Снимка: © Булевард България

България е на първите места по смъртност от Covid-19 в Европа не заради липсата на подготовка и реорганизация на здравната система, а заради голямото недоверие в тази система, трупано през годините. Това е мнението на здравния министър Костадин Ангелов, който даде интервю за „Тази сутрин“ по bTV.

Той сподели още, че мерките, които са предприети от 27 ноември до 21 декември, са достатъчно строги, макар да съществува възможност за събиране на до 15 души на едно място. В тази връзка Ангелов каза, че студентски празник на 8 декември ще има.

„8 декември е позволен на месата, където се спазват противоепидемичните мерки. Поели сме организация, която да проследи всяко едно действие. Събирането на 15 души не е отстъпление от първоначалния план“, каза той.

Официално: Мерките се затягат от 27 ноември до 21 декември

„Основната идея е да спрем масовото разпространение на заразата. Не можем да спрем самата нея. Можем да контролираме темпа на разпространение. Не можем да направим хората затворници и заложници на системата, да пускат есемеси като в други държави, за да излязат навън. Следваме моделите на Италия, Франция, Белгия“.

Що се отнася до високия брой смъртни случаи, Ангелов има обяснение:

„От самото начало на епидемията насърчаваме хората да спазват мерките. Това е резултат от неспазването на мерките, от неносене на маски. Голямото недоверие в системата, трупано през годините, доведе до този резултат. Не казвам, че хората си виновни. Не е необходимо да търсим виновни. Трябва да намерим решение – това е издаването на заповеди, спазването на дезинфекция, дистанция“.

„Много неща звучат кошмарно. Много неща, които гледаме по телевизията за държавите, които са по-напред от нас по заболяемост, са изключително притеснителни. Надявам се, че България няма да достигне там“, каза здравният министър.

Той добави, че смъртните случаи са наистина много, но излекуваните от коронавирус вчера са 2518 души. „Трябва ли да разказваме историята на всеки от тях? От системата, която имаме, изкарваме най-добрия резултат, който можем“.

Относно смъртните случаи на хора, на които е отказан прием в болници или са чакали линейка в продължение на часове, Ангелов коментира: „Това, което се случва, е ненормално и недопустимо. Аз чух всички обяснения. Това е проблем на организацията на съответните лечебни заведения. Виновниците са наказани“.

През последните дни се говори как правителството е „проспало“ летните месеци, в които можеше да преструктурира системата на здравеопазването и да се подготви по-добре за натиска на втората вълна.

„Това е едно твърдение, което се разпространява. Категорично искам да заявя, че нито един ден от летните месеци не е проспан. Дойдох като министър през юни, няколко дни след това издадох заповеди. После посетих Чирпан, Сливен, Ямбол. Направихме организация в съответните области. Проблемът днес са хората. Ако някой може да създаде нови лекари за три месеца, нови медицински сестри и нови санитари, това ще е хубаво, но е невъзможно“, каза Ангелов.

„Нека ви разкажа за организацията в системата: през юли – заповед, касаеща всички участници в системата на болниците, после проверка на всяка една област в България, организация на всеки един областен медицински щаб - какви легла да разкрие, организация с РЗИ, полиция, пожарна, допълнителни коли от МВР, пожарната, всички държавни служби. След това беше възприета строга организация по обезпечаване с предпазни средства във всяка област, легла, ваксини, кои лечебни заведения се преструктурират. После обаче доде основният проблем - не успяваме да намерим лекари. Не е проблем липсата на легла. Не е проблем липсата на техника, на апарати за дишане. Всичко, което може да бъде направено, е направено“, каза Ангелов.

Той сравни здравната система на страната с други европейски държави. Каза, че в Швейцария, която е с 8 милиона население, има 800 интензивни легла и те вече са изчерпани. „Системите на други европейски държави, когато извозваха пациенти от една държава до друга, и те ли не бяха подготвени? Има ли система в света, която да е била подготвена срещу тази пандемия?“, защити се министърът.

По време на частичния "локдаун": Ще можем да спортуваме навсякъде, но не и във фитнеса

Що се отнася до новите, по-строги мерки, които влизат в сила от 27 ноември и ще важат до 21 декември, Ангелов каза, че нито едно ограничение не е смекчено в сравнение с първоначалните планове.

„Първо казах, че предлагаме да бъде удължена епидемичната обстановка за 4 месеца. Но решението беше да го направим на две стъпки – първата е тя да бъде удължена с 2 месеца и в зависимост от числата, ще преценим дали ще я удължим още. Така правят в другите страни“.

„Не съм обявил във вторник по-твърди мерки, а казах, че мерките са принципни положения. Те трябваше да бъдат обсъдени с всички ресорни министри, да се отчете какъв ще бъде ефектът върху живота, след това – медицинският ефект. Всеки един сектор сме го гледали поотделно“, обяви той.

Уточни, че плувните басейни остават отворени, а фитнесите няма да работят. Зелените коридори за пазаруване на хората на 65 години или по-възрастни отново се променят – те ще са от 08:30 до 10:30 ч. сутринта, но след това възрастните също ще могат да влизат в магазините.


Прочетете още:

Търговските центрове настояват за 4 мерки с помощи заради локдауна

МОН обмисля по-дълга учебна година за децата от 1. до 6. клас


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката