"На линия сме да получим пратката днес, братко". 

Съобщението е изпратено от "Том Форд" - потребител на платформата за криптиран чат Anom. "Пратката" представлява шест килограма кокаин, пътуващи от Калифорния до Австралия. Човекът, скрит зад името на известния американски дизайнер, е сигурен, че Anom ще запази комуникацията му в тайна. Той и събеседниците му дори си разменят снимки с опакованата нелегална стока. 

Том Форд прави съдбоносна грешка.

Anom е притежавана и контролирана от ФБР. Хиляди потребители на приложението от над 300 мафиотски групировки в близо 100 държави по света попадат в капана на американското бюро за разследвания. 

В началото на седмицата ФБР разкри мащабите на операция "Троянски щит", която е станала факт с помощта на приложението.
 
Над 27 милиона съобщения, изпратени през Anom, са филтрирани от ФБР и полицейските служби в още няколко партньорски държави в продължение на три години. Информацията е помогнала за разкриването на престъпни схеми от значителен мащаб, съобщава "Икономист" - заговори за убийства, търговия с оръжие, пране на пари, трафик на дрога. 

Над 800 души, заподозрени в криминална дейност, са арестувани в резултат на тази операция. Европол определя "Троянски щит" като "най-голямата правоохранителна акция срещу криптирана комуникация". Конфискувани са над 32 тона наркотици - кокаин, амфетамини, метамфетамини. 

Пробивът на ФБР се случва през 2018 г., малко след като една от популярните услуги за криптиран чат Phantom Secure е свалена от службите за сигурност. По същото време Бюрото убеждава разработчикът на Anom (самоличността му не се разкрива) да стане информатор срещу заплащане и облекчаване на предстоящото наказание "лишаване от свобода". Той дава достъп на службата до мрежата, която използва тази система. 

Приложението се използва върху мобилни устройства, които са лишени от всички обичайни функции на смартфоните - например, не могат да провеждат телефонни разговори, нито да изпращат sms-и. Единствената им функция е да получават и изпращат кодирани електронни съобщения и да съхраняват криптирани данни. Цената на достъпа до Anom в Австралия е била около 1300 долара за шестмесечен абонамент, според FT. 

Anom се разпространява все по-масово в средите на организираната престъпност благодарение на 42-годишен мъж на име Хакан Айък, описван като "криминален инфлуенсър".

Син на турски емигранти в Австралия, Айък се занимава с трафик на наркотици. Смята се, че именно той е препоръчал Anom на своите партньори в криминалния свят, които явно са останали достатъчно доволни, за да го разпространят нататък. 

Айък е избран от агентите заради високата си репутация в организираната престъпност. Агент под прикритие му дава достъп до приложението и го уверява в сигурността му. Без да подозира, той отваря вратичката за ФБР в пряката комуникация между групировките. 

В момента Айък е в неизвестност, като по неофициална информация той се е върнал обратно в Турция.

Издирват го не само службите за сигурност, но и хората от групировките, чиято дейност е разбита заради инфилтрирането на Anom през неговите препоръки. Австралийската полиция го призовава да се предаде на властите, в името на собствената си безопасност.  

Не е ясно защо ФБР разкри действията си по операция "Троянски щит" точно сега, но се очаква, че разкритията ще продължават и занапред. Според Financial Times - данните, придобити от Anom, са послужили и за "образуването на няколко корупционни разследвания в различни държави". 

Anom не е първото приложение, което се използва от службите за сигурност като капан за престъпници. През 2020 г. европейски агенции успяха да внедрят криптираната мрежа EncroChat в средите на групировки, в които бяха извършени стотици арести. 


Как законът "Магнитски" засяга директно Пеевски и Божков, без да са нужни мерки от българските власти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България