Открийте разликите: 9 прилики между речта на Борисов и тази на шведския му колега Снимка: © Getty Images

Копира ли българският премиер Бойко Борисов своя шведски колега Стефан Льовен? Този въпрос се появи на дневен ред, след като се оказа, че посланието на министър-председателя към българите от Facebook профила му на 25 ноември наподобява много на обръщението на шведския премиер в телевизионно излъчване от 22 ноември.

Цели пасажи от написаното от страна на Борисов са напълно еднакви с казаното от Льовен. След като „Булевард България“ направи справка с английския превод на речта на Льовен, се вижда, че голяма част от мотивите, които засяга в обръщението си шведският министър-председател, са същите, които виждаме от Борисов дни по-късно.

Копирани или не, мотивите „заедно ще се справим с Covid-19“, „вече сме го правили през пролетта“, „ще се възстановим въпреки индивидуалните жертви на всеки от нас“ са само част от посланията, които могат да бъдат открити в двете обръщения. Разбира се, контекстът е различен заради различната епидемична обстановка в двете страни.

Льовен: „Новият коронавирус принуди всички ни да направим големи жертви. Трябваше да се откажем от толкова много любими неща. Трябваше да отменим много важни събития от нашия живот“.

Борисов: „Всеки от нас беше принуден да направи жертви - да се откаже от любими неща, да промени начина си на живот и на работа“.

Льовен: „Сега виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма“.

Борисов: „Сега обаче виждаме ясно, че малката възможност да си отдъхнем, която имахме през лятото и есента, вече я няма“.

Льовен: „Швеция е подложена на изпитание. Но Швеция ще се изправи“.

Борисов: „Подложени сме на изпитания. Но ви уверявам, че заедно ще се справим с тях“.

Льовен: „Въпреки всичко – функционират добре както здравната система, така и социалните грижи“.

Борисов: „Здравната и социалната ни системи работят въпреки трудностите“.

Льовен: „Въпреки всичко – строят се сгради и пътища“.

Борисов: „Продължаваме да строим пътища, защото след пандемията инвеститорите трябва да могат да стигнат до всяко крайче на България“.

Льовен: „Въпреки всичко – нашите деца получават образование и имат желание да учат“.

Борисов: „Въпреки всичко – децата получават образование, а българските учители също са герои“.

Льовен: „Именно заради тях трябва да се поряви решителност, самодисциплина и чувство за лична отговорност“.

Борисов: „Да проявим заедно решителност, самодисциплина и чувство за отговорност“.

Льовен: „Предпазихме себе си, нашите близки, а дори и хората, които не познаваме“.

Борисов: „Като носим маски, като спазваме мерките, като пазим хората, които обичаме, като пазим колегите си и дори непознатите в градския транспорт или магазина (б.а. – „можем да бъдем герои“).

Льовен: „Но затова е необходимо тук и сега да покажем своята сплотеност и отговорност“.

Борисов: „Да проявим заедно решителност, самодисциплина и чувство за отговорност“.

Страните, които преобърнаха Covid-епидемията с локдаун

Двете обръщения са различни като контекст заради ситуацията, в която се намират България и Швеция. Посланията обаче са еднакви.

Стефан Льовен набляга на думите за все по-опасната втора вълна от коронавируса, за пренебрегването на мерките от страна на гражданите, призовава ги да работят у дома и да се срещат с все по-малко хора, да се обединят в името на нацията.

„Рано през пролетта се изправихме пред гигантско предизвикателство като пандемията. През ноември вече е ясно, че ще отнеме време, преди да се завърнем към нормалния живот. Затова ви моля за нещо трудно, но нужно. Поехме отговорност, направихме го заедно. Това е нашата сила. Швеция е сила. Швеция е тествана, но ще се справи. Вече сме го правили през пролетта".

"Когато излезем от кризата, всеки ще си спомня как е помогнал на другия. Помнете солидарността, помнете, че сте част от обществото. Трябва да покажем нашето обединение тук и сега, да поемем отговорност тук и сега. Това е по-силно от вируса, който трябва да победим. Да го направим. Заедно. За Швеция“, каза премиерът на Скандинавската страна.

Що се отнася до Борисов, той говори повече за икономическите и здравните мерки, които се предприемат по време на кризата, за да може страната ни да посрещне коледните празници без големи ограничения.

„Ние, държавниците, трябва да вземем трудни, но мъдри решения, които да Ви убедим заедно да прилагаме и изпълняваме. Уверен съм, че само заставайки рамо до рамо - лекари и медицински сестри, здравни работници, учители, учени, органи на реда, държавници, работещи и пенсионери, млади и възрастни, всички ние, заедно като общество можем да се справим! Вече сме го правили!“, казва той, напомняйки отново за думите на шведския си колега.

„Но ние използвахме времето на мерките и намалихме натиска върху болниците и пренастроихме икономиката си. Много български фирми започнаха да произвеждат необходимите защитни материали. Днес няма болнично заведение в страната, в което да липсват маски, защитни облекла, ръкавици, очила и дезинфектанти. И те са толкова качествени, че много от партньорите ни в ЕС и на Балканките заредиха системите си именно с български защитни материали.

Въпреки геройството на българските лекари и сестри, здравната ни система е подложена на огромен натиск. Време е да помогнем на здравните власти като дадем значителен отпор на разпространението на вируса. В противен случай – болниците ни много бързо ще се препълнят. Сега всичко зависи от нас, защото държавата - това сме ние!

Здравните власти ще ни информират редовно за развитието на ситуацията. След като дадем глътка въздух и след сериозен анализ на данните, след тези 3 седмици можем да си позволим разхлабване на мерките. За да имаме Коледа и Нова година с близките си хора. А когато пристигнат ваксините и преживеем тази криза, ще можем да се върнем към обичайното си всекидневие. И тогава ще си спомняме с гордост за солидарността и отговорността, чрез които заедно се справихме с това предизвикателство“, написа Борисов.

Костадин Ангелов: Студентски празник ще има, събирането на 15 души не е отстъпление от плана

Швеция, която предприе нетрадиционен подход за овладяване на коронавируса, като не затвори страната и не наложи строги ограничения, е изправена пред проблеми с втората вълна. Страната с население от 10,2 млн. души има над 230 хиляди случая от началото на пандемията, както и повече от 6500 жертви.

Стокхолм, имаме проблем: Covid-антирекорд в Швеция и недоволство от "доброволната карантина"

България е отчела над 133 хиляди случая на коронавирус от началото на епидемията, като активните случаи са 87 073. Страната ни е сред първите места по заболяемост и смъртност в Европа през последните седмици, като почти всеки ден жертвите на Covid са над 100, а общо вече достигнаха 3367.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022