Антъни Иванов е на полуфинал на Европейското с нов национален рекорд Снимка: © bTV

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се класира за полуфиналите на Европейското първенство в Будапеща, след като постави нов национален рекорд на 200 м бътерфлай.

21-годишният състезател, който живее и тренира в САЩ, спря хронометрите в сериите на 1:54.72 минути. Така Иванов спечели своята сесия и подобри досегашното си върхово постижение в дисциплината – 1:55.55, което регистрира отново в Будапеща, на европейския шампионат преди 4 години.

След като резултатите от всички четири серии станаха ясни, българинът се оказа с второ най-добро време сред останалите състезатели. Пред него е единствено световният рекордьор в дисциплината Крищоф Милак от Унгария, който беше най-бърз с 1:54.38 минути.

Милак спечели златото на Световното първенство на 200 м бътерфлай преди две години, когато беше още тийнейджър. Сега той е големият фаворит за титлата на домашната сцена.

Антъни Иванов изпревари в своята серия Леон Маршан от Франция с почти две секунди. Той и Милак бяха единствените, които успяха да слязат под 1:55 минути в сесиите преди полуфинала. Той ще се проведе след 19:30 ч. тази вечер.

21-годишният Иванов вече покри норматива за участие на Олимпиадата в Токио на 200 м бътерфлай. На световното при мъжете през 2017 той се класира на осмо място, а през 2019 остана девети. На европейското първенство в малък басейн през декември миналата година завърши седми в дисциплината.

След допинг скандала в българското плуване през март той обяви, че ако положението във федерацията не се промени, може да се замисли да се състезава за друга страна. На този етап обаче все още е далеч от подобно решение.


Топ плувецът ни Антъни Иванов може да избере друга държава, ако няма "промяна в системата"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Испанският премиер обмисля да подаде оставка заради разследване срещу съпругата му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024