Apple и Google се съюзиха с обща технология в борбата срещу Covid-19 Снимка: © Getty Images

Apple и Google предприеха безпрецедентно до този момент партньорство в борба срещу коронавируса. Две от най-големите технологични компании в света започнаха разработката на обща технология, чрез която хората да могат да проверят дали са имали евентуален контакт със заболели от Covid-19.

Това стана ясно след общо изявление на двете компании, които се надяват да помогнат и на трети страни да подобрят ефективността на подобни приложения. Тяхната обща цел обаче е да окуражат хората да използват технологията, без да трябва да теглят приложение.

Apple и Google вярват, че техният подход ще даде решение на проблема за защита на личните данни, тъй като смятат да направят участието на хората анонимно и доброволно.

Скоро те се надяват, че проследяването на заразените ще става само чрез използване на опцията „Bluetooth“ на съответния смартфон. Сигналът ще предоставя данни на собственика на устройството дали е бил в близост до хора, които впоследствие са били регистрирани като заболели.

Ще се предава анонимна информация между потребители, които се намират в близост един до друг. Ако един от тези хора бъде отчетен като носител на коронавирус, на всички негови контакти ще бъде изпращано съобщение за предупреждение. Няма да се записва местоположението или лична информация.

„Личните данни, прозрачността и съгласието са от най-голяма важност в нашата работа и очакваме с нетърпение да изградим тази функционалност в консултация със заинтересованите страни“, обявиха двете компании в общо изявление.

Целият този процес обаче няма да бъде въведен автоматично, а Google и Apple имат план в две фази, които смятат да изпълнят постепенно.

Технологията ще бъде вградена в iOS и Android чрез приложно програмен интерфейс (API), като в средата на май смартфоните ще добият възможност да разменят безконтактно анонимна информация през приложенията на съответните здравни институции. Всичко това ще е възможно само ако потребителите сами решат да инсталират тази апликация.

Apple и Google съобщават, че за втората стъпка е нужен по-голям период от време. През следващите месеци тази технология ще бъде вградена директно в операционните системи и чак тогава няма да е нужно приложение, а ще действа моделът с опцията „Bluetooth“.

Данните ще бъдат съхранявани 14 дни – колкото е периодът, в който вирусът по принцип трябва да се изчисти, след което ще бъдат автоматично изтривани.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще се нуждае от време, за да обмисли разработването на проекта и дали той ще може да действа на територията на страната.

„Много е интересно, но много хора се тревожат заради личната си свобода“, каза той по време на пресконференция в Белия дом, цитиран от BBC. „Ще го прегледаме много детайлно и ще ви уведомим съвсем скоро“.

От Европейския надзорен орган за защита на личните данни съобщиха: „Инициативата ще изисква допълнителна оценка. Въпреки това, след бърз преглед, изглежда, че спазва всички изисквания от гледна точка на избор на потребителите, защита на данните и оперативна съвместимост на паневропейско ниво“.

Някои държави като Сингапур, Южна Корея и Полша вече използват мобилните телефони на гражданите си, за да ги предупреждават за разпространението на коронавируса. Властите във Великобритания, Франция и Германия работят по собствени инициативи със съответните здравни власти.

А в България бе въведено мобилното приложение ViruSafe, с което гражданите да могат да съобщават за състоянието си. В него се събират данни като ЕГН и локация на хората, които впоследствие се обединяват в централен регистър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024