Снимка: © Getty Images

Преливането на кръвна плазма от хора, излекувани от Covid-19, е един от най-обсъжданите методи за лечение в последните седмици.

Вероятно всеки е попадал на апели в социалните мрежи от притеснени близки на пациенти с Covid-19, които молят потенциалните кръводарители да помогнат за по-бързо възстановяване на болните или за намаляване на тежестта на протичането на инфекцията.

Три града в България вече разполагат с апаратура за т.нар. плазмафереза - процедурата за извличане на течната съставка на кръвта от кръвните клетки, в която се съдържат и антителата срещу SARS-Cov2 за предаване на пасивен имунитет. 

Националният център по трансфузионна хематология и Военномедицинска академия в София бяха първите места, в които започна дарителството на кръвна плазма. От 17 ноември Районният център по трансфузионна хематология във Варна също работи с излекувани пациенти от Covid-19, които могат да помогнат за спасяване на живота на болните. Отскоро Кръвният център в Пловдив започна да извлича кръвна плазма, след като бизнесмени от града дариха средствата, нужни за закупуване на апарати за процедурата. 

На 25 ноември директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов обяви възможност за даряване и през нова апаратура на болницата. 

Очаква се такъв апарат да бъде предоставен и на районния център по хематология в Стара Загора до седмица, а след обучение на персонала ще започне и работата с дарители. Към Стара Загора ще се изпраща и дарената кръв от доброволци в град Бургас. 

В Плевен също започна дарителска акция за закупуване на апарат, оборудване и консумативи за извличане на кръвна плазма. 

Даряването на кръвна плазма отнема между 60 и 90 минути, като няма риск за здравето на донора. Самата процедура е безболезнена и безопасна при спазването на правилата, а единственото неудобство е убождането с игла при създаването на венозен път.

От кръвта се отделя само жълтеникавата течност с антителата, а червените кръвни телца се връщат обратно в организма, което прави даряването на плазма значително по-щадящо в сравнение с обикновеното даряване на кръв, посочват от сдружението "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма". 

Кръводарителят получава 2 дни отпуск.

Официално: Мерките се затягат от 27 ноември до 21 декември

Кой може да дари реконвалесцентна плазма? 

Условия, на които трябва да отговарят кандидатите за дарители на реконвалесцентна плазма COVID – 19, са няколко:

- да бъдат на възраст между 18 и 65 години;

- да са преболедували и възстановили се от Covid-19 инфекция и да са минали не по-малко от 40 дни след положителния резултат от PCR теста; 

- да се чувстват здрави и състоянието им да не налага прием на медикаменти; 

- да не са боледували от HIV, хепатит B и C, сифилис, да нямат рисково поведение; 

- да нямат сериозни придружаващи заболявания; 

Дори да не сте правили PCR-тест при началото на Covid-инфекцията, има начин да дарите в кръвния център на ВМА - там позволяват донорство при наличие на положителен серологичен тест за антитела

В условията за даряване на кръвна плазма на Военномедицинска академия се посочва, че човек може да дари плазма, ако има документирано ПОНЕ едно от следните доказателства за преболедуване от Covid: 

- Положителен PCR-тест от дата, отговаряща на условията (40 дни);

- Положителен серологичен тест за наличие на антитела; 

- Рентгенови данни за Covid-специфична пневмония;

- Епикриза за проведено болнично лечение на Covid-инфекция. 

ВМА изисква от дарителя да декларира, че няма данни за наличие на активна Covid-инфекция в момента, като попълни въпросник. 

Желаещите да дарят реконвалесцентна плазма COVID – 19 следва да отговарят и на общите изисквания за кръводарител.

Пациентите, които са преболедували COVID-19 с клинични прояви, са по-подходящи дарители на реконвалесцентна плазма поради повечето антитела, които съдържат тяхната плазма.

Как протича даряването на кръвна плазма?

Преди да започне този процес, от дарителя се взема малко кръв за предварителни лабораторни изследвания: кръвна картина, кръвна група, хемоглобин, антитела, HIV, Хепатит В, Хепатит С, Сифилис, имуноглобулини. 

След излизане на резултатите се извършва планиране на процедурата плазмафереза. Кръвните центрове правят предварителни графици, за да се избегне струпването на хора и образуването на опашки. 

Плазмаферезата е процес, при който малки порции от кръвта на донора преминават през апарат, в който се разделят клетъчните елементи на кръвта /еритроцити, тромбоцити, левкоцити/ и плазмата. От донора се отнема само част от плазмата, останалата част заедно с всички клетъчни компоненти се връщат обратно в организма на донора.

Един човек може да дари до 600 мл, която се разделя на 3 дози. Единиците плазма се замразяват и карантинират, като подлежат на лабораторни анализи. Годните впоследствие се освобождават за употреба.

По протокол плазма може да се дарява няколко пъти през 7 – 10 дни. Възстановяването след даряване става за 2-3 дни

Желателно е дарителят да се е нахранил добре преди началото на процедурата, а след даряването - да приема богата на протеини храна, витамини, много течности и сокове. 

Лечението с реконвалесцентна плазма не е ново за България - то се прилага от 80-те години в страната при пациенти с дифтерия. Най-големите болници в София и страната прилагат този метод на терапия на Covid-болни от април насам, като броят на лечебните заведения, използващи плазма, се увеличава. Преценката дали и кога да се прелее плазма е на лекуващия лекар.

Лекуващият лекар иска плазма от НЦТХ - Националния кръвен център или съответния Регионален кръвен център, като съобщава името на болния и кръвната група. Оттам получава отговор има ли плазма и кога да прати линейка, за да я вземе. 

Според данни на Сдружението "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма", в момента Националният център по трансфузионна хематология предоставя кръвна плазма безплатно на болниците. Ако в НЦТХ няма плазма, може да се наложи близките да съдействат за намиране на подходящ донор.

Дори да не сте боледували от Covid-19, можете да помогнете на здравната система, като дарите кръв в най-близкия център по трансфузионна хематология, ако отговаряте на условията за кръводарителите. Помощта ви може да спаси човешки живот. 


Колко дълго пациентът с Covid-19 може да разпространява заразата?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава