Борисов иска съкращаване на Covid-карантината на 10 дни

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е разпоредил съкращаване на срока за карантина при случаи на Covid-19 от 14 на 10 дни. Изявлението му в пресцентъра на Европейския съвет в Брюксел стана в контекста на позицията му, че учебната година в България не бива да се прехвърля в дистанционна форма заради епидемията, а "децата трябва да учат".

"Говорих с министъра на здравеопазването и с министъра на образованието. Децата трябва да ходят на училище, да намалят карантината на 10 дни, спазване на дистанция. В момента тестват колкото искат. Само на ден държавата харчи над 120 000 лв. за тестове", каза Борисов.

Той изрази критика срещу правителствени ръководители от други европейски държави - без да назовава конкретни имена - за това, че "много от държавите членки предприемат мерки, които паникьосват други държави или създават разнобой в действията".

"В едни държави се въвежда извънредно положение, в други се затварят ресторанти, в трети - кафенета, в четвърти - съвсем различни мерки. Единственото, което от всички изказвания мога да обобщя, е, че носенето на маски не предпазва напълно, но във всички случаи концентрацията на вируса, който се поема от заболелите, е по-малък. Сиреч - доказано е, че маската предпазва. Може да не е напълно, но предпазва. Спазването на дистанция е вторият фактор, третият - дезинфекция. В България трябва тези изисквания да ги спазваме, тогава няма да се налага да се предприемат каквито и да било други мерки", каза Борисов.

Изявлението му дойде часове след като Министерството на здравеопазването обяви нови 914 случая на Covid-19 в България при 6324 проведени теста.

15 души с Covid-19 са починали през изминалото денонощие. Жертвите на коронавируса у нас вече станаха 944.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024