Снимка: © Getty Images

Две нови изследвания върху проявите на Covid-19 дават повече яснота за начина, по който коронавирусът се разпространява, и продължителността на периода, в който инфектираният човек може да го предаде на контактните си лица. 

Учени от два универститетски центъра в Орегон стигат до следните изводи: 

- Хората с Covid-19, които преживяват инфекцията с по-леки симптоми или без каквито и да е болестни прояви, са потенциални заразоносители за не повече от 10 дни. 

- Пациентите, които развиват тежка симптоматика на Covid-19, може да разпространят инфекцията около 20 дни. 

Авторите на научния труд са прегледали данните от 77 изследвания от различни източници по цял свят, за да проверят колко продължителна е инфекциозността на хората с положителни проби на Covid. 

"Въпреки че човек може да разпръсква вируса в продължителен период от време, изследванията, които проверихме, насочват към извода, че жизнеспособни вируси с възможност да инфектират други лица се засичат само в период от 9 дни при хората с леки симптоми", казва Моника Сика, асистент в Медицинския факултет на Университета по здравни науки в Орегон. 

Изследванията, които екипът й преглежда, съдържат оценка за вирусното разпространение, направена с помощта на стандартни методи за идентифициране на вируса чрез репликацията му с PCR-процедура. 

"Въпреки че положителните резултати от PCR-тестовете може да продължават да излизат, данните от вирусните култури показват, че жизнеспособността на вируса обикновено е с по-кратка продължителност", пишат авторите на изследването. 

Covid-19: Как можем да дарим реконвалесцентна плазма

Общата средна продължителност на изпускане на вирусна РНК е 18,4 дни според изследваните данни в 28 изследвания. При разпределянето им по групи според тежестта на заболяването, се вижда, че средната продължителност на разпространение на вируса е 19,8 дни при тежко болни пациенти и 17,2 дни при средно или по-леко болни пациенти. 

Вирусна РНК е засичана дори 92 дни след първата проява на симптоми. Жизнеспособни вирусни частици са изолирани от култури между -6 и +20 дни спрямо първата проява на симптоми при пациенти. 

Учените посочват, че засичането на вирусната РНК може да не корелира със способността й да заразява околните хора, защото данните сочат за по-къс период на отделяне от пациентите. 

Психоаналитикът Мартин Алтмайер: Защо все по-малко хора спазват мерките срещу Covid-19?

Второто изследване е ръководено от екип на института по околната среда на Принстън, университета "Джонс Хопкинс" и Университета на Калифорния в Бъркли. То показва, че децата и младежите имат много по-голямо значение за разпространението на вируса особено в семейна среда, отколкото досегашните научни изследвания са успявали да докажат. 

Авторите са проследили инфекциозните вериги и нивото на смъртност сред повече от 575 000 души, изложени на контакт с 84 965 пациенти с потвърдена проба за Covid-19 от индийските щати Тамил Наду и Андра Прадеш. 

Изводът е, че 71% от заразените лица не предават вируса на хората, с които са общували. Само 8% от позитивните за Covid са довели до разпространение на вируса сред 60% от всички новозаразени хора. Това е най-мащабното изследване с проследяване на контактни лица в света и най-голямото емпирично доказателство за ефекта от т.нар. "суперразпространители" на инфекциозни болести. 

 

Смъртността расте опасно, мерки няма: Каква ще е цената на отлагания lockdown

Според данните им - вероятността от предаване на заразата на близко контактно лице варира между 2,6% (сред по-широката социална среда на човека) и 9% (в семейна среда). 

Децата и младежите, които представляват 1/3 от Covid-случаите, са ключов фактор за разпространението на вируса сред изследваното население. При тях има по-висока вероятност да се заразят с вируса от връстници. 

"Децата са много ефективни преносители в тази среда, което досега не беше ясно отчитано в предходни изследвания. Открихме, че отчетените случаи и смъртността са по-концентрирани в по-млади възрастови групи, отколкото очаквахме на база на наблюденията ни в страните с по-високи доходи", казват авторите. 

Индийската статистика е показала, че смъртните случаи, свързани с коронавирусна инфекция, се случват около 6-тия ден след хоспитализиране в сравнение със средно 13 дни при пациентите в САЩ. Жертвите на Covid-19 в Индия са концентрирани сред хора на възраст 50-64 г., което отново показва малко по-нисък праг в сравнение с рисковите групи на запад.

 

Нубар Афеян - съоснователят на Moderna, който пее "Хубава си, моя горо" и съхранява връзката си с БългарияАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