Антиваксърът, който обикаля САЩ с AR-15, огнехвъргачка и фалшива полицейска значка

Бившият военен и противник на ваксините, който беше арестуван в центъра на София с бойни гранати навръх Нова година, се превърна във водеща новина за българските медии.

С електрошок, четири ножа, брадва, тактическа жилетка и два пистолета в семейния автомобил на съпрузите - симпатизанти на "Възраждане", няма особен спор за това, че радикализацията им е преминала всякакви граници.

Този инцидент, както и заплахата с щурм срещу институциите, налагащи Covid-мерки, не e изолиран случай.

Сходен сценарий се развива и в Съединените щати, където главният "герой" е самозван ръководител на антиваксърска организация на име "Vaccine Police".

49-годишният Кристофър Кий е от Алабама, кинезитерапевт и бивш собственик на фитнес, разследван за измама с продажбата на фалшиви препарати за повишение на атлетическите способности. След като бизнесът му е закрит със съдебна заповед, той намира нов терен на изява - антиваксърството.

Кий става популярен още преди Covid-19 с кампанията си срещу задължителните ваксини. През 2019 г. той започва да се появява на публични събития с фалшива полицейска значка и тениска, на която пише "Vaccine Police".

От началото на пандемията Кий използва профилите си в социалните мрежи, за да разпространява конспиративни теории и дезинформация в стила на QAnon.

През лятото на 2021 той отново влиза в новините, след като повежда петима души на протест в аптеката към супермаркет на Walmart в Мисури. По това време американските здравни власти разширяват възможността за ваксиниране срещу Covid, така че и фармацевтите да могат да поставят имунизационни дози на желаещите граждани.

Кий атакува обекта, като твърди, че аптекарите трябвало да бъдат "екзекутирани по силата на Нюрнбергските закони" за това, че ваксинират хората. Целият смисъл на протеста е да вдигне скандал в социалните мрежи, където всичко се излъчва на живо.

В края на декември 2021 г. Кристофър Кий решава отново да вдигне шум около себе си, като заплашва, че ще арестува губернатора на Луизиана Джон Бел Едуардс, ако той издаде заповед за ваксиниране на деца срещу коронавируса.

"Ще го направим по законов начин, ще го направим от любов. Защото те се опитват да поведат гражданска война и посягат на децата ни, това не е ваксина, а биологично оръжие", обяснява Кий по време на интервю за консервативно радио-шоу.

Причината да се насочи срещу губернатора на Луизиана е, че властите ще включат Covid-ваксината към календара на задължителните имунизации за деца наред с инжекциите срещу полиомиелит, тетанус, менингит, шарка и др. Щатът е на едно от последните места по ваксинационен обхват в САЩ с 50,2% напълно имунизирани граждани (при средно 62% за цялата страна).

Daily Beast съобщава, че заплахата за граждански арест е само част от най-новата кампания на Кристофър Кий, който е тръгнал на обиколка из страната.

В Telegram-канала си той показва как влиза в различни административни сгради и започва да вдига скандали на служителите заради ваксините, противоепидемичните мерки и задължителните маски. На някои от снимките си в социалните мрежи той позира с няколко полуавтоматични оръжия до автомобила си.

В един от клиповете си той показва как изпробва огнехвърачка на улица с жилищни сгради и заявява, че ще събере всички "биооръжия, които не са ваксини" и ще ги унищожи.

На въпрос на Daily Beast дали възнамерява да използва автоматите по време на предполагаемите "граждански арести", той отговаря, че "никога не е целял насилие".

От полицията в Луизиана съобщават, че наблюдават всички потенциални заплахи за сигурността, за да гарантират обществената безопасност на гражданите и избраните управници.


Шампион по кикбокс, който отричаше Covid, почина след усложнения от коронавируса

Как чалгата и културизмът прегърнаха QAnon в България

Как да говорим с плоскоземци - книгата, която Соломон Паси препоръчва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024