Снимка: © Pixabay

Нито един от двамата кандидати за ръководител на апелативната спецпрокуратура у нас не успя да спечели достатъчно гласове, за да заеме позицията.

Днес прокураторската колегия, макар и в отсъствието на главния прокурор Иван Гешев, изслуша Пламен Евгениев и Росен Радев, но нито един от тях не получи нужната подкрепа. За първият не бе даден нито един глас, докато при втория имаше 3 "за" и 6 "против". 

Изслушването и гласуването се проведоха онлайн, като съдия Двамата говориха за някои от проблемите, по които трябва да се работи. 

Според данните, които Евгениев съобщи, има голямо текучество в деловодството на прокуратурата. 30 от 55 служители са напуснали през 2018 година, а през миналата - 50 от 88. И през двете години преобладаващата част от напусналите са били деловодители. Съдията допълни, че през 2019 дори са били предлагани допълнителни възнаграждения, но това не е подобрило ситуацията.

Евгениев каза още, че 25% от делата биват приключени извън законовия срок и че това забавяне носи опасност за загуба на доказателства. Той засегна и темата с лошото разпределение на делата - по негови думи, някои прокурори имат по 10-11 обвинителни акта годишно, а други изобщо нямат. Според него трябва всеки да има по 3-4 акта годишно. Към този момент те са средно по 2 на човек, но има голяма разлика в натоварването на отделните прокурори.

Радев пък посочи, че има недостиг на качествени доказателства по делата с много обвиняеми.

Постът е свободен от март 2018 г., когато Даниела Попова подаде оставка. Първоначално кандидатите за това изслушване бяха трима, но Найден Найденов се отказа преди дни. БТА предаде, че предстои откриването на нова процедура. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети