Снимка: © Getty Images

Здравните власти в България обсъждат вариант дали ваксинираните с първа доза от AstraZeneca да си поставят втора доза от иРНК препарат – на Pfizer/BioNTech или Moderna. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, но уточни, че все още няма доказателства за ефективността на подобен метод.

Той препоръчва пълната имунизация с AstraZeneca да бъде завършена, ако човек е получил първата си доза. Обяви, че в края на април или в началото на май здравните власти ще излязат с препоръка как да действат хората, поставили си първа ваксина от AZ/Oxford.

Преди два дни европейският регулатор ЕМА откри връзка между имунизацията с препарата и случаи на две много редки тромбози, които не са отчетени в България. Здравните експерти у нас препоръчаха ваксината да не се поставя на жени под 60 години, ако има повишени рискови фактори от съсирване на кръвта.

„Обмисляме вариант какъв вид да е втората доза на хората, които са си поставили първа AstraZeneca“, каза Ангел Кунчев пред БНТ. „Има препоръка от института „Робърт Кох“ за замяната ѝ с Pfizer/BioNTech или Moderna. Докато това не бъде доказано като ефективен метод, няма да го препоръчваме. Но се обсъжда“.

Здравният инспектор добави, че има вариант втората ваксина да е от еднодозовия препарат на Johnson & Johnson, който ще пристигне през този месец. Тя също е векторна ваксина като AZ. Обмисля се и вариант ваксинираните с AstraZeneca да не си поставят втора инжекция.

„При АstraZeneca решихме паузата между двете ваксини да е 10 седмици. Тя може да е до 12 седмици, както гласи листовката. В края на април или до началото на май тези хора, които са си я поставили, ще разберат да чакат ли, да получават ли втора доза, да бъде ли втората доза от друга ваксина. Трябва да имаме общоевропейски отговори и препоръки, не всяка страна да се чуди какво да прави“, каза Кунчев.

Първа доза AstraZeneca, втора - иРНК: Германия го предложи, но данни от такъв експеримент ще има през юни

Постоянната ваксинационна комисия в Германия STIKO издаде препоръки за използване на иРНК препарат като втора доза след поставена AstraZeneca. Комбинацията обаче още не е доказана, но в страната работят по такъв вариант заради притесненията от странични ефекти на AZ. В момента се провежда първият подобен експеримент – във Великобритания, но резултати ще има най-рано през юни и те ще са предварителни. Окончателните се чакат през следващата година.

В петък Франция обяви, че всички под 55-годишна възраст, получили първа доза от AZ между 6 февруари и 13 март, ще си поставят втора от Pfizer или Moderna. Става въпрос за над 533 хиляди души, а паузата между двете инжекции се запазва - 12 седмици, пише Le Monde, цитирайки властите. Здравният министър Оливие Веран каза, че решението е "напълно логично". Според ЕМА - най-голям шанс за тромбози има до 2 седмици след поставяне на първата ваксина от AstraZeneca.

В интервю за NOVA директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов каза, че няма официално разрешение да се прилага иРНК ваксина като втора доза след AstraZeneca.

На въпрос дали ЕМА препоръчва хората, които са си поставили доза от AstraZeneca, да си направят втора с иРНК препарат като тези на Pfizer и Moderna, д-р Питър Арлет от агенцията обяви, че "има теоретична възможност" това да е ефективен метод. Той обаче отбеляза, че все още няма доказателства, а ако такива се появят, Европейската агенция по лекарствата ще ги разгледа и ще даде становището си.

Според Кунчев – шансът да се развие тромбоза след преболедуване с Covid е „хиляди пъти по-голям“, отколкото при поставяне на ваксината на AstraZeneca. „Covid е заболяване на ендотела, точно такива случаи са често наблюдавани при 4-5 на 100 души, преминали болестта“.

„В желанието си да предприемат превантивни мерки за спиране на кръвосъсирването, има риск ваксинираните да си докарат кръвоизливи. Не се налага подобно нещо, ако не е препоръчано от лекар“, каза Кунчев.

„Ако човек се разболее след поставена първа доза от AstraZeneca, тъй като не е изградил още достатъчно количество антитела, може да си направи тест за антитела преди втората имунизация. Ако те са с високо ниво, може да не си прави втората доза. Ако не – препоръчваме да го стори. Но препоръчваме и в рамките на 3 месеца след преболедуване да не се прави ваксинация“, добави той.

Кунчев каза, че е предложил удължаване на извънредната епидемична обстановка с още 1 месец. В момента тя важи до 30 април. Каза обаче, че трябва да има действащ парламент и правителство, за да приемат удължаването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро

Мария Бакалова ще се снима в два нови холивудски филма

Единият филм е история между баща и дъщеря, а другият за съперничество между две компании

Пеевски заведе иск в САЩ за това, че е бил "неоснователно санкциониран"

Сред ответниците по делото са Джанет Йелън и Антъни Блинкен

ФБР е обискирало дома на Тръмп в търсене на документи за ядрени оръжия

Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдебните власти да оповестят публично заповедта, с която ФБР е разрешило претърсването на имота