Снимка: © Getty Images

Европейската агенция по лекарствата обяви, че е открила възможна връзка между ваксината на AstraZeneca и случаите на тромбоза, регистрирани в Европа и по света. Нейната комисия PRAC е установила, че ниското ниво на тромбоцити и съсирването на кръвта ще бъдат отбелязани в листовката като „много редки странични ефекти“ на AZ/Oxford.

ЕМА отново съобщи, че ползите от употреба на препарата надвишават рисковете. "Ваксинацията е изключително важна в борбата срещу Covid-19", каза ръководителят на агенцията Емер Кук. "Трябва да използваме препаратите, които са одобрени, за да победим пандемията. Рискът от смърт вследствие на Covid-19 е в пъти по-висок от фатален случай след ваксиниране".

От 18.30 ч. българският министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов свиква извънредно заседание на Националния ваксинационен щаб във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата. По-късно днес Ангелов ще участва в извънредна видеоконферентна среща на здравните министри на ЕС, тема на която са ваксините срещу Covid-19, съобщиха от здравното министерство.

Европейската агенция по лекарствата направи становището на пресконференция, след като е изследвала „всички възможни доказателства“ и е получила „съвети от голяма група експерти“.

ЕМА припомня, че възможната проява на случаи на кръвосъсирване може да се появи в рамките на първите 2 седмици след ваксинацията. Повечето подобни случаи са установени при жени под 60-годишна възраст, но от агенцията казват, че полът и възрастта не са определящи фактори в случая. "Изключително редките случаи на тромбоза" могат да се появят при всеки, твърдят от Европейската агенция по лекарствата.

ЕМА е разгледала 86 случая на два вида тромбози след имунизация с AZ, получени към 22 март. 18 от тях са били фатални. Към 4 април в Европа вече има 202 сигнала за двата вида тромбози, възникнали след ваксинации с AstraZeneca.

Д-р Сабине Щраус от PRAC обяви, че случаите на тромбоза в ЕС са били 1 на 100 хиляди ваксинирани, а във Великобритания - около 1 на 600 хиляди.

От PRAC обаче не са успели да открият какъв е основният причинител на тези случаи. Една от възможните версии е, че след имунизация може да бъде предизвикан имунен отговор, подобен на този при хепарин индуцираната тромбоцитопения (ХИТ). Това е усложнение при лечението с хепарин, при което се наблюдава повишено съсирване на кръвта. От ЕМА обявиха, че медицинските специалисти не трябва да предписват хепарин на имунизирани пациенти.

"AstraZeneca трябва да направи по-добро заключение какви са ефектите на ваксините, ще трябва да провери отново вече приключилите клинични изпитания, както и настоящите тестове", каза д-р Питър Арлет от ЕМА.

На въпрос дали ЕМА препоръчва хората, които са си поставили доза от AstraZeneca, да си направят втора с иРНК препарат като тези на Pfizer и Moderna, Арлет обяви, че "има теоретична възможност" това да е ефективен метод. Той обаче отбеляза, че все още няма доказателства, а ако такива се появят, Европейската агенция по лекарствата ще ги разгледа и ще даде становището си.

Специалистът съобщи още, че сред 5 милиона ваксинирани с препарата на Johnson & Johnson в световен мащаб също има три случая на кръвни съсиреци, но те са "изключително редки". ЕМА ги изследва "внимателно".

Емер Кук съобщи, че агенцията разглежда данните от ваксините Спутник V, CureVac и Novavax, като все още не може да обяви коя от тях ще бъде одобрена първа.


Първа доза AstraZeneca, втора - иРНК: Германия го предложи, но данни от такъв експеримент ще има през юни


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев