Трифонов предлага Антоанета Стефанова за премиер, но ИТН веднага ще върне мандата

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му ще предложи световната шампионка по шах Антоанета Стефанова за министър-председател, но ИТН ще върне веднага мандата за съставяне на правителство.

Трифонов съобщи новината в профила си във Facebook в понеделник. Президентът Румен Радев трябва да връчи мандата на втората политическа сила, след като ГЕРБ го върна в петък, но още не е ясно кога ще се случи това. Според лидера на ИТН - партията няма да опитва да съставя правителство, защото няма достатъчно подкрепа.

"За наша радост, има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света. Ето например, имаме двама световни шампиони по шах. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама.

Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас", написа Слави Трифонов.

"Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост. Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор", добави лидерът на ИТН.

Антоанета Стефанова беше представена като част от екипа на „Има такъв народ“ в спортния сектор, когато в края на февруари Трифонов обяви всички лица, на които партията ще разчита. Заедно с нея като експерти в спорта бяха представени Радостин Василев - адвокат по спортно право, и треньора на националния отбор по хокей на лед Станислав Кънчев.

Стефанова е на 42 г. Тя е една от най-известните шахматистки и единствената българка със злато от световен шампионат. Има световна титла през 2004 г., а осем години по-късно печели първенството на планетата по ускорен шахмат. От световното през 2012 взима сребърен медал, а в колекцията ѝ има още злато от европейския шампионат през 2002, както и европейска клубна купа от 2011 г. Представя България на 14 шахматни олимпиади от 1992 до 2016 г.

Партията на Трифонов обяви, че няма да се коалира с ГЕРБ, БСП или ДПС. От ИТН виждат само възможна коалиция с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", но обединението между трите формации няма да е достатъчно за парламентарно мнозинство.

Още преди няколко дни председателят на парламентарната група Тошко Йорданов намекна, че "Има такъв народ" може да не опита да състави кабинет и да върне мандата.


Кабинет по непредпазливост: Сценарии за третия мандат

Инфографика: Колко време е нужно за съставянето на кабинет в България?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024