Борисов пред "ФАЦ": Красива жена може да преодолее защитата ми и да направи снимките от спалнята като Мата Хари Снимка: © Тwitter

"Разпространяваните изображения от спалнята ми са като взети от учебник на КГБ. Как може една личност като мен или една популярна партия като моята да бъдат спрени? В учебниците на КГБ е записано: Трябва да се създаде „компромат“. Това обяснение дава в интервю за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" българският премиер Бойко Борисов по темата за снимките със златните кюлчета, пачките и пистолета в шкафчето на спалнята му.

Интервюто е дадено от Борисов в началото на октомври, но целият разговор е публикуван в неделния брой на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" от днес, 29 ноември. Министър-председателят публикува превод на интервюто с кореспондента за Балканите Михаел Мартенс в своя профил във Facebook.

Мартенс е роден в Хамбург през 1973 и от 2002 е политически кореспондент за германското издание. В момента изпълнява тази длъжност от австрийската столица Виена. Мартенс често пише за Балканите и за България - в статията със заглавие "Раждането на една нация?" от 11 ноември анализира преговорите между България и Северна Македония и ветото, което страната ни наложи пред членството на западната ни съседка в ЕС. Автор е и на биографична книга за Иво Андрич - най-значимият писател на 20 век от бивша Югославия.

Интервюто му с премиера започва с въпроса защо, според Борисов, зад снимките от спалнята му стои „политически ход“. А премиерът казва, че има много обяснения и за някои от тях трябва да се върне „20 години назад“. Той поставя събитията в контекста на направените реформи, влизането на България в ERM II и Банковия съюз. По думите му – „сега банковата ни система е толкова солидна“ и е на европейско ниво, че вече е „невъзможно“ „олигарсите“ да преодоляват националния надзор.

Казва, че „не са възможни престъпни машинации и фалити на банки, които изпитахме след падането на Берлинската стена и когато социалистите бяха на власт в България“. „Времето, когато в българските банки можеше да се перат пари, отмина. Банковата ни система е изцяло под контрола на Европейската централна банка и Европейския банков орган“, добавя той.

„С други думи: Българските банки са толкова сигурни, че на хората вече не се налага да трупат пачки с пари и златни кюлчета в нощните шкафчета, както се вижда на снимките от Вашата спалня?“, пита го журналистът от „ФАЦ“. А Борисов отговаря: „Ще стигнем и дотам“.

Премиерът избягва преките отговори на целенасочените въпроси на Мартенс и продължава да изгражда своя контекст на събитията. „Това, което имам предвид е, че българските банки понастоящем са толкова стабилни и внимателно наблюдавани, че вече няма да има нужда, да ги спасяваме с парите на данъкоплатците. Освен това се борихме с контрабандата на цигари и с това нанесохме щети в размер на стотици милиони евро на организираната престъпност на Балканите. Тъкмо разбихме нелегална фабрика за производство на цигари Marlboro в село до Пловдив. Освен това предприехме действия срещу незаконното производство на горива, алкохол и други продукти. Така нелегалните структури загубиха стотици милиони евро приходи. Същото важи за хазартния бизнес, който национализирахме, защото държавният бюджет бе ощетен с много пари чрез укриване на данъци в тази област. Никой преди дори не би се осмелил да мисли, че това би било възможно в България, защото е в разрез с интересите на влиятелни структури в България“.

Значи казвате, че имате много врагове, които искат да Ви компрометират, включително със снимките от личните Ви пространства?

„Бързате ли? Ще стигнем и дотам. Важно е също така решението ни да закупим американски бойни самолети F-16 за почти 1,3 милиарда долара, за да сменим старите съветски МиГ-ове. Вече сме ги платили на 100%, така че едно бъдещо правителство не може да развали сделката. Така сега военновъздушните ни сили съответстват на стандартите на НАТО и могат за първи път да участват заедно със съседите ни във въздушното наблюдение, което досега не беше възможно“, отговаря Борисов.

По думите на премиера - правителството понася много удари и заради това, че е диверсифицирало доставките си на природен газ. „Сега участваме с 20% в гръцкия терминал за течен газ в Александруполис, който се изгражда в момента. Това ще ни позволи да внасяме допълнително втечнен газ - от САЩ, от Катар и откъдето и да е. Така че вече няма да има едностранна зависимост от Русия за доставките на газ“, казва Борисов, подчертавайки европейския си подход. „Освен това междувременно обявихме шестима замаскирани като дипломати служители на руската служба за военно разузнаване за „персона нон грата“ и ги експулсирахме от страната“.

