Снимка: © Getty Images: Лидерите на Финландия, Норвегия и Швеция - Санна Марин, крал Харалд V и Магдалена Андерсон

Пълномащабната военна инвазия на Владимир Путин в Украйна постигна такова обединение на Западна Европа, каквото не е имало от Втората световна война насам.

Държави, известни с неутралната си позиция (б.а. - Швейцария), подкрепиха санкциите срещу Кремъл, други – като Швеция - изпратиха оръжия на украинците. Правителства, които години наред не изпълняваха задълженията си към НАТО за отделяне на достатъчно средства за армията, направиха обратен завой. Страни с отявлени икономически връзки с Русия изненадващо прекъснаха взаимоотношенията си с Москва.

Безпрецедентното обединение относно санкциите, политическите и военните действия продължава да поддържа оптимизма в Европа въпреки ужасите от войната на Путин. Този оптимизъм е свързан с представата, че континентът ще излезе от кризата по-добре подготвен срещу заплахите за сигурността.

Най-вече това важи за трите северни страни на Скандинавския полуостров – Норвегия, Швеция и Финландия. Съдбата им е в центъра на вниманието покрай случващото се в Украйна поради уникалните им отношения една с друга, с останалата част от Европа и с Русия.

Норвегия и Финландия имат обща граница с Русия, първата е по-малка – около 200 км, докато финландската се простира на цели 1300 км. Норвегия – най-северната от трите скандинавски държави, е член на НАТО, но не е в ЕС. Останалите две са представителки на Европейския съюз, но без членство в Алианса.

И трите страни са поддържали неконфронтационен подход спрямо Русия след разпадането на Съветския съюз – заради близостта им до най-голямата държава по площ в света. И трите са членове на Шенгенското пространство, което означава преминаване без ограничения през границите помежду им.

Именно тези два последни факта изиграха най-важна роля за сериозното преосмисляне на европейската сигурност през последните три седмици: Как можеш да водиш политика на неконфронтация, когато едновременно с това споделяш открита сухоземна граница с Русия?

„Ако Путин успее в Украйна, тогава ние всички ще си зададем въпроса кой е следващият“, казва висш представител на отбраната от Скандинавия пред CNN. „Отворените пунктове между трите държави означават, че всеки компромис по отношение на финландската граница с Русия ще бъде травматичен за целия полуостров“.

В Швеция и Финландия вече се водят активни разговори за присъединяване към НАТО – ход, който правителствата на двете страни доскоро определяха като рискован акт на провокация спрямо Москва. Заедно с Норвегия те вече захвърлят в кошчето политиката на безконфликтност.

Да бъдеш "неутрален" съсед на Русия, или защо дори Финландия вече иска членство в НАТО

„Финландия и Швеция внезапно нарушиха дългогодишната си позиция да не изнасят оръжия за военни зони и изпратиха доставки за Украйна, което беше най-големият шок за европейците от гледна точка на реакцията на скандинавските страни. Подозирам, че и за Путин", казва Чарли Салониус-Пастернак, водещ изследовател в областта на глобалната сигурност във Финландския институт за международни отношения.

Той очаква още по-смели ходове от Скандинавия в контекста на поетите ангажименти в документа „Визия 2025“, подписан от Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и Исландия в качеството им на представители на NORDEFCO. Северното отбранително сътрудничество, каквото е името на организацията, е създадено с цел да подсили националните отбранителни способности на държавите и да насърчи взаимодействието между тях.

„Визия 2025“ съдържа планове за по-тясно военно сътрудничество между петте нации, които имат различни връзки с НАТО и ЕС.

„Ако изведнъж Норвегия, Швеция, Финландия, Дания и Исландия складират оръжия и военни части в други страни и координират действията си, тогава се намираме на територията на твърдата сигурност, действаща по границите на ЕС и НАТО, което наистина ще усложни живота на Русия“, казва Салониус-Пастернак.

Твърдата и категорична реакция на скандинавските страни разгърна перспективата за присъединяване на Финландия към НАТО. Александър Стуб, бивш министър-председател на страната, смята, че влизането в Алианса вече е много по-вероятно, тъй като Путин е разрушил баланса в отношенията, поддържан от Финландия в продължение на години.

"От стратегическа гледна точка, винаги сме искали да държим присъединяването към НАТО в задния си джоб като възпиращ фактор срещу агресивно поведение от страна на Русия. Поддържахме баланса на нашата армия, за да е съвместима с тази на НАТО, като същевременно не сме членове на Алианса", казва Стуб пред CNN.

Той обаче смята, че агресията на Путин е направила този баланс невъзможен. "Финландия се ръководи от това, което аз наричам рационален страх. Ние виждаме агресията на Русия и не искаме да останем сами, както беше през Втората световна война".

Години наред Финландия и Швеция предприемаха действия, с които да компенсират факта, че не са в НАТО. Те подсилиха връзките си със САЩ, Великобритания и останалата част от трансатлантическото общество.

Според Хекон Лунде Сакси – професор в Норвежкия колеж по отбрана, сътрудничеството в сферата на сигурността между северните европейски държави във формати като NORDEFCO прави региона по-малко уязвим. „В определен смисъл това дори надхвърля членството в ЕС и НАТО. Най-силното послание през последните няколко седмици е единството“.

Първо Дания и Швеция изпратиха смъртоносно оборудване в Украйна, после Финландия и Норвегия последваха примера им. „Спешността на ситуацията гарантира, че този вид сътрудничество се ускорява, което прави защитата ни срещу всеки противник по-добра", добавя норвежкият професор.

На Путин и неговите съучастници сигурно им е трудно да го разберат, но тяхната варварска война в Украйна подтикна части от Европа, които някога се съобразяваха с Русия, към немислими досега действия, коментират от CNN.

Когато ужасът свърши, руският президент може да се събуди в една съвсем различна Европа - почти неузнаваема спрямо онази отпреди няколко месеца.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката", отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър