Наръчник за измамници: Човекът, който превръща бара си в църква, за да работи по време на локдаун Снимка: © facebook.com/400rabbits

Как да отвориш своя текила бар по време на локдаун в една от страните, която спазва най-строги мерки в борбата срещу коронавируса? Регистрираш го като църква.

Това направи 34-годишният Джеймс Аспел от английския град Нотингам. Собственикът на заведението „400 Rabbits“ подаде заявление за превръщането на коктейл бара в „място за срещи за религиозни поклонения“, предаде Nottinghamshire Live, цитиран от New York Post.

В момента Великобритания се намира в локдаун до 2 декември, но и след това заведенията няма да могат да работят, а ще доставят само поръчки по домовете. Според правилата на фаза 3 от затварянето обаче, местата за поклонение могат да отворят врати – при условие, че човек не се събира с други хора извън своето домакинство.

На какво ни учи локдаунът в Англия: Инфекциите се увеличават в началото, но после могат да намалеят 3 пъти

Джеймс Аспел смята да заобиколи правилата. Нужни са му обаче подписите на хора, които да станат част от новата му „секта“. В интервю за местната медия Nottinghamshire Live собственикът на заведението каза, че поддръжниците на религията могат да се определят като „вярващи в заека“ (името на бара му се превежда като „400 заека“). Той дори е сменил името на страницата на заведението във Facebook на "Църквата на 400-те заека".

„Целта на това, изглежда, е шега, но аз съм сериозен. С новите ограничения трябваше да затворим и може да изминат месеци, преди отново да подновим работата си. Не предлагаме храна, така че дори не можем да отворим по време на фаза 2 от локдауна“, сподели 34-годишният мъж.

„Имаме чувството, че напълно нечестно сме се превърнали в мишена“, каза Аспел, говорейки за целия бранш. „Всичко от спортни зали до центрове за масаж остава отворено, дори коледните базари ги има – това е абсурдно. Така че ние изпратихме заявление да се регистрираме като място за поклонения“.

Джеймс е отворил своя бар преди 5 години. От следващата седмица „Църквата на 400-те заека“ ще събира подписи на свои поддръжници в нов уебсайт. Въпреки че знае, че молбата му ще бъде отхвърлена, Аспел каза, че тя „посочва лицемерието“ в мерките за борба срещу коронавируса. Но призна, че няма намерение да отваря заведението, освен ако по някакво чудо получи „зелена светлина“ заради апликацията си или мерките бъдат смекчени.

„Ако ни бяха позволили да отворим, щяхме да спазваме правилата. Не смятам, че щяхме да продаваме алкохол. Може би щяхме да се адаптираме по различен начин и да и е забавно. Няма обаче да обиждаме никого и да нарушаваме правилата“, каза 34-годишният мъж.

Той разказа за цялото начинание и в профила си във Facebook, където хората посрещнаха действията му със смесени реакции. Според Аспел – някои го нарекли „гений“, но други посочили очевидното – че не може да си прави такива сериозни шеги, свързани с религията.


Прочетете още:

От подкаста на Бил Гейтс: Защо хората вярват в лъжи и конспиративни теории


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Световната асоциация на издателите на новинарски медии подкрепи Mediapool срещу "Лев Инс"

Делото за клевета е отмъстително по своята същност и неоснователно по същество"

18:36 - 29.03.2023

Съдът прие 2 противоположни експертизи за дрогата в кръвта на Семерджиев

Вещите лица не могат да разберат дали и кога той е приемал метамфетамини

17:24 - 29.03.2023

Goldman Sachs: ChatGPT може да удари до 300 млн. работни места по света

Белите якички са по-застрашени от физическите работници, например в строителството и ремонтните дейности

16:30 - 29.03.2023

"Руската следа" във фалшивите заплахи се разми след намесата на Митрофанова

Демерджиев нямал предвид "руската държава", Радев "не може да се каже с категоричност" кой е източник

15:54 - 29.03.2023

Томислав Дончев: Подозрително е Радев да кори партиите, докато е в режим на практическа президентска република

"Мантрата "добрият президент - лошите партии" е опасна в дългосрочен план"

15:34 - 29.03.2023

The White Lotus 3: Пригответе се за ваканция в Тайланд

Третият сезон на сериала има нова дестинация

13:45 - 29.03.2023

Дронове и сделки за милиарди: Бурният подем на отбранителна индустрия на Турция

Повече от 20 години Анкара гради модерен отбранителен сектор, който днес ѝ носи приходи и международно влияние

13:25 - 29.03.2023