Снимка: © Getty Images

20 декември 2017 г. Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписва указ 13818, с който детайлно описва режима на санкции от страна на американската администрация по закона "Магнитски" срещу чуждестранни граждани и фирми.

Три години по-късно Министерството на финансите и Държавният департамент на САЩ добавиха към черния си списък шестима български граждани - Делян Пеевски и Васил Божков, плюс още четирима бивши и действащи държавни служители на различни управленски нива.

Престъпната дейност, заради която Вашингтон налага санкции, обхваща две групи тежки престъпления - сериозни нарушения на човешките права и корупция.

"Разпространението и тежестта на нарушенията на човешките права и корупцията, чийто източник (изцяло или отчасти) се намира извън САЩ..., са достигнали такъв обхват и сериозност, че застрашават стабилността на международната политическа и икономическа системи", се казва в документа, подписан от Тръмп.

Указът определя престъпленията по тези състави като "необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ".

Под санкциите могат да попаднат както физически лица - чуждестранни граждани, бивши и действащи държавни служители, и техни съучастници - така и юридически лица, които са действали от името или в полза на уличените в криминалната дейност.

Наказания се предвиждат и за лица, които материално са съдействали, спонсорирали или са предоставяли финансова, материална или технологична помощ, или стоки и услуги в подкрепа на тази дейност. Автоматично попадат под санкции и компании, които са притежавани или контролирани, или действат от името на наказаните лица.

В групата на корупционните престъпления влизат: злоупотреба с държавни активи, експроприация на частни активи за лично облагодетелстване, корупция, свързана с държавни договори или извличане на природни ресурси, подкуп, трансфер или улесняване на трансфера на приходите от корупционна дейност.

Какви забрани въвежда Указ 13818

- замразяване на активите - всички трансфери, плащания, износ, изтегляне или други сделки с имущество или имуществени интереси на лицата по списъка, ако тези активи и интереси се намират в САЩ, попадат в пределите на САЩ, или са под разпореждане и контрол на физически и юридически лица от САЩ;

- забранява се достъпът до територията на САЩ за санкционираните лица;

- забранява се извършването на каквото и да е съдействие или предоставяне на средства, стоки или услуги на / в полза на лице, чиято собственост е блокирана по силата на указа;

- забранява се получаването на съдействие или на средства, стоки или услуги от санкционираните лица;

- забранени са всички транзакции, които избягват или заобикалят санкционния режим, забранено е и влизането в заговор, създаден с цел нарушаване на санкциите.

В списъка на свръзаните фирми с Божков, например, влизат всички негови хазартни и строителни компании, фондациите, които се занимават с културните му ценности, както и партията "Българско лято".

Шест дружества, притежавани и контролирани от Делян Пеевски, също попадат под санкциите - "Инт" ООД, "Интръст" ЕАД, "БМ Системс", "Инт Инвест", "Инттрафик", "Риъл истейтс инт".

Санкциите изрично прекъсват достъпа на тези лица и компаниите им до финансовата система на САЩ, но неслучайно се посочва, че "за по-нататъшна защита на международната финансова система от злоупотреби от страна на корумпирани лица, Министерството на финансите насърчава всички правителства да прилагат подходящи и ефективни мерки срещу прането на пари за справяне с рисковете, причинени от корупция".

Раздел 7031(c) oт разпоредбата за противодействие на клептокрацията към закона за разпределение на бюджета на външното министерство на САЩ дава право на американският държавен секретар да наложи забрана за влизането в САЩ не само на санкционираните, но и на преките им роднини - съпрузи и деца.

Указ 13818 е допълнение към закона "Магнитски", чиято първоначална версия беше приета още през 2012 г. Целта беше да се въведат наказания заради пораженията от системната корупция в Русия. Името му е посветено на Сергей Магнитски - руският одитор, загинал през 2009 г. в московския затвор "Матроска тишина". Арестът му идва малко след като той разкрива данъчна измама, с която руски държавни служители са откраднали бизнеса на американския бизнесмен Бил Браудър.

През 2016 г. Конгресът на САЩ реши да разшири действието на санкциите в глобален обхват, така че администрацията да го прилага и спрямо всеки чужд гражданин, виновен за преследваните престъпления.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос