Колко дълго пациентът с Covid-19 може да разпространява заразата? Снимка: © Getty Images

Две нови изследвания върху проявите на Covid-19 дават повече яснота за начина, по който коронавирусът се разпространява, и продължителността на периода, в който инфектираният човек може да го предаде на контактните си лица.

Учени от два универститетски центъра в Орегон стигат до следните изводи:

- Хората с Covid-19, които преживяват инфекцията с по-леки симптоми или без каквито и да е болестни прояви, са потенциални заразоносители за не повече от 10 дни.

- Пациентите, които развиват тежка симптоматика на Covid-19, може да разпространят инфекцията около 20 дни.

Авторите на научния труд са прегледали данните от 77 изследвания от различни източници по цял свят, за да проверят колко продължителна е инфекциозността на хората с положителни проби на Covid.

"Въпреки че човек може да разпръсква вируса в продължителен период от време, изследванията, които проверихме, насочват към извода, че жизнеспособни вируси с възможност да инфектират други лица се засичат само в период от 9 дни при хората с леки симптоми", казва Моника Сика, асистент в Медицинския факултет на Университета по здравни науки в Орегон.

Изследванията, които екипът й преглежда, съдържат оценка за вирусното разпространение, направена с помощта на стандартни методи за идентифициране на вируса чрез репликацията му с PCR-процедура.

"Въпреки че положителните резултати от PCR-тестовете може да продължават да излизат, данните от вирусните култури показват, че жизнеспособността на вируса обикновено е с по-кратка продължителност", пишат авторите на изследването.

Covid-19: Как можем да дарим реконвалесцентна плазма

Общата средна продължителност на изпускане на вирусна РНК е 18,4 дни според изследваните данни в 28 изследвания. При разпределянето им по групи според тежестта на заболяването, се вижда, че средната продължителност на разпространение на вируса е 19,8 дни при тежко болни пациенти и 17,2 дни при средно или по-леко болни пациенти.

Вирусна РНК е засичана дори 92 дни след първата проява на симптоми. Жизнеспособни вирусни частици са изолирани от култури между -6 и +20 дни спрямо първата проява на симптоми при пациенти.

Учените посочват, че засичането на вирусната РНК може да не корелира със способността й да заразява околните хора, защото данните сочат за по-къс период на отделяне от пациентите.

Психоаналитикът Мартин Алтмайер: Защо все по-малко хора спазват мерките срещу Covid-19?

Второто изследване е ръководено от екип на института по околната среда на Принстън, университета "Джонс Хопкинс" и Университета на Калифорния в Бъркли. То показва, че децата и младежите имат много по-голямо значение за разпространението на вируса особено в семейна среда, отколкото досегашните научни изследвания са успявали да докажат.

Авторите са проследили инфекциозните вериги и нивото на смъртност сред повече от 575 000 души, изложени на контакт с 84 965 пациенти с потвърдена проба за Covid-19 от индийските щати Тамил Наду и Андра Прадеш.

Изводът е, че 71% от заразените лица не предават вируса на хората, с които са общували. Само 8% от позитивните за Covid са довели до разпространение на вируса сред 60% от всички новозаразени хора. Това е най-мащабното изследване с проследяване на контактни лица в света и най-голямото емпирично доказателство за ефекта от т.нар. "суперразпространители" на инфекциозни болести.

Смъртността расте опасно, мерки няма: Каква ще е цената на отлагания lockdown

Според данните им - вероятността от предаване на заразата на близко контактно лице варира между 2,6% (сред по-широката социална среда на човека) и 9% (в семейна среда).

Децата и младежите, които представляват 1/3 от Covid-случаите, са ключов фактор за разпространението на вируса сред изследваното население. При тях има по-висока вероятност да се заразят с вируса от връстници.

"Децата са много ефективни преносители в тази среда, което досега не беше ясно отчитано в предходни изследвания. Открихме, че отчетените случаи и смъртността са по-концентрирани в по-млади възрастови групи, отколкото очаквахме на база на наблюденията ни в страните с по-високи доходи", казват авторите.

Индийската статистика е показала, че смъртните случаи, свързани с коронавирусна инфекция, се случват около 6-тия ден след хоспитализиране в сравнение със средно 13 дни при пациентите в САЩ. Жертвите на Covid-19 в Индия са концентрирани сред хора на възраст 50-64 г., което отново показва малко по-нисък праг в сравнение с рисковите групи на запад.

Нубар Афеян - съоснователят на Moderna, който пее "Хубава си, моя горо" и съхранява връзката си с България



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024