Снимка: © Getty Images

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че лекарите ще предлагат различна ваксина от тази на AstraZeneca за жените от възрастовата група до 60 г., ако при тях има повишени рискови фактори за тромбоза. 

Анонсът му дойде ден след като Европейската агенция за лекарствата съобщи за "възможна връзка" между редки форми на образуване на кръвни съсиреци и имунизацията с този препарат. Както Ангелов, така и директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов подчертаха, че става дума за наблюдения на единични случаи на база на 1 000 000 души от населението в Европа. 

Кирилов посочи и симптомите, при които човек със съмнения за тромбоза би трябвало да се обърне към медицински специалист за консултация: 

- задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, силно и продължително главоболие или размазано виждане. 

"EMA не препоръчва специфична профилактика за хората, които вече са получили ваксината на AstraZeneca. Единственото, което лекарите следва да препоръчат, е ваксинираните лица да се наблюдават за конкретните симптоми и ако ги установят, да потърсят лекарска помощ", каза той. 

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов призова всички хора, които вече са имунизирани с AstraZeneca, да бъдат спокойни. 

"Гледахме разпределението по възрастови групи. Няма поводи за притеснение и за търсене на някакви симптоми. Минали са повече от 2 седмици след поставянето на ваксината, минало е времето, в което може да се установят такива симптоми. Ваксините тръгват в държавите от ЕС, но при всички се прави постмаркетингово проучване. Всеки страничен ефект се докладва и при необходимост се разширява кратката характеристика на продукта. Ако те бъдат доказани, се вписват в продуктовата характеристика. И най-безобидните медикаменти имат нежелани лекарствени реакции. Когато имаме ясно значима опасност за живота и здравето на някого, в този момент ваксината ще бъде изтеглена и тя ще бъде спряна. Към момента нямаме такава ситуация. Нека да не ставаме част от войната, която се води между фирмите", каза още Костадин Ангелов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"