Не се очаква сериозен ръст на безработицата, но помощите за бизнеса може да се забавят Снимка: © Unsplash

Част от финансовата помощ за хората, които са пострадали от затварянето на бизнеса по време на частичния локдаун до 21 декември, може да остане за след Нова година. Това се разбра от думите на социалния министър Деница Сачева, която даде интервю за БНР и изрази оптимизма си, че безработицата няма да стигне прекалено високи нива до края на 2020 г.

На въпрос защо е предвидено да се подпомогнат само 50 000 души, при положение че локдаунът засяга 356 хиляди, Сачева отговори, че има готовност да се организира допълнителен ресурс, ако заявките надвишат прогнозите.

"50 млн. лв. ще са достатъчни за плащанията преди Коледа. И през следващата година ще се плащат тези компенсации, които не сме успели да изплатим до Нова година", каза тя.

Правителството отпусна компенсация от 24 лв. на ден за хора, които излизат в принудителен неплатен отпуск по време на локдауна и се осигуряват на 8-часов работен ден. Мярката влиза в действие от понеделник, но кандидатстването при някои ще става едва след прилагането на този отпуск – тоест, след 21 декември. Сега заявления ще могат да подават само служители на затворени бизнеси, които не работят от 28 октомври насам – нощни заведения, барове и други.

Хотелиерите: Предлагаме на министрите да пробват да живеят с по 24 лева на ден

"Средствата, които отиват при работодателите по мерките "60 на 40", "80 на 20" и "Заетост за теб", са само за заплати и не могат да бъдат използвани за нищо друго", посочи министър Сачева.

Тя каза, че мерките могат да бъдат комбинирани, но един и същи човек - работник или служител - не може да получава пари по всички мерки едновременно. Един работодател обаче може да комбинира всички мерки, за да осигури средства за различни свои работници и служители.

Социалният министър заяви, че средствата са разчетени и до нова актуализация на бюджета до края на 2020-а година няма как да се стигне. "Това са по-скоро политически спекулации, че следващото правителство ще бъде изправено едва ли не пред спиране на социални плащания. Ние сме правили Бюджет 2021 така, че да имаме готовност да го изпълняваме и след изборите. Не сме залагали капани, не се водим от тънки политически сметки“, каза тя.

Добави, че отварянето на бизнесите ще започне на 21 декември. "Не предвиждаме по-строги мерки, тези в момента дават възможност поне с 30% да можем да овладеем заболеваемостта и дори с по-висок процент да намалим смъртността от коронавируса“.

Безработицата намалява от 9% през май на 6,9% през октомври, каза тя и прогнозира известно покачване през декември, тъй като затворените бизнеси могат да освободят хора, които да отидат на бюрото по труда въпреки предложените икономически мерки.

"Очакваме известен ръст на безработицата, но не очакваме да се случи нещо катастрофално да края на годината. Не очакваме безработицата до края на 2020 да е повече от 7%", каза Сачева и добави, че регистрираните безработни към днешна дата са 227 909 души, а най-много са в София, Пловдив, Бургас и Варна.


Прочетете още:

Борисов пред "ФАЦ": Красива жена може да преодолее защитата ми и да направи снимките от спалнята като Мата Хари


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024