Български лекар в писмо до Борисов: "Подлагате на пряк риск оцеляването на всеки медик"

Решението на премиера Бойко Борисов за съкращаване на карантинния период за Covid-19 от 14 на 10 дни стана повод за силна позиция на българския реаниматор и анестезиолог д-р Борис Таблов.

Медикът, който работи в Германия и е ангажиран и в отделение за Covid-пациенти, посочва, че решението за карантината "може да бъде взето единствено от експертите имащи необходимите научни познания да интерпретират все още нееднозначните научни данни за вредите и ползите".

По думите му, намаляването на карантината може да постави на пряк риск оцеляването на всеки български медик, участващ активно в лечението на пациенти - незаивисимо на коя линия работи.

"При рязко растящ брой на постъпващи пациенти в здравните заведения, липса на адекватно обхващане на контактните лица на далите положителни проби, изразената позиция за присъствено обучение на учениците, въпреки множеството случаи на заболели учители и ученици в послените дни, което прави училищата идеална среда за нарастващо разпространение на вируса, недостатъчно еднозначни доказателства, че този срок на карантината е оптимален, подобно решение създава условия здравната ни система да рухне с всички негативи от подобен сценарий. Същата здравна система, която пролетта се опитвахте да предпазите от претоварване с цената на далеч по-радикални мерки, въпреки значително по-малкия брой случаи", пише д-р Таблов.

Борисов иска съкращаване на Covid-карантината на 10 дни

"В качеството си на син, брат, чичо, племенник, братовчед смятам, че с подобно решение подлагате на риск здравето, а индиректно и живота на близките ми", казва още лекарят.

Той посочва, че основната цел на управлението би трявбало да бъде подчинена на ограничавне на косвените щети от пандемията, а не въвеждането на решения, които може да увеличат директните загуби на човешки живот.

"Престанете да ръсите небивалици и фантазии" Д-р Елена Радева за Covid-19

"В деня, в който отбелязваме трагичната кончина на пореден български лекар, а статистиката отчита нови 43 положителни проби сред здравни работници, сте готов да разпоредите еднолично мярка, с потенциал да направи тази статистика още по-черна? И всичко това на фона на все повече здравни заведения алармиращи, че са достигнали максималният си капацитет, точно заради липса на персонал. Легла държавата може и да има. Но не те ще спасяват нуждаещите се", предупреждава той.

"Премерете добре, преди да отрежете. След това връщане назад няма", завършва писмото му.

В друга своя публикация медикът прави следния анализ на кризата с Covid в България:

"Въпреки желанието на членовете на НОЩ да внушават спокойствие, че се справяме добре, има достатъчно причини, да не го правят:

- броя на постъпилите в болница само в последните дни скочи с няколкостотин. Предвид хода на болестта влошаването при част от тях ще се случи след 10-тина дни т.е. към края на месеца интензивните отделения ще започнат да усещат сериозен проблем да покрият нуждите.

- прекалено големия брой позитивни проби на фона на фиксиран капацитет на тестване на равнище около 7000 на ден говори, че не успяваме да покрием дори контактните лица на новооткритите заразоносители. Това означава, че скритата част на айсберга е доста голяма. Със сигурност в момента има не малък брои хора, които не знаят, че са позитивни и ще го разберат вероятно едва когато им се наложи да потърсят помощ. Предвид психологията на нацията очаквам това да е по-скоро късно, отколкото рано т.е. предвижданията са ми, че пак към края на месеца натиска върху системата ще се увеличи допълнително от хора, за които все още не се знае, че са позитивни.

- не по-малко важен фактор е броят на заразяващите се ежедневно медици. Дори и да не развият симптоми те трябва да се подложат поне на 14 дневна карантина. А тези, които ще се разболеят вяроятно ще отсъстват и за по-дълъг период, който може и да надхвърли месец. Да не говорим за психологическия момент, ако са боледували по-тежко дали изобщо ще решат да се върнат там където здравето им е било изложено на риск.

Covid-19 претовари болниците на областите Бургас и Благоевград

- последно, но не и по-важност - болници в няколко региона в страната вече алармират, че са на ръба и започват да превеждат пациенти в други центрове. Ако към това се добави ежедневно нарастващия брой нуждаещи се от болнично лечение в тези региони, може да се очаква локалните кризи бързо да прерастнат в национална такава.

Опитът на държавите извън Европа, които вече сериозно пострадаха показва, че все някога нарастването на позитивните проби ще стигне своя максимум, след което ще следва относително дълъг период преди да започне да намалява. Тази фаза е и най-критична по отношение на здравната система - защо ще трябва да покрива нарастваща потребност с намаляващи ресурси.

Ако досега научих нещо за вируса, то е че забавеното взимане на трудните решения води в крайна сметка до още по-трудни такива. Здравната система в България вече е под натиск, а властта реши, да бори тенденцията като намали силата на музиката в дискотеките. "Ако хората не вярват на мерките сега и не ги спазват, има ли смисъл от нови, които също да не се спазват" - каза здравният министър Костадин Ангелов. По тази логика ако започнат да ги спазват, ще им наложат нови, мисля си аз. Щеше да е смешно, ако не е трагично."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024