Позволява се да работят с половината от капацитета си, а на една маса може да има максимум 4 души. Магазините отново ще отворят, но ще приемат само един човек на 15 кв. м., както и при спазване на дистанция от 2 м между отделните клиенти. Магазините в моловете ще работят на същия принцип.

Фризьорските и козметичните салони отново отварят врати при определени изисквания за хигиена и разстояние. Музеите и галериите ще работят с капацитет от 25%, но кината и театрите остават затворени. В България работят само театрите – при 30% от капацитета.

Covid-19 в България: Защо цифрите не са това, което бяха

В Чехия отварят врати и фитнесите, като различните курсове в тях могат да се провеждат с максимум 10 души, а всички хора да бъдат с маски.

Отварят още библиотеки и църкви, а на обществени места ще може да се консумира и алкохол. Масовите събития ще се провеждат с лимит до 50 души на едно място, ако са на открито, и 10 души – на закрито. Сватби и погребения ще се провеждат с максимум 30 души присъствие.

Гражданите на страната ще могат да практикуват спорт на открито, както и на закрито (но при максимум 10 души на едно място). Басейните също ще работят, а казината ще отварят от 6 до 22 ч. при 50% капацитет.

Правителството възнамерява да започне масово антигенно тестване, за да следи развитието на епидемиологичната обстановка в предколедните дни, когато се очаква наплив в търговските обекти.

Не се очаква сериозен ръст на безработицата, но помощите за бизнеса може да се забавят


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство