Снимка: © bTV

Най-добрият български плувец Антъни Иванов обяви, че няма да участва в лагерите на националния отбор, докато настоящия треньорски щаб не се оттегли. 21-годишният финалист на световно и европейско първенство дори обяви, че ако допинг скандалите в плуването у нас продължат, може да се замисли да се състезава за друга страна.

В интервю за bTV Иванов, който живее, учи и тренира в САЩ, коментира трите положителни допинг проби на Здравко Баблаков (18 г.), Светлозар Николов (20 г.) и Благой Панайотов (19 г.). След разследване на телевизията се оказа, че те получавали по над 30 хапчета в пластмасови чашки от лекаря на националния отбор, без да знаят какво съдържат. Антъни не е бил на лагерите на отбора от 2018, но потвърди, че и той е получавал подобни препарати, без да ги използва.

„След като стана скандалът, говорих с баща ми, който винаги е бил до мен като треньор. Решихме да се прибера за европейското първенство и да помогна на момчетата, да участвам за България в Будапеща през май. През април ще се прибера в България, но на лагер с националния отбор няма да стъпя, докато целият треньорски щаб не се оттегли“, обяви националният рекордьор и многократен държавен шампион.

Бивши национали обвиниха федерацията за допинга: От години на плувците им дават хапчета и ги плашат

„След това нещо, което се случи, не бих отишъл там да подложа себе си на риск. Да ме хванат с нещо, което не искам да бъде в тялото ми – точно преди Олимпиадата, за която съм работил в последните четири години. Най-вероятно ще има наказания, с каквито неведнъж са ни заплашвали. По-добре обаче да ме накажат и да се лиша от заплата 4 месеца, отколкото от плувна кариера в продължение на 4 години“, каза Иванов, който с лекота си осигури квота за Игрите в Токио през юли и август 2021 г.

На въпрос дали би последвал примера на националната рекордьорка в гръбните дисциплини Екатерина Аврамова (състезаваща се вече за Турция) и би избрал да представлява друга страна, Антъни каза: „Ако системата не се промени, абсолютно мисля, че няма да съм единственият, който ще потърси реализация в друга държава. Във всяка друга държава, ако бе станал такъв скандал, както при нас, всички вече щяха да са се оттеглили. Засега не искам да се местя, искам да се състезавам за България“.

Веднага след като се разбра за положителните допинг проби на тримата състезатели, Иванов ги подкрепи, а сега отново обяви, че застава зад тях. Според него – те не са знаели какво им е давал лекарят Любомир Петров. В кръвта им бе открит анаболният стероид станозолол, а тримата уличени отричат да са приемали други витамини освен предоставените от доктора.

„Те сто процента не са знаели какво има в чашките. Тези пластмасови чашки са там от доста години и не се знае какво има в тях. Аз като ходя по лагери, винаги тези чашки ги хвърлям в коша в стаята ми. Не съм използвал нищо, защото не съм видял кутията, от която ги вадят“, каза Иванов.

„От една страна – е тяхна вина, че не проверяват и не искат да разберат какво има вътре, но от друга, те вярват на хората, които ги снабдяват с тези възстановителни препарати“.

Плувецът каза, че е говорил с лекарката на отбора си в САЩ, според която станозолол не помага за плуването, а се използва за физическа сила извън водата.

Президентът на федерацията Георги Аврамчев и треньорът Кристиян Минковски отричат да са давали допинг на състезателите, докато настоящи и бивши плувци подкрепиха напълно тримата уличени национали.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?