Предложената помощ от държавата в размер на 24 лева на ден за хората в принудителен неплатен отпуск е недостатъчна. Това заявиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, след като правителството предприе мерки за подпомагане на затворените бизнеси по време на частичния локдаун до 21 декември.

Според хотелите и ресторантьорите – за някои хора ще е по-изгодно да останат без работа и да получават помощи, вместо да се възползват от мярката.

„БХРА заявява категоричното си несъгласие с предвидените от властта мерки, с които се демонстрира, че се прави нещо, без от действията да има реална полза. Предложените 24 лева на ден като помощ за работниците в затворени бизнеси са абсолютно недостатъчни и демотивиращи. За да се убедите лично в това, предлагаме политиците, министрите и чиновниците сами да пробват да живеят с по 24 лева на ден“, пишат от асоциацията в отворено писмо.

Търговските центрове настояват за 4 мерки с помощи заради локдауна

„Според мярката служителите, останали без препитание не по своя или на работодателите им воля, ще получават по 3 лева на час за всеки работен ден. Това е крайно недостатъчно, защото заплатите в сектора са различни. Едни хора са получавали, осигурявали са се и са плащали данъци при 8 часа дневно на 800 лева, а други – на 2800 лева. Тоест, за тези хора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение според средствата, които дълги години са внасяли в хазната заедно с работодателите им“, казват още от БХРА.

Социалният министър Деница Сачева заяви в интервю за NOVA в четвъртък, че тези 24 лв. на ден може и да не стигнат до хората преди Коледа. Правителството предприе тази мярка в сряда и се очаква кандидатстването по нея да започне на 30 ноември. Работниците в затворените поради локдауна фирми ще могат да поискат финансова помощ за най-много 60 дни неплатен отпуск.

Тези 24 лв. важат за хора на трудов договор и 8-часов работен ден, но ако човек работи на половин работен ден, то ще получава 12 лв. – сума, която е равна на минималното дневно обезщетение за безработица.

„Предложената сума от 24 лева на ден е по-малка и от досега работещата мярка 80/20. Предвид, че минималният осигурителен праг в сектора е 800 лева при 80/20, работниците трябва да получат минимум 640 лева помощ. Тоест, в тежката ситуация, в която принудително попада бизнесът, помощта към него реално се намалява“, казват хотелиерите и ресторантьорите.

От БХРА казват, че тази подкрепа е със срок на действие само докато заведенията са принудително затворени през идните поне три седмици. Но не е предвидена достатъчна помощ за самоосигуряващите се лица и за служителите в нощни клубове, „които загубиха препитанието си значително по-рано“.

„Всички предложени мерки водят единствено до логичната стъпка – служителите да бъдат съкратени. По този начин хиляди хора ще останат на улицата, бизнеси ще фалират. Това ще бъде по-скъпо за бюджета като последици в сравнение с исканата от нас и всички други туристически организации за подпомагане нова мярка - 90/10 или 100/0“, споделят от асоциацията.

Според БХРА - за хотелите тази нова мярка е "тотално недомислена", а те не са получили почти никаква подкрепа за 9-те месеца досега и предишното “НЕзатваряне”. "Министърът на икономиката за пореден път прати мярката за средните предприятия във времето напред и обясни, че се търсят варианти. Заради факта, че сезонните хотели работят само три месеца, те не могат да покрият изискванията за средни предприятия, въпреки че имат съответния оборот и наети лица, но само за краткия период, в който са отворени. Така, инвестирали милиони левове фирми нямат достъп до европрограми и държавна помощ“, споделят от БХРА.

По думите им - неразбирането, неглижирането, отказа от разговори и вземането на грешни и неработещи решения в кризата са демонстрация на нежелание за решение на проблемите или за пълното им игнориране и оставяне на най-важната част от туристическия бизнес на произвола на съдбата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024