Борисов иска съкращаване на Covid-карантината на 10 дни

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил съкращаване на срока за карантина при случаи на Covid-19 от 14 на 10 дни. Изявлението му в пресцентъра на Европейския съвет в Брюксел стана в контекста на позицията му, че учебната година в България не бива да се прехвърля в дистанционна форма заради епидемията, а "децата трябва да учат".

"Говорих с министъра на здравеопазването и с министъра на образованието. Децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на 10 дни, спазване на дистанция. В момента тестват колкото искат. Само на ден държавата харчи над 120 000 лв. за тестове", каза Борисов.

Той изрази критика срещу правителствени ръководители от други европейски държави - без да назовава конкретни имена - за това, че "много от държавите членки предприемат мерки, които паникьосват други държави или създават разнобой в действията".

"В едни държави се въвежда извънредно положение, в други се затварят ресторанти, в трети - кафенета, в четвърти - съвсем различни мерки. Единственото, което от всички изказвания мога да обобщя, е, че носенето на маски не предпазва напълно, но във всички случаи концентрацията на вируса, който се поема от заболелите, е по-малък. Сиреч - доказано е, че маската предпазва. Може да не е напълно, но предпазва. Спазването на дистанция е вторият фактор, третият - дезинфекция. В България трябва тези изисквания да ги спазваме, тогава няма да се налага да се предприемат каквито и да било други мерки", каза Борисов.

Изявлението му дойде часове след като Министерството на здравеопазването обяви нови 914 случая на Covid-19 в България при 6324 проведени теста.

15 души с Covid-19 са починали през изминалото денонощие. Жертвите на коронавируса у нас вече станаха 944.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024