Антон Кутев: На този етап официални разговори с "Газпром" не се водят

"Цялото това прехвърляне на топката означава само едно - на този етап официални преговори с "Газпром" очевидно не се водят," каза говорителят на служебния кабинет Антон Кутев пред bTV по темата за това кой точно контактува с руската енергийна компания.

"Верният отговор безспорно е този, че "Газпром" преговаря с "Булгаргаз" - това са двете страни, които имат отношение и трябва да водят разговорите. Дали в тях трябва да се намесва политическо ниво - има моменти, в които това трябва да става," добави той.

"Дали са започнали преговорите? Най-вероятно има някакви предварителни етапи. На кой етап е "Булгаргаз" - аз не знам. Все още не са седнали на една маса или поне аз не знам за такава възможност. Очевидно разговорът с "Газпром" предстои, ако го има. Дали ще го има - това вече е въпрос на желание от двете страни. Няма как да преговаряш с някого, който не иска да го прави."

Говорителят на кабинета изрази увереност, че възможностите за провеждане на подобни разговори не са изчерпани. "Очевидно на този етап не са потръгнали бурно," каза още той.

Кутев посочи, че се търси възможност за доставка по досегашния договор: "Ако той не беше спиран умишлено от предишното правителство през април, в момента нямаше да бъдем в тази ситуация."

На уточнението, че Русия е отказала изпълнението на договора, отговори: "Не, не беше така. Руската страна имаше един куп условия, които всъщност половината страни в Европа изпълняват."

Той омаловажи мотивите, че България е пожелала да спази европейските санкции и да се придържа към официалните условия на договора: "Половината страни в Европа са намерили начин да си доставят газа. Не са само частни компании - в Гърция и в Унгария са държавни."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024