Снимка: © Getty Images

Apple и Google предприеха безпрецедентно до този момент партньорство в борба срещу коронавируса. Две от най-големите технологични компании в света започнаха разработката на обща технология, чрез която хората да могат да проверят дали са имали евентуален контакт със заболели от Covid-19.

Това стана ясно след общо изявление на двете компании, които се надяват да помогнат и на трети страни да подобрят ефективността на подобни приложения. Тяхната обща цел обаче е да окуражат хората да използват технологията, без да трябва да теглят приложение.

Apple и Google вярват, че техният подход ще даде решение на проблема за защита на личните данни, тъй като смятат да направят участието на хората анонимно и доброволно.

Скоро те се надяват, че проследяването на заразените ще става само чрез използване на опцията „Bluetooth“ на съответния смартфон. Сигналът ще предоставя данни на собственика на устройството дали е бил в близост до хора, които впоследствие са били регистрирани като заболели.

Ще се предава анонимна информация между потребители, които се намират в близост един до друг. Ако един от тези хора бъде отчетен като носител на коронавирус, на всички негови контакти ще бъде изпращано съобщение за предупреждение. Няма да се записва местоположението или лична информация.

„Личните данни, прозрачността и съгласието са от най-голяма важност в нашата работа и очакваме с нетърпение да изградим тази функционалност в консултация със заинтересованите страни“, обявиха двете компании в общо изявление.

Целият този процес обаче няма да бъде въведен автоматично, а Google и Apple имат план в две фази, които смятат да изпълнят постепенно.

Технологията ще бъде вградена в iOS и Android чрез приложно програмен интерфейс (API), като в средата на май смартфоните ще добият възможност да разменят безконтактно анонимна информация през приложенията на съответните здравни институции. Всичко това ще е възможно само ако потребителите сами решат да инсталират тази апликация.

Apple и Google съобщават, че за втората стъпка е нужен по-голям период от време. През следващите месеци тази технология ще бъде вградена директно в операционните системи и чак тогава няма да е нужно приложение, а ще действа моделът с опцията „Bluetooth“.

Данните ще бъдат съхранявани 14 дни – колкото е периодът, в който вирусът по принцип трябва да се изчисти, след което ще бъдат автоматично изтривани.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че ще се нуждае от време, за да обмисли разработването на проекта и дали той ще може да действа на територията на страната.

„Много е интересно, но много хора се тревожат заради личната си свобода“, каза той по време на пресконференция в Белия дом, цитиран от BBC. „Ще го прегледаме много детайлно и ще ви уведомим съвсем скоро“.

От Европейския надзорен орган за защита на личните данни съобщиха: „Инициативата ще изисква допълнителна оценка. Въпреки това, след бърз преглед, изглежда, че спазва всички изисквания от гледна точка на избор на потребителите, защита на данните и оперативна съвместимост на паневропейско ниво“.

Някои държави като Сингапур, Южна Корея и Полша вече използват мобилните телефони на гражданите си, за да ги предупреждават за разпространението на коронавируса. Властите във Великобритания, Франция и Германия работят по собствени инициативи със съответните здравни власти.

А в България бе въведено мобилното приложение ViruSafe, с което гражданите да могат да съобщават за състоянието си. В него се събират данни като ЕГН и локация на хората, които впоследствие се обединяват в централен регистър.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бизнесът се оплака от "некадърно управление и неквалифицирани работници" след атаката на Асен Василев

Работодателите с отворено писмо: "Най-некадърен работодател е държавата"

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"