Швеция, която предприе най-нестандартната стратегия за борба с Covid-19, вече страда от втората вълна на коронавируса. Страната, която отказа да наложи строги ограничения, отчете рекордните 7240 нови случая за едно денонощие, съобщиха здравните власти.

Предишният антирекорд бе 5990 инфекции в рамките на 24 часа и беше отбелязан по-рано през ноември.

Броят на смъртните случаи сега е 66, което прави общия им брой над 6400. Близо 90% от починалите с Covid са на възраст 70 или повече години. Не само това е обезпокоителното за здравните власти – Швеция отчита четири пъти повече жертви от своите скандинавски съседи Норвегия, Финландия и Дания, взети заедно.

Експертите обвиняват правителството, че не налага строги мерки предвид надигащата се втора вълна на целия континент. В момента тежки ограничения няма – гражданите на Швеция само са „посъветвани“ да спазват социална дистанция и да останат у дома, пише Politico.

Правителството, от своя страна, отвръща на огъня, като заявява, че настоящите правила са „подходящи“ и ще бъдат променени само ако е нужно. Управляващите обвиняват гражданите, че не спазват действащите мерки.

Междувременно, по улиците на Стокхолм, гражданите "нападат" властите. Твърдят, че настоящите ограничения са нелогични и трудни за следване.

„Сложно е“, казва пред изданието Гудрун Рихтер, който е управител на кафене в центъра на столицата. „Казват на хората да не излизат, да не ходят да вечерят в ресторантите, но заведенията все пак остават отворени. Казват на хората да не пазаруват, но моловете си работят както обикновено“.

Интензивните отделения на болниците се пълнят все повече, а лекарите не са изненадани. „Очаквахме това да се случи“, казва пред камерата на CNN Рафаел Кавати, който е началник на интензивното в Университетската болница Упсала. Кореспондент на американската медия успя да влезе вътре и да разкаже за пациент, който е преместен чрез хеликоптер в друга болница, тъй като свободни легла няма.

Фил Блек предаде още думите на шведските лекари, че втората вълна „не е като тази през пролетта“. „Те са изморени и разочаровани, тъй като имат чувството, че това можеше да се избегне“, казва той.

„Трябва да затегнем мерките“, убеден е Рафаел Кавати. Но Андерс Тегнел, който е „архитектът“ на шведския модел за борба срещу коронавируса, смята, че съветите му към гражданите са логични. Просто твърде голяма част от тях „не ги спазват“.

„През пролетта това работеше много добре. Успяхме да убедим хората да не се срещат на обществени места. Ако отново го сторим, мисля, че може да се справим със ситуацията“, казва той пред CNN.

Дори сред хората, болни от Covid-19, има такива, които подкрепят стратегията на Швеция. Пример е Андерс Айдсвик, който се лекува от коронавируса, но казва: „Може би не е толкова лесно да накараш хората да се приберат у дома“.

Засега моделът на „доброволната карантина“ остава в сила въпреки противоречивите реакции. Швеция обаче вече има над 208 хиляди заразени от началото на пандемията, а през последните две седмици заболелите на 100 хиляди от населението са средно 572 души.


Прочетете още:

Нубар Афеян - съоснователят на Moderna, който пее "Хубава си, моя горо" и съхранява връзката си с България

Добрият зъболекар не е този, който "крещи" най-силно във Facebook


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022