Санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ срещу Делян Пеевски, Васил Божков и още четирима настоящи и бивши служители на различни управленски нива допълнително задълбочиха кризата в борбата с корупцията у нас. Кабинетът на Стефан Янев възложи на НАП да изготви списък със свързаните с тях компании и да приведе мерките в практика и в България – 64 фирми попадат в него.

Юристи и бивши конституционни съдии твърдят, че ако българските власти не предприемат мерки, законът няма да има особен ефект върху засегнатите. Васил Божков написа от Дубай, че „законът „Магнитски“ не важи на територията на Европейския съюз“. Големият въпрос е дали той има база за директно приложение в България.

Отговорът е „да“. Аналогични на „Магнитски“ закони са приети от Европейския парламент, Великобритания и още няколко европейски страни. В Европа приложението му е ограничено до нарушители на човешките права, докато американският му вариант, приет в първоначален вид през 2012, налага санкции за две групи тежки престъпления - сериозни нарушения на човешките права и корупция.

„Тоест, не е достатъчно да докажеш пред американски съд, че не си нарушавал човешки права, а и че не си участвал в корупционни сделки“, пише във Facebook Евгений Кънев – икономист и финансист, управляващ съдружник в инвестиционна консултантска компания "Маконис".

Според него „Магнитски“ има база за директно приложение в България, защото е проектиран именно за страни, в които съдебната система не преследва санкционираните лица. Това става чрез изолиране на всички санкционирани от почти цялата световна финансова система - банки, застрахователи, небанкови финансови институции.

„Иначе и те със сигурност попадат под санкциите, а почти няма банка по света, която да може да оперира без долари и без кореспондентски сметки в САЩ“, обяснява Кънев.

Бившият председател на Асоциацията на банките у нас Левон Хампарцумян прогнозира, че всички банки в България ще спрат да работят с фирмите и физическите лица, които САЩ реши да санкционира. Той заяви преди няколко дни пред NOVA, че санкциите са автоматични – ако банка продължава да обслужва име от списъка, може да получи глоба, затова трябва да се „отърве“ от отношения с такива клиенти.

Друго действие на закона „Магнитски“ забранява на санкционираните да правят бизнес през онлайн разплащания, нито да поддържат банкови сметки.

„Можете да си представите 1 млн. в куфарче, но 1 милиард не, нали? А корупцията в България отдавна е в милиарди. Така например, губернаторката на Хонг Конг, която съдействаше за смазване на демокрацията, попадна под ударите на „Магнитски“ и оттогава няма банкова сметка, а получава заплатата си в пари в брой, дори се оплака публично, че държи парите си в домашен сейф“, обяснява Евгений Кънев.

Законът на Вашингтон също така засяга сериозно не само свързаните, а и асоциираните лица. Разликата е, че първите са свързани публично и легално, а вторите се установяват чрез изследване на лицата, упражняващи реалния контрол върху получаващи ползата от финансови активи.

В България за асоциирани могат да се приемат подставените лица. „На практика, спасяването на "имането" на нашите олигарси ще зависи именно от способността им да се укрият чрез "подставени лица", които да бъдат неоткриваеми за санкциите. Но и подставените лица се преследват. Помагачите също се преследват - ако не чрез замразяване на сметки, за това, че става трудно тяхното пътуване, като попадат в списъка“, казва финансистът Кънев.

Укриването на подставени лица не е толкова лесно, особено ако към санкциите се включат и службите за сигурност на съответната страна. В България обаче работата на тези служби и прокуратурата е поставена под въпрос от години.

На 20 декември 2017 г. Доналд Тръмп подписа указ 13818, с който детайлно описва режима на санкции от страна на американската администрация по закона "Магнитски" срещу чуждестранни граждани и фирми. Те се санкционират заради нарушаване на човешките права и корупция, които представляват "необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ".

Забраните могат да бъдат замразяване на активи, спиране на достъп до територията на страната, получаване на съдействие или на средства от санкционираните лица и др.

Указ 13818 е допълнение към закона "Магнитски", чиято първоначална версия беше приета още през 2012 г. Целта беше да се въведат наказания заради пораженията от системната корупция в Русия. Името му е посветено на Сергей Магнитски - руският одитор, загинал през 2009 г. в московския затвор "Матроска тишина". Арестът му идва малко след като той разкрива данъчна измама, с която руски държавни служители са откраднали бизнеса на американския бизнесмен Бил Браудър.

През 2016 г. Конгресът на САЩ реши да разшири действието на санкциите в глобален обхват, така че администрацията да го прилага и спрямо всеки чужд гражданин, виновен за преследваните престъпления.


"Необичайна и извънредна заплаха": Забраните, които влизат в сила след санкциите на САЩ

Божков атакува в съда "черния списък" на кабинетаАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин