Снимка: © pp-itn.bg

Бившата световна шампионка по шах Антоанета Стефанова беше предложена за премиер от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Изборът му предизвика множество критики заради неопитността в политиката на 42-годишната шахматистка, но от ИТН обявиха, че веднага ще върнат мандата за съставяне на правителство, защото не им достигат „депутати или партньори“ за стабилен кабинет.

Мария Капон от "Изправи се! Мутри, вън!" използва шахматни термини и определи решението на Трифонов като "странно": „Когато царят е в ъгъла и пешката има шанс да напредне и да стане царица, е странно да обърнеш дъската и да ги събориш всички фигури. Но шахматът е индивидуална игра, политиката сама по себе си е колективно усилие и има голям риск да даде жертви. Решението е на г-н Трифонов и не можем да се месим в него. Моята представа обаче за политика е свързана първо с нуждите на хората и на държавата“.

Антоанета Стефанова беше представена като част от екипа на „Има такъв народ“ на 26 февруари - като експерт в спорта. Тогава Трифонов се включи на живо по 7/8 ТВ и показа лицата, на които ИТН ще разчита.

42-годишната Стефанова влезе в 45-ото Народно събрание през листата на партията в град Пловдив. Там тя беше втора след председателя на парламентарната група Тошко Йорданов, а „Има такъв народ“ спечели общо три мандата от града – Теодора Пенева също успя да влезе в парламента.

Слави в политиката - толкова плоско и привидно

До момента, в който Трифонов представи бившата шахматистка като част от екипа си, тя не беше свързвана с политиката. Завършила е бакалавър „Управление на човешки ресурси“ и магистър „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. Владее 5 езика, сред които английски, испански и руски.

В момента е член на треньорската комисия към Световната шахматна федерация ФИДЕ, заемайки поста от 2018 г. насам.

Антоанета Стефанова е родена в София на 19 април 1979 г. Започва да се занимава с шахмат на 4-годишна възраст, като първите си уроци получава от баща си – художника Андон Стефанов. На 7 години става шампионка на София, а първата си престижна награда печели през 1989, когато вече е световна шампионка по шахмат за девойки в Пуерто Рико. Тогава е едва на 10 години.

Печели световна титла по ускорен шахмат за девойки до 14 г. във Франция, което е дори още по-впечатляващо постижение. Година след това вече е Гросмайстор за жени на България, а малко по-късно, когато триумфира в европейския шампионат във Варна (2002), стига и до най-високото звание в шаха – Международен гросмайстор за мъже.

Антоанета Стефанова носи слава на България със световната си титла от 2004 г., когато става 10-ата шампионка в надпреварата при жените. Тогава побеждава на финала рускинята Екатерина Ковалевская и държи трофея до 2006 г. Остава в историята и като първи световен шампион по ускорен шах за жени (2012 г.).

Дебютното ѝ участие на шахматна олимпиада е през 1992 г., когато е едва на 13, а след това представя България на още 13 олимпиади. През 2000 г. става единствената българка, участвала в шахматна олимпиада за мъже, като печели 3 точки от 7 партии.

От световното през 2012 взима сребърен медал, печели златни медали от Световните интелектуални игри – 2008 и 2017, а в колекцията ѝ има още европейска клубна купа от 2011 г. Многократен шампион е на Германия, Великобритания, Франция, Русия и други страни с клубните си отбори. Участвала е в над 1200 официални срещи, а успеваемостта ѝ е повече от 58%.

За кратко – след 2017, Стефанова се състезаваше под неутрален флаг на големи състезания заради скандали в българската шахматна федерация. Тогавашният ръководител Силвио Данаилов бе обвинен от спортното министерство, че е изразходвал неправомерно близо 700 хил. лв., отпуснати от държавата за организиране на международни състезания. Европейската централа изключи българската от редиците си, но после лицензът бе върнат.

От 2009 г. Стефанова съвместява състезателната с треньорската дейност. Става член на две комисии към ФИДЕ – женската и треньорската, участва в планирането и осъществяването на редица социални, спортни и образователни проекти на 4 континента. Сред тях е „Future Stars“, чийто ръководител е именно Стефанова.

Бившата световна шампионка е лектор на редица семинари с професионални треньори, преподаватели и състезатели.

На 22 ноември 2004 г. Стефанова става най-младият носител на званието „Почетен гражданин на Пловдив“ – градът, от който влезе в 45-ото Народно събрание.

През 2018 Стефанова, която е известна и като Ети, роди дъщеря от друго известно име в българския шахмат - дългогодишният адютант на Веселин Топалов Иван Чепаринов. Те кръстиха детото си Мелисандра, на героинята от "Game of Thrones" на Джордж Р. Мартин. В едно от последните си интервюта Стефанова споделя, че няма амбиции детето да последва кариерите на родителите си в шахмата. Чепаринов дори имал идеи да насочи Мелисандра към тениса.

"За наша радост, има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света. Ето например, имаме двама световни шампиони по шах. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама. Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас", обави Слави Трифонов в понеделник.

"Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство”, добави той във Facebook.

Стефанова все още не е коментирала, но номинацията на лидера на ИТН беше атакувана от опонентите му заради липсата на политически опит на шахматистката. Бойко Борисов нарече Трифонов „страхливец“ и според него той бяга отговорност.

Борисов нарече Трифонов "страхливец" и го обвини, че говорил само във Facebook

„Цялото ми уважение за Антоанета Стефанова, но за всяко решение ще ходи да пита депутата Трифонов. Това е голям страх. Беше ми интересно да видя техните експерти, министри, сега трябва да си говорим само за шах. Не че отричам експертизата на Антоанета Стефанова“, каза лидерът на ГЕРБ.

„Никой не оспорва световната титла по шах, но тук става въпрос за управление и политика“, добави Борисов.

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова – Трифонов изпраща „подставено лице“. „Щеше да бъде много по-добре лично да поеме отговорност. (б.а. - Борисов също не прие мандата лично, а предостави тази "възможност" на Даниел Митов, когото номинира за премиер). Поздравления за нейните спортни успехи, но кой предложи тази дама?“, попита тя. „Всички аргументи, че не срещат подкрепа в Народното събрание и не им стигат гласовете, необходими за правителство, са лишени от всякаква логика, защото едва ли не всички партии демонстрираха подкрепа към тях.


Трифонов предлага Антоанета Стефанова за премиер, но ИТН веднага ще върне мандата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"