Антоанета Стефанова от ИТН върна втория мандат на Румен Радев Снимка: © БНТ

Предложената за премиер от Слави Трифонов - Антоанета Стефанова, получи втория мандат за съставяне на правителство, но веднага го върна на президента Румен Радев от името на "Има такъв народ".

Световната шампионка по шахмат и председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов бяха приети от държавния глава на "Дондуков" 2. След като Радев връчи мандата на Стефанова, тя отговори: "Г-н президент, ние от партия ИТН ясно заявихме, че няма да влезем в никаква коалиция с партии на статуквото и спазихме обещанието си. Затова връщаме мандата за съставяне на правителство".

Радев обяви, че разбира мотивите на "Има такъв народ". "Стабилно правителство не може да бъде съставено на базата на принципни договорки и да е ангажимент само на една партия", каза президентът.

"От години чакаме парламентът да направи промени в изборния процес, не по-важна е устойчивостта на социалната и икономическата политика по време на кризата. Някои решения на бъларския парламент са много важни. Тряба да се търси баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокови предизвикателства пред страната ни", добави той.

Според него в парламента липсва "най-важното" - правителството в оставка "продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета". "Вярвам, че вашата партия е съпричастна към тези теми, и съм готов да обсъдим позицията ви", каза Радев към Антоанета Стефанова и Тошко Йорданов.

Още в понеделник Слави Трифонов предупреди, че партията няма намерения да използва втория мандат. Сега започва да тече 7-дневен срок за избор на някоя следваща парламентарна група, която ще получи възможност да предложи свое правителство. Ако третият мандат приключи с неуспех като първите два - президентът трябва да назначи служебно правителство, да разпусне Народното събрание и да насрочи нови избори в срок до 2 месеца.

„В момента нямаме необходимия брой депутати за съставяне на правителство и това е очевидно“, каза Тошко Йорданов на излизане от президентството. „Много близо до здравия разум е, че този парламент най-вероятно няма да изкара повече от един месец. Трябва да се направи най-необходимото, а това е да има горе-долу нормален изборен закон за следващите предсрочни избори“.

„Мажоритарни избори за един месец не могат да се направят. Всички лъжи, които бяха изречени, че ИТН се отказва от мажоритарни избори, вчера лъснаха, защото в правната комисия единствените, които предложиха на следващите (б.а. - редовни) избори да има мажоритарен вот, бяха от „Има такъв народ“. Всички гласуваха против, включително представителите на ГЕРБ“, каза Тошко Йорданов.

Преди дни от ИТН обявиха, че не са се отказали от мажоритарния вот, но искат да го отложат за по-късен етап – следващите редовни избори, за да може да бъде приет в една „по-спокойна обстановка“.


Коя е Антоанета Стефанова: "Пешката има шанс да стане царица"

Заседанието на парламента пропадна, ВМРО протестира срещу изборните промени


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024