Премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил съкращаване на срока за карантина при случаи на Covid-19 от 14 на 10 дни. Изявлението му в пресцентъра на Европейския съвет в Брюксел стана в контекста на позицията му, че учебната година в България не бива да се прехвърля в дистанционна форма заради епидемията, а "децата трябва да учат". 

"Говорих с министъра на здравеопазването и с министъра на образованието. Децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на 10 дни, спазване на дистанция. В момента тестват колкото искат. Само на ден държавата харчи над 120 000 лв. за тестове", каза Борисов. 

Той изрази критика срещу правителствени ръководители от други европейски държави - без да назовава конкретни имена - за това, че "много от държавите членки предприемат мерки, които паникьосват други държави или създават разнобой в действията". 

"В едни държави се въвежда извънредно положение, в други се затварят ресторанти, в трети - кафенета, в четвърти - съвсем различни мерки. Единственото, което от всички изказвания мога да обобщя, е, че носенето на маски не предпазва напълно, но във всички случаи концентрацията на вируса, който се поема от заболелите, е по-малък. Сиреч - доказано е, че маската предпазва. Може да не е напълно, но предпазва. Спазването на дистанция е вторият фактор, третият - дезинфекция. В България трябва тези изисквания да ги спазваме, тогава няма да се налага да се предприемат каквито и да било други мерки", каза Борисов. 

Изявлението му дойде часове след като Министерството на здравеопазването обяви нови 914 случая на Covid-19 в България при 6324 проведени теста. 

15 души с Covid-19 са починали през изминалото денонощие. Жертвите на коронавируса у нас вече станаха 944.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"