Официално: Мерките се затягат от 27 ноември до 21 декември

Министерският съвет гласува новите по-строги противоепидемични мерки, които ще важат от 27 ноември (този петък) до 21 декември. Това съобщи на извънреден брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

"Взехме решение за удължаване на епидемичната обстановка с два месеца - считано от 1 декември до 31 януари", каза той. Мерките са насочени към спиране на разпространението на заразата от Covid-19. "Когато казваме, че мерките влизат в сила от петък, имаме предвид от петък вечерта", каза Ангелов, като добави, че на 27 ноември ще има присъствени занятия в училищата.

Мерките са следните:

- Преустановяват се присъствените учебни занятия във всички образователни институции. В това число влизат всички ученици от 1 до 12 клас; всички извънкласни занимания, всички висши училища, всички присъствени и групови занятия в центрове и школи.

- Преустановяват се посещенията в детски ясли, градини, детски центрове и групи, предоставящи организирани групови услуги за деца.

- Преустановява се провеждането на конгреси, семинари, обучения, тиймбилдинги в присъствена форма.

- Преустановява се провеждането на групови културни и развлекателни мероприятия, изключение прави посещението на театър при заетост на местата до 30% от общия капацитет, спазване на дистанция и носенето на маска.

- Не се допуска организиране и провеждане на тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.

- Преустановяват се посещенията във фитнес центровете, във всички заведения за хранене и развлечения.

- Допускат се само доставки за дома и офиса, преустановяват се посещенията в игрални зали и казина. Преустановяват се посещенията в търговски центрове и молове. Изключение правят банки, аптеки, дрогерии, зоомагазини, офисите на телекомите, пощите, застрахователните компании, офиси на доставчици на платежни услуги, оптики. Малките магазини в кварталите ще продължат да работят.

- Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед.

- Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните състезания за лица до 18-годишна възраст ще се провеждат без публика.

- Няма да има екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина.

- Парковете и градините остават отворени. Ще бъдат отворени църкви, джамии и други храмове.

На въпрос ще се затворят ли ски лифтове и плувни басейни, Ангелов каза, че всичко, което не е включено в ограниченията, продължава да работи. Обясни и защо театрите не се затварят - тъй като там "може да се спазва отстояние" между хората, за разлика от другите културни институции като музеи и галерии.

Според председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски – резултатите от частичния „локдаун“ ще дойдат към края на втората седмица, що се отнася до намаляване нивата на заболяемостта. Предвиди, че около края на третата седмица от затварянето се очаква намаляване на смъртността.

"В момента Европа е континентът, който продължава да е в разгара на епидемията. Тук е най-високата смъртност и най-високата заболеваемост", каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. "С въвеждането на сегашните мерки ние попадаме в групата на страните с индекс на строгост на мерките около 70%. Това ще ни позволи да стигнем ниво на плато и по отношение на заболяемостта, и на смъртността. Израел постигна 86% строгост, но там не можеш да излезеш навън, без да звъннеш на полицията. Нашите мерки са от диапазона на тези, въведени във Франция и Испания".

"Има и чисто човешка причина защо ги въвеждаме сега - за да дадем възможност на всяко българско семейство да посрещне светлите коледни празници", добави здравният инспектор.

Продължават мерките 60/40, 80/20 и патронажната грижа, обяви социалният министър Деница Сачева. "Днес е приета и нова мярка от Министерския съвет. Това е постановление за изплащане на компенсации на работници от предприятия с преустановена дейност. Хората, осигурени на 8-часов работен ден, които са в принудителен неплатен отпуск, ще получават по 24 лв. на ден за времето, когато не работят".

Работи се върху освобождаване на 156 млн. лв. от ОП "Иновации" - те ще бъдат използвани за мерки в подкрепа на бизнеса, обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Искам много ясно хората да разберат, че след 3 седмици – на 21 декември, ще си позволим разхлабване на мерките. Яслите, детските градини и училищата ще отворят. Моловете, ресторантите и фитнесите плавно ще заработят“, каза по-рано през деня премиерът Бойко Борисов – по време на заседанието на Министерски съвет.


Прочетете още:

Covid-19: Как можем да дарим реконвалесцентна плазма

Страните, които преобърнаха Covid-епидемията с локдаун

Франция отваря театрите, но не и ресторантите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024