„И сега към снимките: при циркулиращите от спалнята ми снимки става въпрос за снимки, аранжирани като по учебник на КГБ, където се дава насока унищожаването на един човек да бъде постигнато, като се вземат известни за човека истини, които обаче да бъдат инструментализирани за целта“, споделя българският премиер.

На въпрос кой е аранжирал тези снимки, Борисов отново дава по-широк контекст. Казва, че за да се разбере отговорът на този въпрос, трябва да стане ясно, че „Граждани за европейско развитие на България съкратено ГЕРБ“, от години печели всички избори, а социологическите агенции продължават да я сочат като политическа сила №1 у нас.

„И така - как може една личност като мен или една популярна партия като моята да бъдат спрени? В учебниците на КГБ е записано: Трябва да се създаде „компромат“, т.е. компрометиращ материал - и то от такъв вид, че човекът, който трябва да бъде засегнат, да се отврати от себе си, когато види материала. Този план се подготвя от години и всичките ми реформи само подтикнаха още повече враговете ми. И така, преди две или три години, най-вероятно през 2017 г., съм сниман как спя. Някой е успял да отвори вратата на спалнята ми и да направи снимката. Но на нея виждате само как спя. Това все още не разгръща предвидения от извършителите ефект. Трябваше да се добави нещо, което да отврати хората. Затова сложиха златни кюлчета, пачки пари и пистолет в нощното ми шкафче и след това снимаха тази аранжировка“, споделя Борисов.

Какъвто и да са скритите причини, не трябва ли да се притесняваме за състоянието на една държава-членка на ЕС и НАТО, в която правителственият ръководител може да бъде шпиониран в леглото?

„Снимката е направена в правителствената резиденция, където живея“, казва Борисов. „Отдавна съм разведен и живея сам. Имам ли любовен живот? Разбира се, че имам. Ако хората ги интересува, мога да го кажа: Аз съм човек с човешки потребности“. Когато Мартенс му заявява, че никога не би го питал за разяснения по този въпрос, премиерът заявява: „Можете спокойно да го направите. Въпросът е, че никога през всичките години, когато една дама ме е посещавала, охраната не е претърсвала и контролирала чантата й“.

Не е ли това невероятно безразсъдно?

„Вероятно е било безразсъдно. Именно заради това на извършителите вероятно им е било лесно. Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него. И след това има един видеозапис, който разкрива извършителите. Можете да видите как някой минава през къщата ми. Показана е банята, гардеробното помещение и накрая спалнята ми. Там има няколко шкафа, но човекът, който е правил видеото, целенасочено отива към нощното шкафче и отваря едно чекмедже, в което се виждат пари и златни кюлчета“.

„Значи казвате, че жена, с която сте имал връзка, е вкарала това в къщата Ви?“, пита Мартенс и описва момента, в който Борисов се изправя, взима дамската чанта на седящата до него „шефка на кабинета му“ и отговаря:

„Погледнете тази дамска чанта: Вътре има достатъчно място, за да съберете малки кюлчета злато и пачки пари. И тогава ми се обажда дамата и казва: „Идваш ли? Чакам те". Аз й казвам: „Изчакай, все още съм на интервю, идвам след 15 минути“. Охраната има указания да я допусне в къщата ми и сега тя знае, че има 15 минути, през които е необезпокоявана там. След това слага парите и златото в шкафчето ми, излиза и започва да снима с мобилния си телефон и отново идва в спалнята ми. Като Мата Хари“.

„Сега дори не искам да виждам жени“, споделя още той. „Виждате ли, аз съм успешен политик, но личният ми живот е провал. Работя по 20 часа на ден, цялото ми време е посветено на работата, докато враговете ми се опитват да ми пришият скандали. Какво ли не е имало. Твърдят, че притежавам къща в Барселона, имот в Лос Анджелис или гръцки остров, където дори уж трябва да съм убил манекенка. Когато хората погледнат отблизо, никога не остава нищо от тези обвинения. В допълнение трябва да знаете, че в България отдавна съществува черен пазар за компромати“.

Мартенс му отвръща, че е сигурен, че Борисов познава добре този пазар, а министър-председателят отговаря положително. Добавя, че не за първи път някой подготвя компромати срещу него.

„Преди всички избори опонентите ми се опитват да ме компрометират с измислени истории. Въпреки всичко се удивлявам в този случай на извършителите за това колко добре са го натъкмили. Неслучайно говоря за методите на КГБ. Някои от опонентите ми, които работят за президента Румен Радев, са бивши тайни агенти, хора от тази среда или деца на големи шпиони, офицери на руската военноразузнавателна служба. И основното правило на тези служби е, че ако вашата мишена е смятана за честен човек, трябва да създадете противоположно впечатление. Ако някой е известен като честен полицай, го представяте като корумпиран. Ако живее скромно, покажете го с пари и злато в охолство".

"И който гледа снимките и видеото от моята къща, ще признае: живея в обикновени условия. Почти като в казарма“, казва Борисов и допълва, че би трупал пари в сейфа си, а не в чекмеджето.

„Г-н Министър-председател, благодаря Ви много, че бяхте готов да говорите за съмнителните снимки“, казва му Мартенс и сменя темата. „Позволете ми обаче и въпроси относно външния имидж на правителството Ви. Неотдавна Европейският парламент изрази в своя резолюция относно състоянието на върховенството на закона в България загриженост относно злоупотребата с европейски фондове във Вашата страна“.

„Защото политическите ни опоненти с техните политически групи се погрижиха в Европейския парламент да се твърди нещо подобно за нас. Евродепутатите от Европейската народна партия гласуваха против. Институциите в Брюксел, които се занимават с въпроса не от политическа гледна точка, а професионално и обективно, като Комисията и службите, не са открили грешки при изразходването на средства“, казва премиерът.

Кореспондентът на "ФАЦ" отвръща: „В резолюцията на Европейския парламент също така се говори за „систематичен отказ“ от страна на България да съблюдава основните ценности на ЕС и европейските договори. Това просто пропаганда на Вашите опоненти ли е?“, а Борисов му отговаря, че това е „пропаганда“.

Журналистът припомня, че Агенцията за борба с корупцията в Румъния, под ръководството на бившата си шефка Лаура Кьовеши, издейства десетки присъди срещу влиятелни обвиняеми и дори постави зад решетките тогавашния най-влиятелен човек в страната. В България няма нито една сравнима присъда. Това допуска два извода: Или Румъния е силно корумпирана държава, докато България е пример за върховенство на закона; или в България просто няма борба с корупцията, както в Румъния.

Борисов уточнява, че и у нас и има много разследвания, в това число срещу министри или тяхни заместници, срещу депутати, кметове и различни олигарси.

„Разследвания – но окончателни присъди?“, пита Мартенс. „Министърът на околната среда и водите беше в ареста три месеца. Процесът срещу него ще започне скоро. Вие на Запад винаги казвате, че съдебната система трябва да бъде независима. И ние казваме това. Тогава с какъв инструмент трябва аз, като правителствен ръководител, да се погрижа за повече процеси и присъди?“, отговаря премиерът.

Журналистът не отстъпва: „Нека го разгледаме икономически: Имаме например добре документирания случай „Осемте джуджета“, при който на собственик на българска компания е било отнето имуществото от корумпирана съдебна система. Ако средно голяма германска компания научи за подобни процеси, това може да бъде разбрано единствено като предупреждение за инвестиция в България“.

А Борисов казва, че „за щастие“, германските инвестиции в България се развиват много добре. Допълва, че сътрудничеството между българските институции и Германската външнотърговска камара функционира по „най-добрия начин“.

„Мисля, че в момента няма нито един проблем с германските инвеститори в България. Ако някой се включи в незаконна дейност, разбира се, не мога да коментирам, защото не знам нищо за това. Но знам, че има инвеститори, които след отварянето на първата фабрика в България са построили и втора, трета, четвърта и пета. Защото са били доволни“.

Журналистът сменя темата: "Това лято България преживя вълна от протести срещу Вашето правителство. Казвате, че избягалият в Дубай олигарх Васил Божков стои зад тях. Не е ли обида за множеството хиляди хора по улиците, да ги окачествявате като дистанционно управлявани инструменти на един изгонен олигарх?“, пита Мартенс.

„Това, че той стои зад тях, го каза самият олигарх, не аз“, отговаря министър-председателят. По думите му - това се доказва от записите на телефонните му разговори. „Самият той казва в тях, че управлява протестиращите. Тези разговори са били законно подслушвани, по заповед на прокурора. Затова честните и спонтанно протестиращи с течение на времето в по-голямата си част се оттеглиха от протестите“.

„Винаги съм говорил с уважение за протестиращите. През всичките години, през които съм министър-председател, винаги съм се срещал с демонстранти, независимо дали са учители, лекари, болничен персонал, превозвачи или синдикати. Също така винаги сме намирали решение. И това лято многократно казах, че уважавам протестиращите, защото правото на протест е част от демокрацията. Но тези хора нямаха друго искане освен моята оставка, въпреки че още през март следващата година ще има парламентарни избори. Тогава ще бъде взето решението“, казва Бойко Борисов.


Прочетете още:

Открийте разликите: 9 прилики между речта на Борисов и тази на шведския му колега


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024