Англия се готви да отмени почти всички действащи противоепидемични мерки, след като над 90% от хората над 60-годишна възраст вече са ваксинирани с бустерна доза.

Обединеното кралство премина през пика на вълната от разпространение на Омикрон в началото на януари, когато бяха регистрирани над 200 000 нови случая на Covid-19 на ден. Смъртността от заболяването обаче е в пъти по-ниска от нивото, регистрирано след появата на пандемията през 2020 г.

Графика: Делът на смъртните случаи в България спрямо цялото население е в пъти по-висок в сравнение с Великобритания от началото на 2021 г. досега.

Хората с поне една доза от ваксините в цяла Великобритания са 90,7% от населението, втора доза са си поставили 83,4%, а бустерна - 63,6%, като най-уязвимите спрямо Covid-19 възрастови групи бяха имунизирани с приоритет.

Кампанията за поставянето на трета доза от ваксините за коронавирусна инфекция започна в началото на ноември 2021. Проучване на британската национална статистическа служба показа, че 98% от хората на възраст над 70 години биха искали да получат бустерна доза, а при хората между 50 - 69 г. процентът на доверие във ваксините беше 94 на сто.

Премиерът Борис Джонсън обяви пред парламента, че от 27 януари на територията на Англия ще бъде отменено задължението за показване на Covid-сертификати на обществени места - фирмите все пак ще имат право да ги изискват по своя преценка.

Маските вече няма да бъдат задължителни в класните стаи и в обществения транспорт, но ще останат "препоръчителни" в някои места - например затворени или пренаселени пространства, ако хората влизат в контакт с непознати.

Правителството ще отмени и препоръките си към работодателите да осигурят условия за дистанционна работа на служителите си заради Covid-разпространението.

Предстои и да бъдат облекчени някои от ограниченията при социалните домове за възрастни хора.

Задължително ще остане условието за карантиниране при положителен тест за Covid-19.

Минималният срок за изолация ще бъде намален до 5 дни. Ако на петия ден човек покаже отрицателен PCR тест, той ще трябва да го повтори след 24 часа - ако и тогава резултатът е негативен и пациентът няма температура, ще може да излезе незабавно от карантина. Това правило отново ще важи за територията на Англия.

В момента здравните служби организират бустерното ваксиниране на младежите на възраст 16-17 години, които са се имунизирали преди повече от 3 месеца.

Средното ниво на дневния брой позитивни проби за Covid-19 във Великобритания е малко над 107 000, като пикът на вълната вече е преодолян.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024