Covid-19 претовари болниците на областите Бургас и Благоевград Снимка: © Getty Images

Болничните легла за настаняване на пациенти с Covid-19 в областите Благоевград и Бургас са пред изчерпване заради високия брой пациенти или заради заболяването на медицински специалисти. В РЗИ Бургас ще бъдат предприети мерки за осигуряване на допълнителни легла, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

В болницата в Гоце Делчев, чийто реаниматор д-р Милан Първанов почина след усложнения от Covid-19, е останала и без единствения си пулмолог, който е под карантина с положителен тест за коронавирус.

Взето е решение леглата от Отделението по пулмология да бъдат прехвърлени към интензивното отделение, каза Ангелов.

Той посочи, че на национално ниво България разполага с достатъчен брой легла, като има готовност да се разкрият допълнително над 8000 легла за хоспитализиране и около 1200 легла за интензивно лечение на болни от Covid-19. Когато се погледне обезпечеността на областно ниво обаче, ситуацията стои различно, призна той.

"Ще се справим с тази инфекция благодарение на общите усилия на всички лекари, много лекари от профилни специалности се включват и помагат. Имаме недостиг на лекари и преумората си казва думата, но няма да се откажем и ще работим до последно", каза той.

Covid-19 се разпространява все по-бързо: 785 нови случая у нас

Проф. Ангелов обяви, че правителството не възнамерява да затяга мерките, но ще държи още повече на контрола върху действащите в момента правила.

"За мерките в момента мога да кажа, че голяма част от тях не се спазват. За да не кажа "масово", ще кажа, че има места, където се нарушават. РЗИ София е посетила няколко големи търговски обекта в София на 13 октомври и са съставени 31 акта за неносене на маски - 15 на продавачи и 16 на граждани. Този контрол ще се прилага масово във всички области на страната. Ако всички не вярваме в нуждата да спазваме мерките и да сме дисциплинирани, няма смисъл да се въвеждат нови мерки, които няма да се спазват", каза той.

На заседанието на Министерски съвет е решено да се отделят 2,1 млн. лв. за закупуване на 2500 флакона от антивирусния препарат "Ремдесивир". Стойността на един флакон е 345 евро без ДДС.

До момента в страната са получени общо 2837 флакона от лекарството от различни дарения. От Медикамента са останали общо 1779 флакона, които според Ангелов би трябвало да са достатъчни за 3 седмици напред при сегашната седмична консумация.

Доставката от Gilead (производител на "Ремдесивир") ще пристигне в срок от 10 до 20 дни.

Инфографика: Covid-19 в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024