Ангел Кунчев: 50% ваксинирани до края на юни и тежка епидемия няма да има Снимка: © Getty Images

„Ако до края на юни достигнем 50% ваксинирани, тежка епидемия не може да има. Ако достигнем 70% - няма да има епидемично развитие, но процентът в края на юни ще е такъв, какъвто ние си го направим“. Това каза главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, който отново потвърди, че през април ще има избор на ваксини срещу Covid-19.

Днес стана ясно, че страната ни ще получи допълнителни близо 1,26 млн. дози от Pfizer/BioNTech от следващата поръчка на ЕК, която съдържа общо 10 млн. „Ваксините на солидарността“, както ги нарекоха от португалското председателство на ЕС, ще пристигат през април, май и юни. Според Кунчев – заслугата за това била и на премиера Бойко Борисов, и на австрийския канцлер Себастиан Курц, който настоя България да получи повече препарати.

„Това е допълнително количество над тези 700 хиляди, които очакваме за април“, каза той в интервю за NOVA. „Ще има избор на ваксина през април. Предстои Pfizer да ни пратят график за доставка. Досега винаги са били точни, спазват си графика“.

България ще получи над 1 млн. дози на Pfizer от ЕК (Обновена)

„Оттук нататък най-важно е желанието на хората да се ваксинират. Ако до края на юни достигнем 50% обхват – каквато е целта на ЕС – реално тежка епидемия не може да има. Ако стигнем 70%, епидемично развитие няма как да има. Вижте Великобритания и Израел - страни, които успяха да стигнат такъв обхват. В Лондон вчера няма смъртни случаи от Covid, Израел от първи в света по заболеваемост в момента са водещи с най-ниска заболеваемост“, каза Кунчев.

„Процентът в края на юни ще е такъв, какъвто ние си го направим. Ще снабдим общопрактикуващите лекари с всички ваксини, за да може да правим по 50 хиляди имунизации на ден. Можем да постигнем това число“, смята главният здравен инспектор.

Той каза, че и сега при личните лекари има всички видове препарати, но ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna са много по-малко. След като разпределим всяка нова доставка, за тях остават само по няколко флакона, каза Кунчев, но в края на април чакаме две доставки и от Janssen, което ще подпомогне процеса по имунизация. „Джипитата в София са 800. Коя е тази транспортна схема, която ще им разнася ваксини? Те ги взимат от РЗИ, няма друг начин“.

Кунчев казва, че в България има все по-голям интерес към препаратите срещу коронавирус. „Не можем да приключим с първа и втора фаза, защото има хора, които тогава са се отказали, а сега искат да се ваксинират. Разбира се, няма да им откажем. В началото 25-30% искаха ваксина, сега този процент расте нагори, но идеята е да стигнем до 70%“, твърди той.

Относно ефикасността на ваксините, Кунчев каза, че сред над 10 хиляди хоспитализирани има много малко, които са имунизирани, но са в добро състояние. „След първата игла човек получава 60-70% от необходимия имунитет. Една седмица по-късно е възможно да се разболеете, защото имате антитела, които не предпазват на 100%. Седмица след втората игла може да имате претенция към ваксината“.

„Вечната тема на нашите опоненти е защо не оставим вируса да се вихри. Ако имахме 33 хиляди починали? Чия щеше да бъде отговорността тогава?“, попита той.

Кунчев каза, че е изпратил писмо до Министерството на труда и социалната политика, с което е помолил всички, работещи в домове за възрастни, да бъдат призовани да се имунизират, за да се избегнат случаи на заразени стари хора, както се случи в с. Опанец.

„Работещите в социалните заведения да се ваксинират. Италия и Белгия го обсъждат. Аз лично съм „за“. Тези хора носят отговорност. Знам, че ще има реакции – това е несправедливо, това е дискриминация. Пуснах писмо до Министъра на труда и социалната политика да обяснят по всички канали на тези хора, че е важно да се имунизират, щом работят с възрастни“, каза Кунчев.

Той обяви, че отпускането на мерките от 1 април е предприето след внимателно анализиране на данните. Според него – по време на втората вълна през ноември процентът заболели на дневна база е стигал по-високо, системата е била по-малко подготвена, а сега има 8 пъти повече кислород в лечебните заведения и по-добра организация.

„Положителен ефект ще има от пълното затваряне, но колко ще струва той? Ако обядвате в заведение на открито на Витошка и после си тръгнете, това носи ли повече опасност, отколкото пътуването в градския транспорт?“, пита Кунчев.

„Проблемът в болниците не е липсата на легла и стаи, а броят на хората, които работят там. Каквито и зали да правим, ако няма кой да ги обслужва болните, няма как да се справим“, твърди той.


"Нека Борисов да слезе от джипа и да се качи на една линейка с мен"

15 млн. дози на Johnson & Johnson са бракувани в САЩ заради производствен проблем


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024