Apple встъпва в бъдещето с новите си очила за смесена реалност Vision Pro за близо 6400 лв. Снимка: © Getty Images

Apple представи дългоочаквания си нов продукт - хедсетът за смесена реалност Apple Vision Pro, който се счита за най-очакваният хардуерен продукт на компанията от появата на iPad през 2010 г. насам.

Приспособлението "безпроблемно съчетава" виртуална реалност с добавена реалност, която наслагва цифрови изображения върху реалния свят. Продуктът прилича на скиорски очила и ще струва 3 499 долара (6 384,63 лв), като ще бъде пуснат на американския пазар в началото на следващата година. Към момента не са посочени окончателни дати или цени за други региони.

Цената му е значително по-висока от тази на конкурентните очила за виртуална реалност на Meta - Quest, които струват само 449 долара. Apple признава, че не очаква хедсетът да е най-продаваната им стока при пускането му, но с него дават "началото на едно пътуване" към това, което компанията нарича "пространствени компютри". Гигантът прогнозира, че един ден те ще станат толкова важни, колкото персоналните компютри и мобилните телефони.

"Очила за ски"

Визуално Apple Vision Pro изглежда различно от други подобни продукти на пазара и по-скоро напомня на чифт скиорски очила, отколкото на устройство за виртуална реалност. Веднага след обявяването им в социалните мрежи се появиха и шеги по техен адрес, като някой посочват, че това вероятно са "най-скъпите скиорски очила някога".

Те функционират на метода на разширената реалност, известна още и като смесена реалност. Чрез нея се наслагват виртуални обекти в света около нас, като реалността около нас се смесва с нещата, които гледаме виртуално през екран.

Очаква се потребителите на Apple Vision Pro да имат достъп до различни приложения, като ще могат да гледат филми на тях и дори да пишат текстове и документи.

В своята презентация главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че очилата позволяват на потребителите да "виждат, чуват и взаимодействат с цифрово съдържание, както във вашето физическо пространство". Управлението им ще се осъществява с помощта на комбинация от ръце, очи и глас, като например потупване с пръсти за избор или щракване с пръсти, за да превъртите.

Устройството разполага и с "3D камерата", с която потребителите ще могат да правят "пространствени снимки".

"Apple Vision Pro ще промени начина, по който общуваме, сътрудничим, работим и се наслаждаваме на забавленията", смята Кук.

Компанията сравни устройството с нов телевизор, система за звук, мощен лаптоп и конзола в едно. Акциите на Apple достигнаха рекорден връх преди съобщението, като се повишиха с повече от 2% до 184,91 долара и надминаха предишния рекорд, поставен през януари 2022 г.

Очаква се приходите на Apple да спаднат с 2% през текущата фискална година, която приключва през септември, а повечето анализатори очакват гигантът да продаде само около 200 хил. броя Vision Pro през първата година. Въпреки това Уолстрийт се надява, че в рамките на пет години устройството ще се превърне в солиден принос към приходите на Apple, като има потенциала един ден да се превърне в най-значимата компютърна платформа след пускането на iPhone.

Apple разбива собствените си правила с първия си голям нов продукт от десетилетие



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024
Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024
Важно днес

Бойко Рашков е завел иск за 50 000 лв. срещу Тошко Йорданов и Станислав Балабанов

Повод са техни изявления, свързани с временната парламентарна комисия „за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев в тях“.

13:04 - 11.05.2024
Важно днес

800 протестиращи се опитаха да щурмуват фабрика на Tesla в Германия

Стотици протестиращи, които се противопоставят на разширяването на завода на Tesla в Грюнхайде, влязоха в сериозни сблъсъци с полицията.

10:57 - 11.05.2024
Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024