Снимка: © facebook.com/400rabbits

Как да отвориш своя текила бар по време на локдаун в една от страните, която спазва най-строги мерки в борбата срещу коронавируса? Регистрираш го като църква.

Това направи 34-годишният Джеймс Аспел от английския град Нотингам. Собственикът на заведението „400 Rabbits“ подаде заявление за превръщането на коктейл бара в „място за срещи за религиозни поклонения“, предаде Nottinghamshire Live, цитиран от New York Post.

В момента Великобритания се намира в локдаун до 2 декември, но и след това заведенията няма да могат да работят, а ще доставят само поръчки по домовете. Според правилата на фаза 3 от затварянето обаче, местата за поклонение могат да отворят врати – при условие, че човек не се събира с други хора извън своето домакинство.

На какво ни учи локдаунът в Англия: Инфекциите се увеличават в началото, но после могат да намалеят 3 пъти

Джеймс Аспел смята да заобиколи правилата. Нужни са му обаче подписите на хора, които да станат част от новата му „секта“. В интервю за местната медия Nottinghamshire Live собственикът на заведението каза, че поддръжниците на религията могат да се определят като „вярващи в заека“ (името на бара му се превежда като „400 заека“). Той дори е сменил името на страницата на заведението във Facebook на "Църквата на 400-те заека".

„Целта на това, изглежда, е шега, но аз съм сериозен. С новите ограничения трябваше да затворим и може да изминат месеци, преди отново да подновим работата си. Не предлагаме храна, така че дори не можем да отворим по време на фаза 2 от локдауна“, сподели 34-годишният мъж.

„Имаме чувството, че напълно нечестно сме се превърнали в мишена“, каза Аспел, говорейки за целия бранш. „Всичко от спортни зали до центрове за масаж остава отворено, дори коледните базари ги има – това е абсурдно. Така че ние изпратихме заявление да се регистрираме като място за поклонения“.

Джеймс е отворил своя бар преди 5 години. От следващата седмица „Църквата на 400-те заека“ ще събира подписи на свои поддръжници в нов уебсайт. Въпреки че знае, че молбата му ще бъде отхвърлена, Аспел каза, че тя „посочва лицемерието“ в мерките за борба срещу коронавируса. Но призна, че няма намерение да отваря заведението, освен ако по някакво чудо получи „зелена светлина“ заради апликацията си или мерките бъдат смекчени.

„Ако ни бяха позволили да отворим, щяхме да спазваме правилата. Не смятам, че щяхме да продаваме алкохол. Може би щяхме да се адаптираме по различен начин и да и е забавно. Няма обаче да обиждаме никого и да нарушаваме правилата“, каза 34-годишният мъж.

Той разказа за цялото начинание и в профила си във Facebook, където хората посрещнаха действията му със смесени реакции. Според Аспел – някои го нарекли „гений“, но други посочили очевидното – че не може да си прави такива сериозни шеги, свързани с религията.


Прочетете още:

От подкаста на Бил Гейтс: Защо хората вярват в лъжи и конспиративни теории


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев