Английският съсед във Франция: Най-добрата история за Brexit, която се оказа фалшификат Снимка: © Pexels

Историята беше прекалено хубава, за да е истина. И въпреки всичко се споделяше от десетки хиляди души, превърна се в реална тема на политически дебат и провокира журналисти от цял свят да разберат какво се крие зад нея.

Най-добрата мистификация за Brexit се разгърна в поредица от туитове на англичанин - експат във Франция - които сякаш бяха извадени от разказ, достоен за литературна награда. Всичко започва на 29 юни, когато @archer_rs пише в Twitter:

"Току-що разговарях с британска двойка, която има вила близо до нашата. Гласували са за Brexit, но не са предприели никакви мерки във връзка с това, което ще се случи на 1 януари. Чак сега разбират реалността на ситуацията си.

Вината, както се оказва, е на "Брюксел"...

Синът им (живее във Великобритания, използва вилата за ваканциите) ми се обади на обяд.

"Вярно ли е, че онези копелета от Брюксел ще причинят всичко това на родителите ми? Тази няма да стане. Нямат право да се отнасят с нас по този начин".

Авторът на съобщенията "RS Archer" казва за себе си, че е писател, историк и пътешественик, женен за французойка, с която живее в региона на Дордон, югозападна Франция.

От написаното се разбира, че напълно ненадейно се е забъркал в семейната драма на съседите си, обилно полята с алкохол, шовинизъм, и намерения "да оправим Brexit" с помощта на кмет на провинциално френско градче.

В краен случай - с едно обаждане до Урсула фон дер Лайен.

Туитовете му поставят началото на невероятно смешна, абсурдна, политически некоректна и напълно реалистично звучаща история за приключенията на едно възрастно консервативно британско семейство в света на последиците от референдума за напускане на ЕС.

Оригиналният туит на Арчър събира почти 140 000 харесвания и около 54 000 ретуита. Всеки следващ ъпдейт (а те са десетки) към историята разширява още повече интереса към историята на двойката, техния "идиотски син", френския кмет, който се готви за пристигането на пияния англичанин с малка бригада от Жандармерията, и още куп герои.

Разказът на @archer_rs продължава цели 3,5 дни и е толкова богат на подробности и сюжетни обрати, че може да се чете час по час от последователите му в Twitter. Четири години след референдума от юни 2016 г. - страстите около изненадата на Brexit отново избухват на повърхността. Туитовете му се споделят както от британци, така и от хора от цяла Европа, които се забавляват искрено, докато наблюдават момента на "пробуждането" на противниците на ЕС.

Историята стига до интереса на медиите, които правят опити да потвърдят истинността й и да стигнат до истинското семейство, собственици на вила във Франция.

В този момент обаче нишката на феноменалния Twitter-разказ се прекъсва.

Алекс Хърн, журналист от "Гардиън", проверява кой стои зад снимката на @archer_rs и вижда, че тя е взета "на заем" от безплатна фотографска банка. Същото се отнася и за снимката на караваната, която авторът на популярния разказ е сложил в профила си.

Това, което кара Хърн да се усъмни във фактологията на историята, е разминаване между реалния график на влаковете между Англия и Франция, и туитовете на Арчър за неочаквано забавяне в планираното посещение на "идиотския син" в Дордон.

"Можеш да си измисляш смешни разговори със съседите, но НИКОГА не си измисляй неточни графици на влаковете, защото ЩЕ ТЕ ХВАНА", шегува се той.

"Аз лично се усъмних, когато той написа, че френски кмет щял да работи в петък", му отговаря човек на име Жан-Франсоа.

Два часа след като журналистът открива несъответствието в разказа, @archer_rs изтрива профила си и изчезва. До момента никой не знае кой стои зад него, но почти няма човек от последователите му, който да не признае майсторството на написания разказ. А не са малко и хората, които съжаляват, че така и няма да научат финала на историята.

"В крайна сметка, поуката не е ли в това, че трудно можем да забележим разликата между карикатурата на един поддръжник на Brexit и реалния поддръжник на Brexit?", коментира един от читателите.

"Не мисля, че ме интересува дали е фалшив. Това е най-смешното нещо, което съм чел в Twitter досега".

"Дори да е изфабрикувано, мисля, че е изключително забавно. Познавам собственици на вили като тези във Франция, които са гласували за Brexit. Доста неприятно бяха изненадани, когато разбраха, че не могат да останат за повече от 90 дни тук, ако нямат дългосрочна виза, и че ще бъдат смятани за постоянно-живущи в страната, ако стоят тук 183 дни в годината".

"Шшшт, моля те, не съсипвай чудесния разказ... Изчакай, докато историята стигне до края".

А ето как започна всичко:


29 юни 2020:

Току-що разговарях с британска двойка, която има вила близо до нашата. Гласували са за Brexit, но не са предприели никакви мерки във връзка с това, което ще се случи на 1 януари. Чак сега разбират реалността на ситуацията си.

Вината, както се оказва, е на "Брюксел".

* * *

Само ще допълня:

Винаги са смятали, че съм британец, и съвсем наскоро са разбрали, че имам двойно гражданство. Когато им го споделих и им разкрих как ЕС защитава правата ми, те ми отговориха, че това било "много несправедливо" и "типично за ЕС".

* * *

Ново допълнение.

Синът им (живее във Великобритания, използва вилата за ваканция) ми се обади на обяд.

"Вярно ли е, че онези копелета от Брюксел ще причинят всичко това на родителите ми? Тази няма да стане. Нямат право да се отнасят с нас по този начин".

* * *

Съпругата ми току-що разговаря с жената от въпросното семейство. Разплакала се е, защото едва днес е осъзнала пълния мащаб на бъдещите промени. Планирали са да се преместят тук, когато мъжът й се пенсионира след около 5 години, но сега се отказват. Ще се наложи да продадат имота.

* * *

Синът отново се обади, оказва се, че "Ще постави въпроса на най-високо ниво". Нямам представа какво означава това.

* * *

Нямало да остави да го "разиграват" от "Брюксел", говорил е с приятелите си на работа и всички били съгласни с него. Изглежда, че ЕС тормози родителите му и си отмъщава на британския народ, защото завиждат за Brexit. Единственият ми отговор беше "Ами ок тогава".

* * *

Получих доста несвързано съобщение от сина-идиот през WhatsApp.

Пише, че аз и жена ми сме били "част от проблема", иска да знае как можем да им помогнем. Трябвало да предупредя родителите му, Фараж бил прав (не съм сигурен за какво). Пише и нещо за Войната, за Империята и т.н.

* * *

Последно развитие по случая:

Съпругата ми се обади на жената отново. Още сълзи, явно синът-идиот е вдигнал скандал на работа и са го изпратили вкъщи, за да се поуспокои. Междувременно семейството е решило да продаде къщата и питат дали можем да помогнем за огледите. Казахме, че можем.

* * *

О Боже

Още едно обаждане, този път от сина. Решил е да дойде насам следващата седмица и да "оправим всички тези работи с Кмета". Опитах се да му обясня, че ситуацията няма нищо общо с нашия кмет и че проблемът е в това, че Великобритания напуска ЕС. Той отговори, че не е гласувал за Brexit, за да получава такова отношение.

* * *

Казах му, че трябва да разбере какво означава Brexit, но той отказва да ме чуе. Казах му, че ще трябва да носи маска, когато дойде тук. Изнедада: той "не вярва в маските". Съмнявам се, че ще може да прекоси Ла Манша. Така че едва ли ще дойде.

* * *

Дълъг мейл от родителите.

Гневни са. Чувстват се излъгани (не съм сигурен дали имат предвид от мен или от британското правителство) и искат "компенсация" (от кого - отново не знам). Искат да напиша писмо, с което да потвърдя, че не са знаели нищо за последиците от Brexit.

* * *

Черешката на тортата е готова.

WhatsApp съобщение от сина-идиот. Казва, че е купил билет за Eurostar за вторник и ще пристигне късно в четвъртък през нощта, след като вземе TGV от Париж.

Пита дали мога да го взема от ЖП-гарата.

* * *

ОК, макар че бях готов да го взема, жената, на която дължа подчинение, тропна с галския си крак и ме накара да откажа.

Пратих SMS на нашия кмет, който незабавно ми върна обаждане, като се заливаше от смях. Обеща ми, че ще събере бригада от Жандармерията за всеки случай.

* * *

Това е всичко за днес. Жена ми сготви canard à l'orange и ще се ядоса, ако изстине. Лека вечер.

* * *

Кратко допълнение поради големия интерес: Патицата беше отлична, жена ми готви блестящо. Ядох крем брюле. Историята е истинска и действително се случи днес. Кучето ни заспа. Обещавам да продължа да пиша при нови развития.

* * *

Синът-идиот е пиян. Току-що ми се обади в WhatsApp. Бил съм най-добрият му приятел.

ОХХХ

* * *

30 юни

Какво се случи през нощта:

Нов мейл от семейството, което пак пита за компенсация (От Франция, от ЕС, от Великобритания, не е ясно?)

Втори мейл, в който молят да се грижим за сина им, когато присигне (в смисъла на мафията?)

WhatsApp съобщение от сина-идиот, в което пише: "Hgbyot те и французите".

* * *

Отлично развитие. Съобщение в WhatsApp от сина-идиот, което съм пропуснал.

Казва, че ще.... (внимание)... "говори с Найджъл Фараж за това".

* * *

След като прочетох мейла от семейството по-подробно, докато закусвах, мога да извадя няколко точки:

Искат компенсация от някого
Не знаят колко искат
Не знаят защо би трябвало да я получат
Не знаят кой би трябвало да я плати

Знаят, че вината не е тяхна (поради някаква причина)

* * *

Кратко съобщение в WhatsApp от сина-идиот

"Извинява за снощи, бях пийнал".

За мен ли е? Какво още е свършил през нощта?

* * *

Ново съобщение.

Иска да знае дали кметът може да се забаламоса с "хубаво питие" и дали е склонен на "договорки".

Отново му казах, че кметът не е човекът, с когото трябва да говори, и че става дума за въпроси на ЕС. Намекнах му да потърси Урсула фон дер Лайен.

Пита ме дали имам номера й.

* * *

Говорих със съпругата на кмета (кметът е на обяд). Каза ми, че доколкото познава мъжа си от 30 години, вероятно може да бъде корумпиран, ако в замяна му предложат среща с Ванеса Паради.

* * *

От сутринта ме заливат съобщения, в които ме карат да "докажа" това, което пиша. Ето какво ще ви отговоря: Ако не вярвате, блокирайте ме, заглушете ме или просто спрете да четете. Всичко, което пиша тук е вярно и продължава да се случва. Съмнявам се, че ще приключи в четвъртък.

* * *

Мейл от бащата: "Синът ми идва, за да се оправи с всичко. Всички смятаме, че случващото се не е честно и се отнасят с нас некоректно. Плащаме си taxe d’habitation и имаме права. Французите не може да постъпват с нас по този начин, моля те, помогни ни да се преборим".

* * *

Синът потвърди за влака. Пристига в Бордо на гара Сен Жан в 18:56 ч. местно време в четвъртък. После ще наеме кола и ще дойде до нас около 21 ч. Ще остане във вилата на родителите си и ще се види с кмета в 10 ч. в петък сутрин.

* * *

За да добави малка доза je ne sais quoi - кметът е решил да обясни по време на срещата, че говори само френски език. Знам, че синът-идиот говори само английски. Предложих му да присъствам и да "превеждам".

* * *

Ново съобщение от сина-идиот.

Ако всичко се "оправи" до петък, щял да заведе мен и жена ми на "адски хубава вечеря".

Още не съм сигурен, че е по силите на провинциален френски кмет да оправи Brexit, но ще видим, човекът е свестен.

* * *

Ново съобщение от Бащата. Моли ме да "наглеждам" сина му, докато е тук. За втори път ме моли за подобно нещо.

Възможно е задейства опцията "Корлеоне".

* * *

Имаме нов герой!

Току-що получих съобщение в WhatsApp от шефа на сина-идиот, който ме моли да потвърдя, че пътуването в четвъртък и петък е "по неотложни семейни причини".

Още не съм отговорил.

* * *

Съобщение в WhatsApp от сина-идиот.

"Моля те кажи на шефа, че идвам във Франция по спешна семейна работа".

Едва сега откривам, че работи като гумаджия.

* * *

Намерих профила му във Facebook!

* * *

Последните туитове на @archer_rs, които вече са изтрити, са от четвъртък и трябваше да покажат какво ще се случи след срещата на главния герой със сина на съседите.

За съжаление, финалът остава за въображението на читателите. А всички прилики с действителни лица и събития ще останат "случайност".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024