Антони Тренчев: Ще съдим България за щети от над един милиард долара

Nexo e понесла щети за над 1 млрд. долара и ще се обърне към съда заради действията на българската прокуратура. Това обяви един от основателите на криптоплатформата Антони Тренчев пред Нова тв.

"Да, топ професионалисти оценяват щетите, които на нас са ни нанесени, на над милиард долара и ние ще вземем всички мерки, които позволява правовата държава, каквато претендира да е и България. Ще бъде платена глоба, тя ще бъде огромна и за съжаление ще бъде взета от джоба на българските данъкоплатци, сред които сме и ние.", така Тренчев в предаването "На фокус" с Лора Крумова.

Тренчев и още три души от компанията бяха обвинени от българската прокуратура за "организирана престъпна група, пране на пари, данъчни измами и банкова дейност без лиценз". Това се случи на 13 януари, а за акцията срещу компанията съобщиха от българската прокуратура, ДАНС и следствието. Оттам обвързаха разследването с действия в САЩ срещу криптоплатформата. Там обаче става дума за административни нарушения с конкретен продукт на Nexo, а не за криминални обвинения. На 19 януари се разбра, че Nexo и американските институции са стигнали до споразумение, по което компанията ще плати глоби за около 45 млн. долара.

На въпрос защо смята, че българската прокуратура е злонамерена към компанията му, Тренчев коментира, че "Nexo e компания, глобална, която успява без публични средства, без обществени поръчки, без еврофондове, без политически чадър, попечителство, "намигване". Това тях ги изнервя от години и най-накрая посегнаха на една легитимна, глобална компания, оценена на милиарди."

"Ние просперираме въпреки България", допълни той.

"Действията на българските власти са абсурди, излишни и голяма част от тях - незаконни. Ние ще отговорим по подобаващия начин на това", заяви още Тренчев.

По темата за даряването на пари на "Да, България" от служители на фирмата, Тренчев каза, че това какво правят офис мениджърите с парите си, след като са си платили данъците, не е негова работа.

"Става въпрос за 10-15 човека, които се формират на групичка, говорят си и са решили да направят дарения. Не съм изследвал, не съм се вмешателствал в тяхното решение да изразят гражданската си позиция."

Той е убеден, че зад обвиненията срещу Nexo стоят политически причини.

"Беше удобно да се саботира третият мандат и да се ударят партии като ДБ и ПП", каза той.

По отношение на обвиненията на прокуратурата, че през Nexo са минавали транзакции, свързани с терористични групи, Тренчев каза, че транзакциите, за които говори прокуратурата, са направени две години преди споменатия от тях санкциониран от Израел Махмуд Мохамед, който не е бил в забранителни списъци на издирвани лица от израелските служби.

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед.

"Освен това, той не е клиент на Nexo", уточни Тренчев, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

"Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време", обясни Тренчев и показа как се прави това - чрез сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Същият софтуер ползват разузнавателните служби, в това число и в САЩ - като ФБР и ЦРУ, каза Тренчев.

"Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите", поясни Тренчев и показа презентация, на която се вижда как се следят транзакциите в реално време.

Малко по-късно Тренчев заяви пред bTV, че платформата им не оперира в България, "именно, за да не попаднат на подобен безобразен произвол и репресии от българската политическа класа, която използва българските органи за рекет".

"Сега трябва да се занимаваме с безобразните и безумни обвинения на прокуратурата и това ще направим", добави той,

В ефира на bTV Тренчев каза още, че се намира в дома си, "заобиколен от хора, които го обичат и случващото се в България, където отдавна не живее, няма особен ефект върху ежедневието му".

Съоснователят на Nexo каза още, че единият обвиняем е гражданин на САЩ, чиито човешки права са нарушени и отново повтори, че щетите по компанията са на стойност милиарди долари и ще бъдат платени от българския данъкоплатец.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024