Снимка: © Getty Images

Здравните власти в България обсъждат вариант дали ваксинираните с първа доза от AstraZeneca да си поставят втора доза от иРНК препарат – на Pfizer/BioNTech или Moderna. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, но уточни, че все още няма доказателства за ефективността на подобен метод.

Той препоръчва пълната имунизация с AstraZeneca да бъде завършена, ако човек е получил първата си доза. Обяви, че в края на април или в началото на май здравните власти ще излязат с препоръка как да действат хората, поставили си първа ваксина от AZ/Oxford.

Преди два дни европейският регулатор ЕМА откри връзка между имунизацията с препарата и случаи на две много редки тромбози, които не са отчетени в България. Здравните експерти у нас препоръчаха ваксината да не се поставя на жени под 60 години, ако има повишени рискови фактори от съсирване на кръвта.

„Обмисляме вариант какъв вид да е втората доза на хората, които са си поставили първа AstraZeneca“, каза Ангел Кунчев пред БНТ. „Има препоръка от института „Робърт Кох“ за замяната ѝ с Pfizer/BioNTech или Moderna. Докато това не бъде доказано като ефективен метод, няма да го препоръчваме. Но се обсъжда“.

Здравният инспектор добави, че има вариант втората ваксина да е от еднодозовия препарат на Johnson & Johnson, който ще пристигне през този месец. Тя също е векторна ваксина като AZ. Обмисля се и вариант ваксинираните с AstraZeneca да не си поставят втора инжекция.

„При АstraZeneca решихме паузата между двете ваксини да е 10 седмици. Тя може да е до 12 седмици, както гласи листовката. В края на април или до началото на май тези хора, които са си я поставили, ще разберат да чакат ли, да получават ли втора доза, да бъде ли втората доза от друга ваксина. Трябва да имаме общоевропейски отговори и препоръки, не всяка страна да се чуди какво да прави“, каза Кунчев.

Първа доза AstraZeneca, втора - иРНК: Германия го предложи, но данни от такъв експеримент ще има през юни

Постоянната ваксинационна комисия в Германия STIKO издаде препоръки за използване на иРНК препарат като втора доза след поставена AstraZeneca. Комбинацията обаче още не е доказана, но в страната работят по такъв вариант заради притесненията от странични ефекти на AZ. В момента се провежда първият подобен експеримент – във Великобритания, но резултати ще има най-рано през юни и те ще са предварителни. Окончателните се чакат през следващата година.

В петък Франция обяви, че всички под 55-годишна възраст, получили първа доза от AZ между 6 февруари и 13 март, ще си поставят втора от Pfizer или Moderna. Става въпрос за над 533 хиляди души, а паузата между двете инжекции се запазва - 12 седмици, пише Le Monde, цитирайки властите. Здравният министър Оливие Веран каза, че решението е "напълно логично". Според ЕМА - най-голям шанс за тромбози има до 2 седмици след поставяне на първата ваксина от AstraZeneca.

В интервю за NOVA директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов каза, че няма официално разрешение да се прилага иРНК ваксина като втора доза след AstraZeneca.

На въпрос дали ЕМА препоръчва хората, които са си поставили доза от AstraZeneca, да си направят втора с иРНК препарат като тези на Pfizer и Moderna, д-р Питър Арлет от агенцията обяви, че "има теоретична възможност" това да е ефективен метод. Той обаче отбеляза, че все още няма доказателства, а ако такива се появят, Европейската агенция по лекарствата ще ги разгледа и ще даде становището си.

Според Кунчев – шансът да се развие тромбоза след преболедуване с Covid е „хиляди пъти по-голям“, отколкото при поставяне на ваксината на AstraZeneca. „Covid е заболяване на ендотела, точно такива случаи са често наблюдавани при 4-5 на 100 души, преминали болестта“.

„В желанието си да предприемат превантивни мерки за спиране на кръвосъсирването, има риск ваксинираните да си докарат кръвоизливи. Не се налага подобно нещо, ако не е препоръчано от лекар“, каза Кунчев.

„Ако човек се разболее след поставена първа доза от AstraZeneca, тъй като не е изградил още достатъчно количество антитела, може да си направи тест за антитела преди втората имунизация. Ако те са с високо ниво, може да не си прави втората доза. Ако не – препоръчваме да го стори. Но препоръчваме и в рамките на 3 месеца след преболедуване да не се прави ваксинация“, добави той.

Кунчев каза, че е предложил удължаване на извънредната епидемична обстановка с още 1 месец. В момента тя важи до 30 април. Каза обаче, че трябва да има действащ парламент и правителство, за да приемат удължаването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"

Фирмата на Петьо Блъсков-син дължи над 235 000 лв. на Министерството на културата

Съдът е отказал два пъти да спре предварителното изпълнение на заповедта за освобождаване на имота