Англия се готви да отмени почти всички действащи противоепидемични мерки, след като над 90% от хората над 60-годишна възраст вече са ваксинирани с бустерна доза. 

Обединеното кралство премина през пика на вълната от разпространение на Омикрон в началото на януари, когато бяха регистрирани над 200 000 нови случая на Covid-19 на ден. Смъртността от заболяването обаче е в пъти по-ниска от нивото, регистрирано след появата на пандемията през 2020 г.   

Графика: Делът на смъртните случаи в България спрямо цялото население е в пъти по-висок в сравнение с Великобритания от началото на 2021 г. досега. 

Хората с поне една доза от ваксините в цяла Великобритания са 90,7% от населението, втора доза са си поставили 83,4%, а бустерна - 63,6%, като най-уязвимите спрямо Covid-19 възрастови групи бяха имунизирани с приоритет. 

Кампанията за поставянето на трета доза от ваксините за коронавирусна инфекция започна в началото на ноември 2021. Проучване на британската национална статистическа служба показа, че 98% от хората на възраст над 70 години биха искали да получат бустерна доза, а при хората между 50 - 69 г. процентът на доверие във ваксините беше 94 на сто. 

Премиерът Борис Джонсън обяви пред парламента, че от 27 януари на територията на Англия ще бъде отменено задължението за показване на Covid-сертификати на обществени места - фирмите все пак ще имат право да ги изискват по своя преценка. 

Маските вече няма да бъдат задължителни в класните стаи и в обществения транспорт, но ще останат "препоръчителни" в някои места - например затворени или пренаселени пространства, ако хората влизат в контакт с непознати. 

Правителството ще отмени и препоръките си към работодателите да осигурят условия за дистанционна работа на служителите си заради Covid-разпространението.

Предстои и да бъдат облекчени някои от ограниченията при социалните домове за възрастни хора. 

Задължително ще остане условието за карантиниране при положителен тест за Covid-19.

Минималният срок за изолация ще бъде намален до 5 дни. Ако на петия ден човек покаже отрицателен PCR тест, той ще трябва да го повтори след 24 часа - ако и тогава резултатът е негативен и пациентът няма температура, ще може да излезе незабавно от карантина. Това правило отново ще важи за територията на Англия. 

В момента здравните служби организират бустерното ваксиниране на младежите на възраст 16-17 години, които са се имунизирали преди повече от 3 месеца. 

Средното ниво на дневния брой позитивни проби за Covid-19 във Великобритания е малко над 107 000, като пикът на вълната вече е преодолян. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне