Covid-19 в България: Защо цифрите не са това, което бяха Снимка: © Getty Images

Всекидневните данни от статистиката за развитието на Covid-19 в България стават все по-трудни за тълкуване, а системните проблеми на организацията около медицинските грижи за пациенти с коронавирусна инфекция създават "измамно усещане за плато" в епидемичната крива.

Това е мнението на д-р Борис Таблов - български реаниматор и анестезиолог, който работи в Германия и е ангажиран и в отделение за Covid-пациенти. Д-р Таблов наблюдава траекторията на коронавирусната епидемия в България от самото начало, като предупреждава, че числата по основни показатели може да създават грешна преценка за хода на епидемията.

"Извод на седмицата: цифрите не са това, което бяха. Очевидно е, че по отношение на новите случаи и позитивните няма никакъв смисъл да гледаме числата. Първо, PCR тестовете са безумен лукс, който не виждам реална причина хората да си причиняват; второ, опашките пред лабораториите са големи и вероятността там да се заразиш не е за пренебрегване; и трето, напълно логично е хората да прибягват до услугите на антигенните тестове заради удобствата, които предлагат. Т.е. измамното усещане за оформяне на някакво плато е по-скоро изкуствено създадено", коментира той в публикация в профила си във Facebook.

Данните от новите положителни PCR-тестове, според системата на НОЩ, достигнаха най-високо средно ниво от 3367 позитивни проби дневно през изминалата седмица. От няколко дни средноседмичният показател дори започва да спада с малка стъпка.

По този начин графиката с броя на активните случаи на Covid привидно достига до ниво, в което експанзивното нарастване спира за сметка на по-високия брой излекувани лица.

В тези обаче данни не попадат резултатите от по-евтините и бързи антигенни тестове, които много от големите болници и лаборатории в страната започнаха да предлагат през последния месец. Антигенните тестове бяха препоръчани от проф. Тодор Кантарджиев за хора, които вече са развили симптоми на грипоподобно заболяване, като относително точен заместител на бавните и скъпи PCR тестове. Едва преди ден Българският лекарски съюз и НЗОК се договориха за безплатните направления за PCR.

Втората забележка на д-р Таблов е спрямо данните за пациентите с коронавирусна инфекция, приети в болница и в интензивни отделения, където отново се достигна относително "плато" след постоянен експоненциален ръст от края на септември насам.

"От личните ми контакти и с пациенти, и с лекари знам, че в момента да попаднеш в болница може да се случи само ако: имаш дебели връзки, ако дочакаш някой да почине или да бъде изписан, или различни комбинации от тези трите. Т.е. платото най-вероятно е по причина - достигнат максимален капацитет на здравните ни заведения, а не намаляла потребност. Като добавим към това, че активните случаи към момента са близо 90 000, че влошаването настъпва към 8-10 ден и т.н. аз не бих бързал да се радвам безкрайно, че положението се е закрепило", предупреждава медикът.

Прогнозата му за смъртните случаи, които за последното денонощие са 151, също е за тенденция на влошаване.

Причината: "сегашната смъртност е изходът за заболелите преди 3-4-5 седмици".

"Пикът едва ли още е достигнат предвид, че в последните 2 седмици броят на заболелите рязко нарасна. Не искам да плаша никого, но предпоставките за една мрачна Коледа са налице. Освен това има нещо, което вече е факт - болниците са затлачени и хора умират от различни други болести просто защото не могат да попаднат навреме в тях, или защото попадат в Covid-отделения, където заразяването с вируса може да се окаже пагубно за тях по ред причини. А тази смъртност не я виждаме. Нея ще анализираме след месеци", казва той.

Български лекар в писмо до Борисов: "Подлагате на пряк риск оцеляването на всеки медик"

Д-р Таблов определя като "професионален апокалипсис" информацията за постоянното увеличение на броя на заразените медицински работници в България.

"Всеки болен медик отворя огромни дупки в организационен план. На стените на приятелите ми медици - най-вече анестезиолози-реаниматори е лесно да се проследи, че всеки от тях има по над 100 часа надграфичен труд", казва той.

"На тази база премиерът се скри, президентът гордо обяви, че вирус няма, а има хаос (втората част е вярна, но първата е просто влудяващо манипулативна), основният лидер на опозицията не спира да ползва медията си за излъчване на отровни и много опасни послания, които ускорено тласкат държавата към бедствие. Единствените, които наистина се опитват да въведат малко ред в хаосът тази седмица са хората от щаба, подкрепени и от призивите на БЛС.

Доживях да изпитам удовлетворение, че с тези хора сме колеги и изповядваме сходни възгледи за живота. Само че насреща си имат бясната съпротива на лобита на браншове, които очевидно се интересуват единствено от печалба, дори когато тя минава през буквално човешки трупове. Като добавим към това и безумното поведение на част от нацията, която упорито отказва да приеме, че проблем има и той не е нито в 5G-то, нито в Бил Гейтс, нещата стават почти безнадежни. След всичко казано - запазете здравия си разсъдък, мили хора", казва още Борис Таблов.

Covid-19: Как можем да дарим реконвалесцентна плазма


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024