Снимка: © Getty Images

При нужда от по-твърди мерки - такива ще бъдат взети. Локдаун е най-лесният вариант. Такава е позицията, която вицепремиерът Томислав Дончев изрази в сутрешния блок на bTV. 

"Тоталното затваряне е най-лесната мярка от здравна гледна точка. Тя обаче е най-тежката и най-трудната. С най-големи последици върху социалния статус, икономиката, колективния психиатричен статус на населението. В този смисъл мерките трябва да са премерени. Ако е необходимо регионални, локални, гъвкави", каза той. 

Социологът Цветозар Томов обаче подложи тази позиция на критика - предполагаемите критерии на правителството за обявяване на национална карантина не са публична информация, но всеизвестните данни от НСИ и информационната система на здравното министерство показват драстичен ръст на смъртните случаи - както на пациенти с Covid-19, така и на други български граждани.

Данните за съотношението на Covid-жертви спрямо милион от населението показват, че за втори ден България е на първо място сред страните от ЕС. Изпреварваме някои от най-тежко пострадали държави като Чехия и Белгия във втората вълна, след като при тях смъртността започна да се снижава заради мерките за блокада.  

Ето какво подчертава Цветозар Томов: 

1. През 2019 година по данни на НСИ средно на ден в България са умирали 296 души.

2. В последните 5 дни по данни на Националния оперативен щаб средно на ден в България САМО от КОВИД-19 са умирали 130 души – 44% от среднодневната смъртност през 2019 година.

Вижте подробните данни в инфографиката:

Смъртността в България преди и след Covid-19 (инфографика)

3. В последната седмица, за която НСИ е публикувал данни – 2-8 ноември, средно на ден са умирали 454 души – с 53% повече, отколкото през цялата 2019 година и с 48% повече, отколкото през същия период на миналата година.

4. Среднодневната смъртност от КОВИД-19 за този период (2-8 ноември) по данни на Националния оперативен щаб е била 52 души. Т.е., в следващите 13 дни тя е нарастнала 2,5 пъти за периода 16-20 ноември.

Цветозар Томов предупреждава, че данните говорят за "приближаваща се или вече настъпила хуманитарна катастрофа" в България, на фона на която правителството продължава да отлага мерките за овладяването на епидемията. 

Той призовава властите да обявят какви са критериите, по които се водят в управлението на кризата и да дадат ясен отговор на най-директния въпрос: "каква е допустимата цена (на отлагането на нов локдаун, б.р.), измерена в трупове" .

Всички скърбят за д-р Кирил Еленски, починал от Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед

Комисията на Цацаров проверява кмета на "Красно село" за лично облагодетелстване

КПКОНПИ чака Росина Станиславова да им предаде нужните документи

Алек Болдуин дава първо интервю след фаталния инцидент: "Не съм натискал спусъка"

Интервюто по ABC ще бъде излъчено в петък от 3 ч. наше време

Проверка откри дефекти при ремонта на мантинели на АМ "Струма"

Институтът за пътна безопасност засече серия от нарушения в поставянето на обезопасителните елементи

WTA спря всички тенис турнири в Китай заради режима: "Пен Шуай е по-важна от бизнеса"

Президентът на асоциацията Стив Саймън реши да наложи мярката с незабавен ефект