Лекарка почина след Covid, още 18 служители на Онкологията във Враца са заразени Снимка: © Getty Images

Д-р Петранка Лишковска - началник на отделението по Химиотерапия в Онкологичния център на Враца - е починала след инфекция от Covid-19.

54-годишната жена е поредният медик, изгубил живота си след усложнения от коронавирус, а още 19 души от персонала на лечебното заведение са с положителни тестове за болестта.

"Д-р Лишковска ни напусна, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг и лекуваше онкоболни пациенти от няколко области в страната. Поклон пред нейната всеотдайност и смелост", се казва в послание на Българския лекарски съюз след новината за смъртта й.

Лекарката от Враца е била в отпуск, когато се е заразила с коронавирус, но преди да постъпи в болница за лечение, се е срещнала с част от колегите си, става ясно от репортаж на bTV. Според Нова ТВ, бащата на д-р Лишковска също е бил болен от Covid-19, възрастният мъж е починал преди два дни.

Друга линия на масовото заразяване сред персонала на Онкологичния център вероятно е тръгнала от медицинска сестра, която е продължила да идва на работа, въпреки че съпругът й е бил с положителен тест за коронавирус.

Тя не е предупредила старшата сестра, че е контактна на Covid случай, твърди директорът на болницата.

Трима лекари, тринадесет медицински сестри и две санитарки са инфектирани, но няма заразени пациенти.

Директорът на КОЦ-Враца д-р Григор Томов твърди, че не може да се говори за липса на дисциплина, а за "една малка крачка встрани".

Според жена, лекувана в онкологичния център, санитарите дезинфекцират помещенията редовно, а леглата на пациентите са поставени на дистанция от 3-4 метра. Наета е и външна фирма за почистване след избухването на огнището на Covid.

110 души с онкологични заболявания продължават да се лекуват на стационар.

Според bTV - персоналът на три от отделенията е тестван за Covid-19, а "останалите засега отказват".

По информация на врачанската медия "Зов", починалата д-р Лишковска е дългогодишен и опитен специалист по “Медицинска Онкология”. Тя е била председател на клинична онкологична комисия по химиотерапия към КОЦ-Враца, осъществявала е диспансерни прегледи на пациенти с онкологични заболявания от трите области – Видин, Враца, Монтана и от цялата страна.

Кметът на Враца Калин Каменов наредил започването на масови съвместни проверки от служители на общината и РЗИ, БАБХ и МВР за спазването на противоепидемичните мерки в търговски обекти, детски градини, училища, лечебни заведения и закрити обществени пространства, съобщава ТВ Враца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

ЕС иска да спре нова функция в TikTok, която плаща на потребители да гледат видеа

EK започна процедура срещу TikTok

11:35 - 23.04.2024
Важно днес

Ученички от НПМГ ще защитават проекта си в световен конкурс на НАСА

Идеята им за дрон, който предвижда пожари, ще ги отведе в космическия център на НАСА

10:49 - 23.04.2024
Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024