Снимка: © Getty Images

При нужда от по-твърди мерки - такива ще бъдат взети. Локдаун е най-лесният вариант. Такава е позицията, която вицепремиерът Томислав Дончев изрази в сутрешния блок на bTV. 

"Тоталното затваряне е най-лесната мярка от здравна гледна точка. Тя обаче е най-тежката и най-трудната. С най-големи последици върху социалния статус, икономиката, колективния психиатричен статус на населението. В този смисъл мерките трябва да са премерени. Ако е необходимо регионални, локални, гъвкави", каза той. 

Социологът Цветозар Томов обаче подложи тази позиция на критика - предполагаемите критерии на правителството за обявяване на национална карантина не са публична информация, но всеизвестните данни от НСИ и информационната система на здравното министерство показват драстичен ръст на смъртните случаи - както на пациенти с Covid-19, така и на други български граждани.

Данните за съотношението на Covid-жертви спрямо милион от населението показват, че за втори ден България е на първо място сред страните от ЕС. Изпреварваме някои от най-тежко пострадали държави като Чехия и Белгия във втората вълна, след като при тях смъртността започна да се снижава заради мерките за блокада.  

Ето какво подчертава Цветозар Томов: 

1. През 2019 година по данни на НСИ средно на ден в България са умирали 296 души.

2. В последните 5 дни по данни на Националния оперативен щаб средно на ден в България САМО от КОВИД-19 са умирали 130 души – 44% от среднодневната смъртност през 2019 година.

Вижте подробните данни в инфографиката:

Смъртността в България преди и след Covid-19 (инфографика)

3. В последната седмица, за която НСИ е публикувал данни – 2-8 ноември, средно на ден са умирали 454 души – с 53% повече, отколкото през цялата 2019 година и с 48% повече, отколкото през същия период на миналата година.

4. Среднодневната смъртност от КОВИД-19 за този период (2-8 ноември) по данни на Националния оперативен щаб е била 52 души. Т.е., в следващите 13 дни тя е нарастнала 2,5 пъти за периода 16-20 ноември.

Цветозар Томов предупреждава, че данните говорят за "приближаваща се или вече настъпила хуманитарна катастрофа" в България, на фона на която правителството продължава да отлага мерките за овладяването на епидемията. 

Той призовава властите да обявят какви са критериите, по които се водят в управлението на кризата и да дадат ясен отговор на най-директния въпрос: "каква е допустимата цена (на отлагането на нов локдаун, б.р.), измерена в трупове" .

Всички скърбят за д-р Кирил Еленски, починал от Covid-19

Прочети