Васил Божков смени тона към САЩ: Живеем в "Къща от карти"

Васил Божков промени позицията си спрямо американската администрация, часове след като "похвали" САЩ за наказателните мерки срещу корупцията в България.

Самият Божков беше включен в черния списък на Съединените щати заради подкупването на "настоящ политически лидер" и висши служители от Държавната комисия по хазарта.

"Политически лидери не съм подкупвал, бил съм рекетиран, и съм единственият, който е подавал сигнали официално. След това се събуди българският народ и България вече не е същата. Вместо да разгледат този сигнал, американците ми наложиха санкции. Кажете сега кой друг бизнесмен ще има куража да се оплаче официално?", каза той.

Божков повтори, че е бил рекетиран от Бойко Борисов, Владислав Горанов и други хора от тяхното обкръжение, от 2014 до началото на 2020 г.

"Естествено, че съм плащал и съм дал доказателства, иначе нямаше да съществувам отдавна. Видях, когато спрях да плащам, какво се случи", каза Васил Божков на пресконференция, в която се включи от Дубай.

Божков заяви, че няма активи и сметки в САЩ, но обяви, че занапред нямало да вади публични доказателства за корупционните си обвинения срещу Бойко Борисов, за да "не ми повдигнат повече санкции американците".

"Прокуратурата повдигна куп фалшиви обвинения и уплаши българския народ. Незнайно защо американците решиха да повторят същия ход, налагайки ми санкции по "Магнитски". Аз съм страдал от същите престъпления като отнемане на имущество, а тези, които ги осъществиха, имат чадър. Този чадър е трайно поставен и занапред, защото български бизнесмен няма да посмее да се оплаче в американското посолство. Както беше казал един американски президент за арабски диктатор - "Кучи син, но е наш кучи син". Ако Бойко е техният кучи син, да си го взимат", каза той.

Божков отговори лаконично на конкретните твърдения в доклада на САЩ, че е правил опити за създаване на канал за руско влияние в българската политика.

"Ние сме българска партия и няма да се поддам на чужди политици - руски или американски. Няма да защитаваме чужди интереси", беше коментарът му по този въпрос.

На припомнянето му за намеренията да се "разправи с Шиши" (Делян Пеевски), Васил Божков каза:

"За съжаление има и други, които искат да се разправят, може да не ми дойде ред".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024