Партията на Васил Божков „Българско лято“ е внесла жалба във Върховния административен съд заради решението на служебното правителство да я постави в „черния списък“ на лица и фирми, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от САЩ.

Миналата седмица Божков, Делян Пеевски и още четирима бивши и настоящи висши служебни лица бяха санкционирани от Вашингтон по закона „Магнитски“ заради корупция.

Кабинетът на Стефан Янев възложи на НАП да изготви същия списък и да приведе мерките в практика и у нас. В него влизат 64 фирми, свързани с Божков, Пеевски и Илко Желязков - зам.-председател на бюрото за контрол на СРС. Под №5 там попада Гражданска платформа „Българско лято“.

Според Васил Божков – основанието за жалбата във ВАС е „съставянето на “черни списъци” от служебното правителство под диктовката на чужда държава“. „Решението на Министерски съвет е без прецедент в демократичната история на страната ни. Служебният кабинет е бързал толкова да изпълни волята на чужди „началници“ (както ги наричаше Борисов), че е престъпил цял куп от основни права на българските граждани, установени с Конституцията, Европейската конвенция за правата на човека, Хартата на основните права на ЕС и множество български закони“, написа той във Facebook в понеделник.

„Пороците на акта са толкова много и толкова радикални, че партията поиска обявяване на Решението за напълно нищожно. Правителствата са различни, “началниците” - едни и същи. Единствената промяна може да дойде с „Българско лято“. Наш началник ще е единствено българският народ.“, добави намиращият се в Дубай бизнесмен, срещу когото са повдигнати редица обвинения.

Според деловодните регистри във ВАС - на 7 юни наистина е постъпила жалба от партията на Божков срещу решението на кабинета от 4 юни, пише в. „Сега“. Тя е регистрирана и е насочена към началника на кабинета на председателя на съда.


Васил Божков смени тона към САЩ: Живеем в "Къща от карти"

Васил Божков окончателно копира стилистиката на ранното СДСАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти

Предизборен дебат или "шоу": bTV изгони Луна от студиото, Волен Сидеров напусна демонстративно

Дебатът между Луна, Сидеров, Александър Томов и Николай Малинов се превърна във фарс

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19