2 687 307 гласували, или 40.50% - това е официалната избирателна активност, която ЦИК обяви след президентския вот на 14 ноември. Гласувалите на парламентарните избори ще се окажат още по-малък дял от българските граждани.

Активността е рекордно ниска по всички показатели за национални избори - и като дял от пълнолетното население, и като абсолютен брой хора (ако не броим проваления референдум от 2013 г. за АЕЦ "Белене", по обясними причини). Никога досега толкова много българи не са оставяли без отговор въпроса кой трябва да управлява държавата.

Затова решихме да направим кратка (непредставителна) анкета за мотивите, които най-силно повлияха на решението да не се гласува на 14 ноември.

Въпросникът е анонимен и не е изчерпателен, но би помогнал за оформянето на най-обща ориентировъчна картина за мнозинството на негласувалите.

Какво ви убеди да останете вкъщи в деня на изборите? Ако можеше да върнете времето назад, щяхте ли да гласувате?

Кой беше последният случай, в който дадохте подкрепата си за парламент, кмет или президент? Какво би ви накарало да гласувате на следващи национални избори?

Вижте всички въпроси от анкетата тук:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024