Борисов нарече Трифонов "страхливец" и го обвини, че говорил само във Facebook Снимка: © Facebook

Премиерът в оставка Бойко Борисов нарече Слави Трифонов „страхливец“, след като лидерът на „Има такъв народ“ обяви, че ще върне мандата за съставяне на правителство веднага.

По-рано през деня лидерът на "Има такъв народ" обяви, че предлага за премиер световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, която обаче веднага ще върне мандата на Румен Радев, защото ИТН не разполага с достатъчно „депутати или партньори“ за съставяне на стабилно правителство.

Борисов се включи на живо във Facebook от същата стая, в която провежда „брифингите“ си през последните няколко дни. Той отново седна на кръгла маса с вицепремиера в оставка Томислав Дончев, здравния министър в оставка Костадин Ангелов, като този път имаше и експерти, работили по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Излъгаха хората, че ще предложат кабинет. Нека обявят своя план. Ние сега сме като от пещерата. Добре, че има Facebook – едно съобщение и ние вече да си правим изводи. Или играят с Радев игра, за да държат държавата в хаос. Не може ли да излезеш, да кажеш: ето това са моите министри, считам, че партията ми е най-добрата, аз съм кандидатът за премиер", каза Борисов за Трифонов, нищо че самият той използва предимно социалната мрежа, за да прави изявления и няколко пъти отказва да се яви пред парламента.

Той отново говори колко „скъпи“ ще бъдат евентуални предсрочни избори и обяви, че ако новите партии искат кореспонденция с Брюксел относно Плана за възстановяване и устойчивост след пандемията, трябва „да не бягат от отговорност“ и да съставят правителство.

„Имат шанс да направят правителство и да влязат в кореспонденция с ЕК. Ето това се казва политически страхливец“, каза той за Трифонов. „Страхливец не е този, когото го замерят с яйца, а този, който със 165 депутати казва, че са му недостатъчни, а иска 240. При Тодор Живков не е имало такова абсолютно мнозинство“.

„Цялото ми уважение за Антоанета Стефанова, но за всяко решение ще ходи да пита депутата Трифонов. Това е голям страх. Беше ми интересно да видя техните експерти, министри, сега трябва да си говорим само за шах. Не че отричам експертизата на Антоанета Стефанова“, каза Борисов.

Той обяви, че България има 12 млрд. лв. безвъзмездна помощ и до 9 млрд. заемен ресурс по Плана за възстановяване. „Затова толкова време настояваме да чуем министрите на г-н Трифонов, екипите, които ще се занимават с тази дейност. Никой не оспорва световната титла по шах, но тук става въпрос за управление и политика“, каза Борисов за Антоанета Стефанова.

„Господин Трифонов да отиде да си вземе мандата, да обясни кои са министрите, които ще сложи, да каже защо не може със 165 депутати да управлява. Ние му предложихме мажоритарни избори в 2 тура и така ще управлява с пълно мнозинство. Защо го отказаха и го отложиха с 4 години?“, попита Борисов.

Мажоритарният вот бе отхвърлен от "Има такъв народ" на този етап, въпреки че бе основна част от референдума на Трифонов през 2016 г. Според партията - той трябва да бъде приет в "по-спокойна обстановка", когато е ясно, че Народното събрание ще има "по-дълъг живот".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова също атакува Трифонов. „Това са негови лични решения или на някой от задкулисието, който му дава репликите и му пише постовете, защото от 4 април досега г-н Трифонов се появи само за кратко“, каза тя.

Партията на Трифонов обяви, че няма да се коалира с ГЕРБ, БСП или ДПС. От ИТН виждат само възможна коалиция с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", но обединението между трите формации няма да е достатъчно за парламентарно мнозинство. Все още не е ясно кога президентът Румен Радев ще връчи мандата на ИТН.


Трифонов предлага Антоанета Стефанова за премиер, но ИТН веднага ще върне мандата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024